Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Leegstand invullen… een uitdaging met vele gezichten

Leegstand is niet het grootste probleem in Brugge. Wel valt het op dat bepaalde panden vaak zeer lang blijven leeg staan. En dat terwijl heel wat organisaties en mensen een plek zoeken om hun activiteiten te ontplooien of betaalbaar te wonen. Op zondag 10 februari 2019 kan je naar een info-avond over dit thema tijdens Zundag in Slesh. Je komt er alles te weten over de geschiedenis van het kraken in Brugge, alles over de nieuwe kraakwet, leegstandsbeheer door bedrijven en andere manieren om creatief om te gaan met leegstaande gebouwen. Op 15 februari organiseert Kunstenal een brainstormsessie over de tijdelijke invulling van De Basis in Male, die ze in beheer krijgen. Op 16 februari plannen ze een eerste cultureel evenement op deze nieuwe locatie.

Leegstand in Brugge

De pop ups vliegen ons om de oren. Allerhande organisaties, winkels, café’s en zelfs de stad vinden hun weg naar, al dan niet tijdelijk, leegstaande gebouwen in Brugge: Tijdens de triënnale werd zo de Poortersloge tijdelijk ingevuld als infopunt en ook URB EGG vond er z’n stek. De Weggeefwinkel vond enkele jaren onderdak aan de Hoefijzerlaan in een pand van sociale huisvestingsmaatschappij Vivendo in afwachting van de verbouwing van het pand. Garincha kon haar indoor-voetbalproject ontplooien in de oude stelplaats van De Lijn aan het Gaston Roelandtsplein. Donkey-collectief kraakte eerst het pand in de ezelstraat en zette daarna door met een huurovereenkomst via Entrakt, een bedrijf die aan leegstandsbeheer doet.  Heel wat start ups en jonge ondernemers starten in een pop-up winkel en zorgen zo ook dat deze panden niet blijven leegstaan. En dat zijn maar enkele voorbeelden…

Er gebeurt dus heel wat maar er zijn zeker nog actuele uitdagingen om leegstand tegen te gaan. Denk maar aan al die lege ruimte boven winkels in de grote winkelstraten die onderbenut wordt… Ook in de toekomst komen héél wat grote en minder grote panden leeg te staan zoals de Howest-site in de Sint-Jorisstraat.

Lezing op Zundag

Op zondag 10 februari kan je dus tijdens Zundag in Slesh naar een lezing over leegstand onder de titel: “Het vriest dat het kraakt!” Slesh, een sattelietjeugdhuis in de binnenstad van de Comma, maakt zelf, via Entrakt, gebruik van het leegstaande pand waar vroeger jeugdherberg De Snuffel was gevestigd in de ezelstraat 47.
De lezing start rond 20u. Meer info kan je vinden op de evenementenpagina.

De Basis

In Male, vlak bij de ingang van het Ryckeveldebos ligt een kasteeltje. Vroeger was hier een voorziening gevestigd. Het kasteel staat te koop maar in afwachting van eventuele nieuwe eigenaars mag Kunstenal er z’n intrek nemen. Op vrijdag 15 februari kan je er mee brainstormen over de invulling van het pand. Op zaterdag 16 februari is er een openingsevenement waar je  jong muzikaal, visueel en andere creatief talent kan ontdekken.
Het pand is trouwens gelegen schuin tegenover Het Koersepeerd dat een culturele en ecologische invulling geeft aan een leegstaande hoeve.

Weggeefwinkel zoekt ruimte

De Weggeefwinkel op de Hoefijzerlaan is nu al een tijdje gesloten en de organisatie zoekt een nieuw onderkomen. Alle materiaal is opgeslagen in een loods en voorlopig worden kleinschalige weggeef-evenementjes georganiseerd in afwachting van een nieuwe locatie. Op zondag 17 februari is zo’n weggeefmomentje gepland op Zundag in de Slesh. Meer info kan je hier vinden.
Wie ondertussen een goeie locatie ter beschikking heeft of weet heeft van de perfecte locatie waar de activiteiten van de Weggeefwinkel kunnen worden verdergezet kan contact opnemen via projectw2vzw@gmail.com of via 0491 87 89 87.

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.