Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Levensgevaarlijk!

Zo, heb ik nu je aandacht ? Want dat is misschien wel de enige manier om jou eindelijk eens duidelijk te kunnen maken welk ernstig probleem ons allen boven het hoofd hangt. En ernstig, dat mag je …. tja, … ernstig nemen.
Ik wil je vragen om mijn uiteenzetting nog enkele zinnen te volgen.  Lees deze tekst uit en je leven zal misschien een heel andere wending gaan nemen. En dat hoop ik ook, voor jezelf, je kinderen en voor mij en mijn kinderen.

Er hangt ons dus een ernstige dreiging boven het hoofd, die het leven van mijloenen mensen wereldwijd in de komende decennia ingrijpend zal veranderen. Ook in Europa, in België, zullen we er niet aan ontsnappen, wat we ook doen. En dat laatste is natuurlijk ontnuchterend, maar tevens heel belangrijk en noodzakelijk om in te zien en te aanvaarden.

Want alleen als je kan aanvaarden wat ons allen te wachten staat, kunnen we samen de gevolgen er van inperken en wie weet, ooit eens overwinnen.

Je vraagt ja ondertussen natuurlijk al af waar ik het over heb ? Misschien heb je reeds een vermoeden, maar voor ik dit verduidelijk, wil ik je nog het volgende mee geven :

Het is een probleem dat je wel kent, maar alleen weet je er waarschijnlijk onvoldoende over om de ernst ervan goed te kunnen inschatten . Misschien heb je zelfs al tegenstrijdige berichten gelezen, zoals één artikel je vertelt hoe gezond koffie wel niet is, maar je dan een week later  weer leest hoe schadelijk koffie kan zijn. Tegenstrijdige verhalen zoals die van de koffie, bereiken ons via de media, die helaas nogal  graag eens hun eigen conclusies trekken en het niet altijd even nauw nemen met de wetenschap achter de onderzoeken waar ze naar verwijzen.

Ook onze politieke machthebbers maken zich al eens schuldig aan het verspreiden van twijfel over zaken waar wetenschappelijke consensus over bestaat. Als kers op de taart komt daar nog eens boven op dat we tegenwoordig graag wetenschappelijke onderzoeken in twijfel trekken, alsof het een internationale sport geworden is. Uiteraard aanvaarden we allemaal de wetenschap achter de werking van onze smartphones, laptops, de vliegtuigen waar we in reizen, de operatie die we moeten ondergaan, enz. , maar we zijn wonderwel goed geworden in het afwijzen van wetenschap wanneer die wetenschap ons NIET goed uitkomt.

Wanneer tienduizenden wetenschappers, bijna simultaan, ons decennia lang vertellen dat ons een groot, ernstig, wereldwijd probleem boven het hoofd hangt, reageren we …….      niet ………….. .

foto:Mikael Miettinen
foto:Mikael Miettinen

Ik heb het uiteraard over klimaatverandering. Ja, inderdaad, dat woord dat je al tot vervelens toe gehoord hebt en misschien al zo vaak van afgevraagd hebt waarom er mensen zijn die daar zo veel commotie rond maken. Wel, mensen als ik maken hier veel ruigbaarheid rond omdat klimaatverandering onze ganse planeet aan het veranderen is, ons thuis, de enige plaats waar mensen kunnen overleven. En die enige plaats zijn we aan het veranderen in iets waar mensen NIET kunnen overleven. Zo eenvoudig kan je en mag je het gerust stellen.

En waar we 10 jaar geleden nog dachten dat de gevolgen van klimaatverandering zich pas tegen 2100 zouden manifesteren, moeten we tot onze grote verschrikking, vaststellen dat die zich vandaag  al voordoen. Dat we nu al de gevolgen van klimaatverandering ondervinden met de kracht en snelheid die we nu al wereldwijd vatstellen, heeft zelfs de meest doorwinterde klimaatwetenschapper verrast. Waarom ? Waarom hadden die klimaatwetenschappers die ons zo graag voorhouden dat ze met absolute zekerheid weten wat er met ons klimaat aan het gebeuren is, dit niet zien aankomen ?

Wel, dit zal je misschien verbazen, maar simpelweg omdat wat zich nu afspeelt zich nog nooit heeft voorgedaan in de ganse menselijke geschiedenis en voor zover we weten zelfs niet in de ganse geschiedenis van onze planeet.
Want de snelheid waarmee we broeikasgassen in onze atmosfeer hebben gebracht is ongezien. Jammer genoeg kan hetzelfde gezegd worden van de snelheid waarmee de gevolgen van dit alles zich voor doet.

Vergis u dus niet, klimaatverandering betekent heel wat meer dan wat warmere winters en zomers, het betekent heel wat meer dan de uitzonderlijke natte jaren.
Klimaatverandering heeft het potentieel om grote delen van deze planeet onbewoonbaar te maken, met alle gevolgen van dien.

