brugsalternatiefforum.be

Klimaatzaak onder communautair matje geschoven?

De 11 van de Klimaatzaak. We herkennen o.a. Stijn Meuris, Francesca Van Thielen en Tom Lenaerts Foto:Klimaatzaak

Herinneren jullie zich nog die ‘Avond met Stijn’?  Het was het eerste grote evenement van Klimaatpodium Brugge en verschillende projecten en verenigingen die werken rond klimaatproblematiek stelden zich er voor aan het talrijk opgekomen publiek. Daarnaast kwam Stijn Meuris een enthousiaste uitleg doen over De Klimaatzaak: Een rechtszaak die werd aangespannen door 11 mensen uit de culturele en wetenschappelijke wereld tegen de 4 regeringen die ons land telt. Via juridische weg willen zij de overheid verplichten om verregaande stappen te zetten om klimaatsverandering tegen te gaan.
Een jaar na het starten van De Klimaatzaak lezen we vandaag op de site van De Morgen dat de Vlaamse regering naar cassatie trekt omdat de taalregels niet zouden zijn gerespecteerd. Eerder al dienden zij tot twee maal toe een klacht in omdat zij willen dat deze zaak voor een Nederlandstalige rechtbank wordt gehouden.  Twee maal werd hun klacht verworpen.
Wil Vlaams klimaatminister Joke Schauvliege (CD&V) hiermee de Klimaatzaak onder het matje vegen?  Hermes Sanctorum (Groen) denkt in ieder geval van wel:  “Aan de ene kant Vlaamse klimaattoppen organiseren en aankondigen dat het nu allemaal zal veranderen, aan de andere kant een juridische uitputtingsslag organiseren met Klimaatzaak: dat is hypocriet. De Vlaamse regering zou dat geld en die energie beter steken in haar klimaatbeleid.”

 

One Response to Klimaatzaak onder communautair matje geschoven?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.