Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

koop eens gewoon helemaal NIETS!

Op zaterdag 29 november is het voor de 22e keer ‘International Buy Nothing Day’, ofte ‘koop niets dag’.  Uiteraard is deze dag niet bedoeld om de kleine zelfstandige eens goed te treffen.  Het is een actiedag waarop wereldwijd actie wordt gevoerd tegen het puur consumentisme, het platte winstbejag van grote ondernemingen en het kapitalistisch systeem in het algemeen.

“Today, humanity faces a stark choice: save the planet and ditch capitalism, or save capitalism and ditch the planet.”
– Fawzi Ibrahim

Koop eens NIETS
De laatste zaterdag van november is één van de dagen waarop wereldwijd het meest geconsumeerd wordt, zo vlak voor kerstmis.  Daarom is het de uitgelezen dag om eens stil te staan bij ons consumptiegedrag en misschien gewoon eens NIETS te kopen.  Want het Westers koopgedrag heeft zware gevolgen.

Ongelijkheid troef
De rijkdommen die onze planeet ons schenkt zijn niet gelijk verdeeld.  In het Westen lijkt het alsof we alles kunnen kopen terwijl in grote delen van de wereld er armoede en honger heerst.

Wanneer wij in een grote retail-winkel een goedkoop hemd of broek kopen is de kans zeer groot dat deze in een sweatshop in bijvoorbeeld Bangladesh gemaakt zijn in mensonwaardige omstandigheden.

 Maar ook in het westen zien we dat ongelijkheid troef is:  21,0% van de Belgische bevolking loopt een risico op armoede of op sociale uitsluiting1.  Dat is 1 op 5.

En steeds is er maar een kleine groep mensen die écht beter wordt van ons consumptiegedrag.  Het zijn niet de mensen die kopen, niet zij die het moeten maken, maar die ene procent van de wereldbevolking die de touwtjes in handen heeft: de rijksten der rijksten.  

Uitbuiting van de planeet
Maar niet enkel mensen zijn het slachtoffer van de cultuur van meer-meer-meer, ook onze planeet kreunt onder de consumptiedrang.

Europese consumenten zijn onder andere voor een groot deel verantwoordelijk voor de wereldwijde ontbossing. Dat blijkt uit een studie van de Europese Commissie. De onderzoekers stellen dat de Europese consumptie in de periode tussen 1990 en 2008 overeenkomt met de vernietiging van 9 miljoen hectare bosgebied.2
Maar ook zeeën en oceanen lijden onder de vervuiling die het ongebreideld consumeren met zich meebrengt en ook overbevissing eist een wereldwijde tol.
Het mag duidelijk zijn dat we op deze manier niet verder kunnen.  We hebben maar 1 aarde en daar moeten we zorg voor dragen.

Samen zoeken naar alternatieven
Eén dag in het jaar eens niets kopen zal natuurlijk niets veranderen aan de slechte omstandigheden waarin arbeiders in lage loonlanden werken of aan onze ecologische voetafdruk.  Deze koop niets dag is dan ook vooral bedoeld als symbolische actie.
Daarnaast kunnen we samen op zoek gaan naar alternatieven.  Zo kan je zo veel mogelijk fair-trade producten kopen, biologische producten van lokale producenten of kan je bijvoorbeeld eens een bezoekje brengen aan de weggeefwinkel, een winkel waar je dingen die je niet meer nodig hebt kan afgeven en die iemand anders dan weer kan meenemen. Gratis en voor niks.

Algemene bronnen:
Niet-Winkeldag
Koop Niets
Buy nothing today

Vermelde bronnen
1. Volgens de EU-SILC 2011 enquête
2. ‘EU-consumptie jaagt ontbossing aan’

foto’s:
http://img.wonderhowto.com/img/61/90/63486426561130/0/bangladeshi-workers-die-sweatshop-fire.w654.jpg
http://www.gva.be/nieuws/buitenland/aid878572/ontbossing-in-amazonewoud-neemt-sterk-af.aspx

(dit is een licht herwerkte versie van het artikel “een dag om eens NIETS te kopen” die hier vorig jaar verscheen)

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.