Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Kledijcontainers:Curitas Reageert

Het onlangs verschenen artikel over wat er echt gebeurt met uw oude kledij lijkt heel wat harten te beroeren.  Zo schoten niet alleen de bezoekers-statistieken van onze website de hoogte in, maar kregen we ook een e-mail van Koen De Vos, zaakvoerder van de nv Curitas.
Hierin schrijft hij “Als je mensen wil informeren, of kritiek geven op een bedrijf als Curitas dan moet je eerst en vooral zorgen dat je goed geïnformeerd bent, zodat je juiste en correcte info gaat verspreiden!”
Een beetje vreemd vonden wij, daar de  info over zijn bedrijf  enkel vanop z’n eigen website(s), overheidssites of de reportage van ‘koppen’ komt.
Een reportage waarvan hij trots is dat hij als enig ophaalbedrijf wou meewerken, ook al omdat curitas, met grote letters, NIETS te verbergen heeft.
Dat Curitas iets zou te verbergen hebben hebben wij ook nooit beweerd. Dat zij als enige commercieel bedrijf duidelijk afficheert dat ze een nv zijn en geen gebruik maakt van  “foto’s van arme kinderen om de mensen naar onze containers te lokken, wat heel wat andere bedrijven wel degelijk doen” siert hen en andere bedrijven zouden hieraan een voorbeeld moeten nemen.
Meneer De vos schrijft verder nog “Dat Curitas kledij verkoopt in Afrika klopt ook niet” wat wij ook niet hebben geschreven.

Nu hebben wij de indruk dat Curitas zich wat aangevallen voelt, wat ook nooit de bedoeling is geweest en niet nodig is.

De invalshoek van het verschenen artikel is enkel de vaststelling dat de stad Brugge in haar containerparken samenwerkt met Curitas en dat vele mensen denken dat de kleren die ze in deze containers werpen naar een ‘goed doel’ gaan.  Wat dus niet het geval is en wij vonden dat mensen dat moesten weten.

Graag hadden we dan ook gevraagd aan bevoegd schepen Philip Pierins (spa) of het contract met Curitas eventueel herbekeken moest worden en of het niet mogelijk was de Bruggelingen beter te informeren over wat er nu met de kledij gebeurt en wat de alternatieven zijn.  We contacteerden de schepen n.a.v. dit artikel opnieuw.  Tevergeefs.

Weggeefwinkel
In z’n reactie beweert Koen De vos ook dat initiatieven als de weggeefwinkel  15 à 20 % van alle goederen die bij hun worden binnengebracht effectief herverdeeld  en dat de rest wordt aangekocht door commerciële bedrijven als Curitas.
We gingen afgelopen woensdag even langs bij de weggeefwinkel in Brugge waar een 10-tal vrijwilligers op dat moment druk in de weer waren met het sorteren van spullen en het aanvullen van de winkel.
Chana: “In weggeefwinkel Brugge zal dit eerder 80 à 90% zijn.  We zouden heel blij zijn moest Curitas de kleren die geen nieuwe eigenaar vinden aankopen.  Ze mogen ze zelfs gratis komen ophalen.  Een tijdje geleden hebben we nog contact opgenomen met verschillende bedrijven.  Ik kan niet met zekerheid zeggen dat Curitas hierbij was, maar wat ik wel zeker ben is dat we van geen enkel bedrijf reactie hebben gekregen…”

Kringloopwinkels
We kregen ook een reactie van KOMOSIE vzw,  Koepel van Milieuondernemers in de Sociale Economie.   Zij willen er het publiek  nog eens extra op wijzen dat kleding ook een tweede leven kan krijgen in de Kringwinkel, nog voor het als grondstof voor recyclage wordt gebruikt of naar het buitenland geëxporteerd wordt. Dit komt niet enkel het milieu ten goede, maar creëert ook sociale, lokale tewerkstelling voor ruim 5000 mensen die moeilijk werk vinden op de reguliere arbeidsmarkt.

De integrale e-mail van meneer De Vos is ook door hem gepost als reactie op het artikel ‘wat er écht gebeurt met uw oude kledij’ en vindt u hier.

Ook de reactie van Komosie vzw is daar te vinden.

1 thought on “Kledijcontainers:Curitas Reageert”

  1. Beste, ik werk in één van de winkels van Oxfam solidariteit . Een tweetal weken geleden vertelde mijn collega chauffeur dat er containers van Oxfam werden omgedraaid tegen de muur zodat de donateur er niest meer kon schenken. Ook werden de reclamestickers er af gerukt zodat onze gegevens niet meer zichtbaar waren. Naast of voor de containers van Oxfam stonden plots splinternieuwe containers van Curitas…Een zeer agressieve manier van werken dus! Jammer!

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.