Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Klein Appelmoes blijft groen!

Witte rook voor Klein Appelmoes. Gisteren sprak de raad van State arrest nr 248.470 uit. Projectontwikkelaars die van plan waren om woningen te bouwen in het stukje drassig weiland die aan het natuurgebied Gemene Weidebeek in Assebroek grenst, worden hiermee buitenspel gezet. Actievoerders halen opgelucht adem, al is men voorzichtig: “met het parcours dat Klein Appelmoes en de Gemeneweide ondertussen reeds hebben afgelegd, en de eindzege in 2013 die minder definitief bleek dan we dachten, durven we niet meer onvoorwaardelijk victorie kraaien. Blijvende waakzaamheid is geboden.” klinkt het bij de actiegroep SOS Klein Appelmoes.

En dat het een lang parcours was mag wel duidelijk zijn…
Het verhaal start reeds in 1972 wanneer het grootste deel van de Gemene Weidebeek wordt ingekleurd als woonuitbreidingsgebied.
En dan zijn we vertrokken voor een tijdlijn die veel weg heeft van de processie van Echternach die mooi wordt samengevat door Arthuur Verkindt in een artikel voor De Wereld Morgen.
Waar stad Brugge aanvankelijk aan de kant van de bouwpromotor lijkt te staan keert het tij in 2013 wanneer de Raad van State de plannen voor verkaveling van Klein Appelmoes nietig verklaart nadat buurtbewoners en natuurverenigingen maar liefst 1.850 bewaarschriften indienen. De buurt haalt opgelucht adem…

In 2017 lijkt het lot van Klein Appelmoes dan eindelijk bezegeld wanneer de groene inkleuring wordt vastgelegd in het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk UitvoeringsPlan). Onder andere ook de ligging van het voetbalstadion voor Club Brugge, die via omzwervingen in Chartreuse en Loppem, samen met een bedrijventerrein wordt gepland aan de Blankenbergse Steenweg wordt in ditzelfde GRUP vastgelegd.

Natuurverenigingen gaan in beroep tegen deze beslissing omdat zij vinden dat er teveel open ruimte wordt opgeofferd. (Ook in dit dossier werd gisteren uitspraak gedaan, de RVS beslisste dat er geen stadion mag komen aan de Blankenbergse Steenweg)
Ook de bouwpromotor die reeds heel wat gronden heeft verworven in Klein Appelmoes gaat in beroep.

Maar dat beroep is nu dus verworpen en daarmee lijkt Klein Appelmoes nu definitief groen te blijven. Al moeten we steeds met twee woorden spreken, natuurlijk.
Bovendien bedreigen nog heel wat snode plannen de open ruimte… zoals in het Chartreuse-gebied en de Spie. Daar mogen van de RVS binnenkort respectievelijk kantoren en industrie worden neergepoot.


reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.