Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Meer straten verdienen een vrouwennaam

Van de 1500 straten in Brugge zijn er slechts een schamele 57 vernoemd naar een vrouw. In het canvasprogramma “Meer vrouw op straat” ging Sophie Lemaire gisteren op zoek naar straffe vrouwen die een straatnaam verdienen in de stad van haar jeugd: Brugge.

Veel voorstellen passeerden de revue… Middeleeuwse zakenvrouwen Edele Van Rudervoorde en Margarete Ruweel . Levina Teerlinc die in haar tijd nog voor het Britse hof werkte als miniatuurschilderes. Maar ook heel wat volkse figuren werden voorgesteld: Fanatieke club-supporter Yvonne Lahousse, Marietje Wullok die wulloks verkocht in de Brugse café’s, en Loetje Van De Shoare, cafébazin en bezitter van één van de stads meest beruchte boezems…

Twee namen blijven bij ons zeker hangen. Jeanne De Beir trad zowel in de 1e als in de 2e wereldoorlog toe tot het verzet tegen de Duitse bezetter.
Schepen Mathijs Goderis kwam z’n grootmoeder en activiste Lydia Lyppens-Goderis voorstellen. Zij behoorde tot een actiegroep die er begin jaren ’70 in slaagde om een geplande kerncentrale in Zeebrugge tegen te houden.
Twee verhalen die zeker nog eens het nader ontdekken waard zijn…

Het programma is nog tot 21 mei te herbekijken via vrt nu. Ondertussen keurde de Brugse gemeenteraad in november reeds enkele nieuwe straatnamen goed… 3 straten werden naar vrouwen genoemd.

foto: CC Brugs Alternatief Forum.be

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.