Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Kan dolfinarium open blijven na verstrenging wet op dierentuinen?

Minister van dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is van plan om de regels met betrekking tot dierenwelzijn in dierentuinen te verstrengen. Momenteel gelden nog regels die werden ingevoerd in 1998 en deze zijn volgens de minister dringend aan een update toe. Er komen heldere voorschriften voor de dierenverblijven, fysiek contact tussen bezoekers en dieren moet ernstig worden beperkt en bij vertoningen voor publiek mogen dieren niet gedwongen worden om onnatuurlijke kunstjes te doen: ze mogen enkel hun natuurlijke gedrag demonstreren. Volgens dierenrechtenorganisatie Bite Back betekenen de nieuwe regels dat het dolfinarium van het Boudewijn Seapark in Brugge in de vorm waarin het nu bestaat z’n deuren zal moeten sluiten.

De kritiek op het dolfinarium is niet nieuw. In 2013 startte Bite Back met een campagne tegen de laatste twee dolfinaria van de Benelux in Brugge en Harderwijk. Iedere laatste zondag van de maand voert men sindsdien actie aan de ingang van de Brugse attractie, al 5 jaar lang. Ze proberen er mensen te sensibiliseren zodat ze de dolfijnenshows gaan boycotten. Uiteindelijk willen de activisten dat het dolfinarium onmiddellijk de deuren sluit en de dieren opgevangen worden in een sanctuary waar ze in een natuurlijke omgeving kunnen oud worden.
Bite Back is tevreden dat de regelgeving voor dierentuinen strenger wordt en dat het dolfinarium zich hier zal aan moeten houden. Volgens Bite Back had het dolfinarium zelfs al lang moeten gesloten zijn omdat het volgens hen onder de wet op het gebruik van wilde circus-dieren hoort te vallen in plaats van onder die voor zoo’s.  Wilde dieren mogen sinds 2014 niet meer opgevoerd worden in circussen.

Boudewijn Seapark liet in ieder geval al in de pers weten zich aan de wet te zullen houden maar wacht nog af wat de details van de effectieve regelgeving precies zullen zijn…

 

 

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.