People return to their villages in the floodwater in Bihar, India on September 30, 2008. The flood of the Kosi River caused a slow but steady flow of water, which was relatively shallow, but tens of kilometers wide covering local infrastructure entirely.
Bihar, India on September 30, 2008.  foto:http://www.dhakalawreview.org/

 

Als we dachten dat de huidige problematiek rond vluchtelingen een crisis is, dan is dat enkel omdat we nog niet beseffen welke vluchtelingencrisis klimaatverandering voor ons in petto heeft. Velen weten dit waarschijnlijk ook niet, maar het conflict in Syrië word algemeen gezien als een conflict waar klimaatverandering één van de grote oorzaken van geweest is. Jarenlange, aanhoudende droogte dwong Syrische boeren om zich massaal van het platteland naar de steden te verplaatsen, wat er voor zorgde dat die steden overbevolkt raakten, wat op zijn beurt, samen met de mislukte oogsten, waar de boeren het platteland voor hadden verlaten, weer leidde tot stijgende voedselprijzen, wat op zijn beurt weer leidde tot  grote spanningen.

We weten dat de zeespiegel zal stijgen, maar voor Vlaanderen kunnen we een ramp voorkomen als we zeer veel geld pompen in grote projecten die het water zullen tegen houden. Wat we echter niet zullen kunnen tegenhouden is de regen die achter die grote projecten ons gebetonneerd Vlaanderen zal overspoelen. De zomer van 2016 mag dan tot nu toe al zeer uitzonderlijk nat geweest zijn, de kans is zeer groot dat dit enkel een voorproefje is voor de komende jaren.

Nu men merkt dat de equatoriale en pool- straalstromen voor het eerst in elkaar gaan samenvloeien ontstaat de mogelijkheid voor wat men een NO-WINTER YEAR noemt. Jaren waarin de seizoenen steeds sterker op elkaar gaan lijken en er geen winters meer voorkomen in onze streken. Voor de natuur zal dit een ramp zijn. Winters zijn voor ons steeds essentieel geweest om insectenplagen, de verspreiding van ziektes en andere ecologische rampen te voorkomen. Enkele no-winter jaren na elkaar zouden desastreuse gevolgen kunnen hebben, niet alleen voor de wilde natuur, maar ook voor onze landbouw.

Ondertussen zijn we wereldwijd onze koraalriffen aan het verliezen. Intensieve, industriële landbouw heeft in combinatie met het verzuren van onze oceanen (een direct gevolg van de klimaatverandering) er toe geleid dat we nu al het overgrote deel van onze koraalriffen verloren hebben. Deze koraalriffen worden ook wel eens de broedkamers van onze zeeën genoemd, omdat zonder die koraalriffen heel wat soorten hun onderkomen verliezen en mee zullen verdwijnen met de riffen. Niet alleen onze landbouw wordt dus bedreigd door klimaatverandering, maar ook onze visgronden. Die grote hoeveelheden vis, de voeding, die voor een groot deel van de wereldbevolking de grootste bron van proteïnen is, zal sterk in aantal afnemen, zeker nu we ook al de jarenlange gevolgen van overbevissing onder ogen moeten gaan zien.

We zullen te kampen krijgen met verwoestijning van vruchtbare grond, het verdwijnen van meren en rivieren doordat de gletsjers die ze voeden verdwijnen. We hebben onze eigen planeet ernstig in de problemen gebracht en toch lijkt het alsof we nog steeds niet beseffen dat we die planeet nodig hebben voor onze eigen overleving.

Maar het einde van onze problemen zijn helaas nog niet in zicht, want wat we vandaag aan broeikasgassen uitstoten zal pas ten vroegste over 20 tot 25 jaar zijn gevolgen hebben op ons klimaat. Wat we vandaag waarnemen van de klimaatverandering is ten gevolge van de uitstoot van 20 jaar geleden of eerder. Dat betekent dat de klimaatverandering zal blijven voortzetten zelfs als we morgen volledig stoppen met de uitstoot van broeikasgassen. Dat betekent dus ook als we onze eigen kinderen een toekomst willen bieden dat we vandaag moeten in actie schieten. Eigenlijk hadden we dertig jaar geleden al vergaande inspanningen moeten leveren om vandaag wereldwijde klimaatneutraliteit te bekomen. Maar dat hebben we niet gedaan en daar zullen we de rekening voor moeten betalen.

Ik roep jullie daarom nu op om niet langer toe te staan dat de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen zo ernstig in gedrang wordt gebracht. Ik roep elk van jullie op om vandaag actie te ondernemen in je eigen leven en wanneer je gaat stemmen. Doe hier iets aan want niets doen is gewoon geen optie !

PS Wie net als ik in Brugge woont kan zich alvast aansluiten bij Klimaat Podium Brugge vzw. Misschien bestaan er in jouw stad of gemeente ook al dergelijke projecten. Zoniet ? Start er een op …

Maréchal Anthony
voorzitter Klimaat Podium Brugge vzw
erkend isolatiedeskundige en energiedeskundige

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.