Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Maak van jouw straat een Samenstraat

Het coronavirus zorgt voor moeilijke tijden. De angst voor het leven van onze dierbaren beroert de hele bevolking. Mensen in een kwetsbare situatie worden extra hard getroffen. Velen zijn aan hun lot overgelaten.
Maar er is hoop. Overal staan helden op, om iedereen de nodige zorg en steun te bieden. Solidaire vrijwilligersinitiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond: mondmaskers naaien, boodschappen doen, steun inzamelen, witte doeken uithangen, het applaus. Het is eens te meer duidelijk:
Voor het gros van de bevolking moet HART boven HARD gaan.
Daarom lanceert Hart Boven Hard dit weekend de Samenstraat. Naast het heldenwerk aan het zorgfront en naast het prachtwerk van buurt- en opbouwwerkers, thuisverplegers, supermarktpersoneel, vrijwilligers, applausgevers… gaan we de komende wekeneen extra golf warme Hart boven Hard-solidariteit uitrollen in heel veel straten.

Na de crisis willen we niet terug naar het normale want het normale, de schreefgroei van de voorbije jaren, was net het probleem. En dat wreekt zich vandaag. De ideologie van de hebzucht mag niet langer de baas zijn.

Sommige beleidsmakers hebben het in hun persconferenties de hele tijd over ‘onze helden’ en prijzen hen omdat ze ‘essentieel’ zijn voor onze samenleving. Daar kunnen we alleen maar bij denken: “De afgelopen jaren hebben u en uw partij hen anders wel mooi laten zitten en alleen maar gesneden in de zorg, het sociale werk, het basiswerk en in voorzieningen.”
Onze helden doen hun werk niet voor applaus om 8 uur ’s avonds, al doet dat echt deugd. Ze doen het omdat ze willen helpen. Maar ze hebben beleidssteun nodig. Nu. Want er wordt weinig getest en er zijn beschermingsmiddelen tekort. Maar ook na deze crisis. Zorg voor de zorg! Zorg voor het sociale, voor het ‘essentiële’.  Het is namelijk het belangrijkste wat we hebben.

Na de crisis willen we niet terug naar het normale want het normale, de schreefgroei van de voorbije jaren, was net het probleem. En dat wreekt zich vandaag. De ideologie van de hebzucht mag niet langer de baas zijn. Minder staat en overheid. Meer privaat eigenbelang, minder controle, meer concurrentie, minder bescherming, ieder voor zichzelf en winst boven alles. Dat model heeft niet gewerkt. Het is uit de tijd. Laat ons de platgetreden paden verlaten.  Het is nu tijd om naar nieuwe grote antwoorden te zoeken.  Er is wel een alternatief! De mensenmaat als norm!

Wat kan jij doen?

  1. Print de Samenstraat raamaffiche en verdeel ze onder je buren.  
  2. Registreer je straat als Samenstraat.
  3. Word lid van de Facebookgroep ‘Samenstraten’.
  4. Post een bericht met foto over de solidariteit in jouw straat met #Samenstraat.
    Wie weet verschijnt de solidariteitsactie in jouw straat op onze Facebookpagina.
  5. Blokkeer 26 mei alvast in je agenda. Dan doen we een gemeenschappelijke actie in alle Samenstraten. Doe je mee?

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.