Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Inzameling van menstruatie-artikelen voor de Warmste Week

1 op 8 jonge meisjes in Vlaanderen heeft onvoldoende geld voor menstruatie-artikelen. De Brug organiseert daarom een inzamelingsactie. “Zo zorgen we voor een zorgeloos witte kerst voor iedereen” klinkt het met een kwinkslag bij de vereniging voor het vrije denken.

Geen geld voor tampons, maandverband of duurzame alternatieven voor “die tijd van de maand”. Het overkomt in Vlaanderen 12,5% van de jonge meisjes en heeft grotere gevolgen dan sommigen kunnen denken:
Uit een rapport van Caritas Vlaanderen blijkt dat 5 procent van de Vlaamse meisjes wel eens wegblijft van school omdat ze zich geen menstruatieproducten kunnen veroorloven. Ze zijn beschaamd en bang dat ze “een ongelukje” zullen hebben. Er wordt dan ook wel wat afgeknutseld bij gebrek aan het echte spul: Dubbelgevouwen zakdoekjes, WC-papier, doeken en luiers worden als noodoplossing gebruikt en soms wordt zelfs maandverband hergebruikt waardoor infecties worden opgelopen.

Het spreekt voor zich dat deze hygiëneproducten een basisrecht zijn voor vrouwen en het is dan ook vreemd dat pas in 2018 de federale overheid beslistte om het btw-tarief op dergelijke producten te verlagen van 21% naar 6%.
Schotland startte onlangs met het gratis verspreiden van menstruatie-artikelen en ook in Vlaanderen gaan, bij monde van oppositiepartijen Groen en Sp-a, stemmen op om hetzelfde te doen. Parlementsleden Celia Groothedde (Groen) en Sp-a’er Maxim Veys dienden een wetsvoorstel in en hopen dat bevoegd minister Wouter Beke hier snel werk van maakt. Naast OCMW’s zouden scholen volgens hen een grote rol kunnen spelen hierin:
“Dat moet niet in dure automaten, maar gewoon discreet aangeboden in de toiletten. We laten onze leerlingen immers ook niet betalen voor toiletpapier. “

Doe mee aan de inzameling

Neem deel de inzamelactie en doneer een ongeopend pakje maandverbanden, tampons, menstruatiecups,… in de collectebus die te vinden is aan de Brug, Hauwerstraat 3A/B/C in Brugge.

De actie loopt nog tot 31/12.

Meer info

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.