Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Kasteeldomein van Loppem deze zomer decor voor eerste editie ‘Vegamping’: “Veganistische levensstijl promoten aan breed publiek”

Na de succesvolle samenwerking tussen de vzw New Ethics en Uitgezonderd voor de beurs ‘Vegan A’Fairs Brugge’ worden de plannen voor het festival ‘Vegamping’ van onder het stof gehaald. Nadat Covid-19 de editie 2020 in het water deed vallen, kondigt New Ethics vol goede hoop een nieuwe datum aan voor het evenement: 30, 31 juli en 1 augustus 2021. Zoals oorspronkelijk de bedoeling was, blijft het kasteeldomein van Loppem het decor voor dit veganistische evenement.

De vzw New Ethics uit Oostende wordt gerund door Davy De Schrooder en Femke D’hondt, die worden bijgestaan door enkele enthousiaste vrijwilligers. Hun hoofddoel: het grote publiek sensibiliseren, informeren en vertrouwd maken met een veganistische levensstijl.
Alle activiteiten van New Ethics zijn steeds zo laagdrempelig mogelijk: het gratis New Ethics Magazine, de pay-what-you-want beurs “Vegan A’Fairs“, kookworkshops en presentaties in scholen,…
Net zoals voor andere verenigingen, was het voor New Ethics een barslecht 2020. “Noodgedwongen annuleerden we ons festival ‘Vegamping’ en ook een nieuwe editie van ‘Vegan A’Fairs’. Ook het trimestrieel en gratis te verkrijgen glossy magazine ‘New Ethics’ staat voorlopig on hold. Kortom: de dagdagelijkse werking viel nagenoeg volledig stil”, laat het duo weten. “Gelukkig staat er niemand op de loonlijst, de volledige werking teert op de tomeloze inzet van vrijwilligers.”

“Iedere steun is hard nodig en wordt enorm geapprecieerd. Al 30 procent van het vooropgestelde bedrag werd opgehaald.”


Crowdfunding

De culturele sector heeft het zeer zwaar te verduren. “Toch valt de annulering van de eerste editie van Vegamping mogelijks nog net iets zwaarder. Er is nog geen financiële buffer opgebouwd die de niet te recupereren kosten op kan vangen”, zeggen Davy en Femke. “Om dit probleem aan te pakken, kwamen we met een crowdfunding op de proppen die nog tot 17 januari loopt. Iedere steun is hard nodig en wordt enorm geapprecieerd. Al 30 procent van het vooropgestelde bedrag werd opgehaald. In ruil voor steun kan je bijvoorbeeld je naam vereeuwigd zien op het festival, een webinar volgen, een festivalticket, T-shirt of fles vegan wijn aankopen of levenslang inkom voor het festival krijgen.”
Bij New Ethics snappen ze dat sommigen nog twijfelen. Ze geven echter enkele argumenten om niet te moeten twijfelen: “Twijfel je over een ticket omwille van de omstandigheden, weet dan dit:

  • Er zijn mogelijkheden te steunen zonder aankoop van een ticket.
  • Uit politieke hoek komen positieve berichten voor evenementen deze zomer. Daarnaast zijn er ook uit wetenschappelijke hoek steeds meer geluiden dat de vaccinaties tegen de zomer afgerond moeten zijn.
  • In geval het niet door kan/mag gaan, dan heb je meteen je ticket voor 2022.
  • Tot slot: Eventuele winst gaat naar nieuwe campagnes van New Ethics en gaat naar verschillende dierenopvangcentra (met vegan insteek) in België.

“Als we deze week (voor 18 januari) 60 tickets verkopen halen we onze doelstelling.” kijken Davy en Femke met goede moed vooruit.Voorbereiding

“Ondertussen zijn de voorbereidingen voor het festival al een tijdje bezig. Nadat we intern de koppen bijeen staken, werd beslist om de handschoen op te nemen en er volop in te vliegen. Een festival organiseer je immers niet op 1 week. Momenteel hebben we de crowdfund opgestart en contacteren we sprekers en bands. Daarnaast zoeken we sponsors, bouwen we de website verder uit en voeren we online promotie. In een later stadium worden onder andere ook de vrijwilligers gecontacteerd en gebriefd, naast nog tal van andere zaken die bij de organisatie van zo’n evenement komen kijken. Gelukkig worden we bijgestaan door een groep van trouwe vrijwilligers. Iedereen die New Ethics en veganisme genegen is, kan trouwens meehelpen. Tijdens het festival zullen we immers heel wat helpende handen kunnen gebruiken.” zo lichten Davy en Femke ons toe.


Idyllische setting

Met 30, 31 juli en 1 augustus 2021 heeft New Ethics een nieuwe datum geprikt voor Vegamping. Maar wat is dat festival eigenlijk?
“We willen het festivallandschap nog meer kleur te geven. Op de idyllische site van ’t Kasteel van Loppem wordt breder geprogrammeerd dan enkel muziek. Er is ook ruimte voor sprekers, ‘slam poetry’, een vegan markt, workshops en sportactiviteiten en nog een heleboel meer. Telkens is er ruimte voor zowel internationaal als lokaal talent. Kortom: een totaal community building event.

De Britse Reggae-artiest Makka B stond voor de afgelastte editie van 2020 ook al op de affiche. Foto: By Krd – Own work, CC BY-SA 4.0,


Ondertussen werd met Dos Winkel, fotograaf en oprichter van Sea First, reeds een eerste spreker bekend gemaakt en ook Britse Reggae-legende Macka B zal op het podium staan. Binnenkort worden nog meer namen bekend gemaakt en we beloven je dat wie we al hebben vastliggen fantastische namen zijn.”, verzekeren ze ons bij New Ethics.


Veganistische levensstijl


“Zoals de naam aangeeft wordt je op dit festival ondergedompeld in de veganistische levensstijl. Deze kan je letterlijk proeven bij de verschillende foodtrucks”, geven ze bij New Ethics mee. “Daarbovenop spreekt het voor zich dat Vegamping ook volop inzet op het ecologische aspect en de impact op de natuur zo laag mogelijk wil houden. Ook de mens staat centraal. Zo is er een ganse werkgroep gewijd om het festival zo toegankelijk mogelijk te maken met prikkelarme ruimtes en een stille camping voor wie nood heeft aan zogenaamde ontprikkeling, toegankelijkheid voor minder mobiele mensen, gender-inclusieve toiletten, aanwezigheid van een externe vertrouwenspersoon en ga zo maar door.
Als de licht positieve berichten uit wetenschappelijk hoek kloppen, dan kan je vol jolijt Vegamping aankruisen op de festivalkalender. Laten we Vegamping samen uit de grond stampen en er een uniek en onvergetelijk festival van maken!!”


Meer informatie op www.vegamping.be.

1 thought on “Kasteeldomein van Loppem deze zomer decor voor eerste editie ‘Vegamping’: “Veganistische levensstijl promoten aan breed publiek””

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.