Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

kopstukken debatteren over klimaat en sociale thema’s in aanloop naar 14 oktober

De verkiezingen naderen met rasse schreden. Alle kandidaten zijn ondertussen bekend en iedereen bereidt zich voor op de kiesstrijd. Ook de partijprogramma’s zijn gedrukt en de standpunten aangescherpt.  Hoog tijd dus om te ontdekken wat de verschillende partijen over een aantal thema’s denken en hoe ze onze stad de komende zes jaar willen gaan besturen.  Een van de manieren om dit te ontdekken is het bezoeken van één of meerdere debatten die de komende tijd door allerhande verenigingen worden georganiseerd. Waar wij zeker al heen gaan?  Het grote Klimaat-debat op 9 september van Klimaatpodium Brugge en het debat op 27 september over sociale thema’s van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen.

Klimaatdebat

Na deze uitzonderlijk warme en droge zomer waarbij het ene na het andere trieste record werd gebroken zou het klimaatthema niet meer van de agenda te branden mogen zijn, vooral omdat ook op lange termijn duidelijk is dat de extremen niet langer een uitzondering maar eerder de regel zijn… Maar hoe hoog staat het op de prioriteitenlijst van de verschillende partijen?
De stad Brugge heeft reeds een aantal stappen in de goede richting gezet: Tijdens de voorbije legislatuur tekende het stadsbestuur, bestaande uit SP.a en CD&V, het Europese Burgemeestersconvenant waarbij de stad zich engageert om tegen 2020 de CO²-uitstoot op haar grondgebied met 20% te verminderen. De stad lanceerde ook een klimaatplan dat bovenop het engagement van 20 % CO² vermindering ook 20% minder energie wil gaan verbruiken en 20% van de energie moet hernieuwbaar zijn.
Hoe ver staat het huidig bestuur met haar ambities, willen de partijen in de huidige coalitie nog en paar tandjes bijschakelen, hoe willen de huidige oppositiepartijen de strijd tegen klimaatverandering aanpakken? Je komt het allemaal te weten op zondag 9 september 2018 in de aula van het Sint-Lodewijkscollege. Het debat met de 5 lijsttrekkers van SP.a, CD&V, Open VLD, N-VA en Groen wordt je gratis aangeboden door Klimaatpodium Brugge, mits inschrijving.

Ieders stem telt

Als slotstuk van de campagne “Ieders stem telt” nodigt Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen de Brugse lijsttrekkers uit om te debatteren over sociale thema’s. De campagne stelt de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting voorop: De wachtlijst voor een sociale huurwoning, de hoge water- en energiefactuur, hulp van het OCMW, de zoektocht naar werk, een toereikend inkomen, de schoolrekening,… allemaal thema’s waarvan mensen die het moeilijk hebben wakker liggen.
Het debat vindt plaats op 27 september 2018 in de Magdalenazaal en is gratis. Meer info kan je terugvinden op de evenement-pagina op Facebook.

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.