Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Interview ECO-living Brugge

ECO living klein

Binnenkort neemt de Brugse afdeling van ECO-living een lokaal in gebruik binnen het gebouw waar we nu reeds WeggeefWinkel Brugge, qyAt, VolXkeuken & eco-fab-lab vinden. Dit alles verenigd in het Project W2.
Een interview met ECO-living Brugge is hier dus op zijn plaats.

Wat wensen jullie te doen ?

Ideeën komen en gaan. Sommigen smelten samen tot iets nieuws. Zo waren we onlangs een kamer aan het opruimen om er een fietsatelier te maken. Tijdens een koffiepauze kwam het idee om een gezellige hoek in te richten waar gelijkgestemden een ontspannen babbel kunnen doen, een boek of tijdschrift lezen, een tas koffie, thee, soep opwarmen,…. De ECO living gaan we die plaats noemen. We willen er graag een bib met onderwerpen als recyclage, permacultuur, transitie, kringlooptuinen, (transport)fiets onderhoud, vegetarisch koken, Bijenvriendelijke planten,…
Ook bestaande initiatieven zoals EVA, autopia, LETS, CSA, … willen we mee bekend maken via een rek met flyers, een prikbord, …
Er zijn nog veel andere ideeën zoals kaarsresten hersmelten op zonnewarmte, bedrijven vragen naar hun “afval”, kurken inzamelen via horeca,….
Misschien maken we zelf een solarcooker, misschien kom jij wel binnengewandeld met een idee?
We werken graag samen met reeds bestaande initiatieven en organisaties als blijkt dat we beiden met hetzelfde bezig zijn. krachten bundelen en verdelen!
We werken voor de derde keer mee aan een repair café (1 mei). We sporen mensen aan om “afval” te vermijden en wat er is te zien als grondstof. Dankzij ons worden kurken nu ook ingezameld in het containerpark van Zedelgem.

bakfietsecoliving

Wat is het doel ?

Onze ecologische voetafdruk verkleinen op een manier die aanstekelijk is voor anderen.
Samen werken met de natuur en er niet tegen in. Hergebruiken, delen, doorgeven, ideeën samenbrengen,….

Waarvoor kunnen de mensen bij jullie terecht ?

Misschien hebben wij dingen in opslag liggen die jij kan gebruiken of misschien wil jij iets kwijt wat iemand anders kan gebruiken. Dit kan gebruikte verpakking zijn zoals (bobbel)folie , zakken, stevige potten van eetwaren, stof van een stuk gewaaide zonnewering of tent,…
Wil je ons een oude fiets of onderdelen schenken dan komen we die graag met onze transportfiets afhalen.
Je kan je ook laten betoveren met onze positieve ingesteldheid. Kom gewoon eens langs en ontdek het ter plaatse. We zijn iedere zaterdag in de Hoefijzerlaan 20 aanwezig van 14 tot 18 uur (of langer).

Wat bracht je er toe dit soort dingen te ondernemen ?

ECOliving is niet mijn idee. Het is ontstaan binnen een groep mensen die zijn samengekomen op een transitieweekend in Brugge. Daar hebben ze mij helemaal betoverd. Plots was ik niet meer die enkeling met het idee dat een economie niet oneindig kan blijven groeien. Er brandde al langer een ecologisch vlammetje in mij maar transitie gaf het zuurstof.

ecolivingopkuis1

Zijn jullie een antwoord op de crisis?

Steven Vroman verwoordde het onlangs zo: We zijn geboren tijdens een feestje. Dat feestje loopt op zijn einde en nu begint de normale tijd. Ik denk dat de meerderheid binnen ECO-living dit ook zo ziet: We kijken niet aan tegen een crisis maar tegen een andere tijd. Er wordt wel eens gezegd over mensen zoals wij dat we terug willen in de tijd maar persoonlijk denk ik dat wij net diegenen zijn die verder willen.

Kan ik wel passen in een groep als ECO-living als ik ieder jaar met het vliegtuig op reis ga?

Jazeker. Het is niet onze bedoeling mensen met de vinger te wijzen op alles en nog wat. Het kan ALTIJD beter, dat betekent daarom niet dat je slecht bezig bent. Een kleine stap is beter dan geen stap.
We hebben niet de bedoeling te vitten op elkaar en hopen dat het ook ons kan vergeven worden niet steeds perfect te zijn. We roeien met de riemen, kennis en kracht die we momenteel hebben. We nemen kleine haalbare stappen net als jij. Ook jij kan meevaren en zelfs onze route beïnvloeden. Alleen al door het feit dat je interesse hebt in wat wij doen stimuleert ons en hopelijk stimuleren wij ook jou.
Maar ook dit is waar: Met ECO-living willen we minder afhankelijk zijn van aardolie, daarom: Als je gezondheid dat toelaat vinden we het fantastisch als je ons bezoekt met de fiets.

ecolivingopkuis2

Kunnen jullie nog hulp gebruiken?

Zeker en op allerlei vlak. Mensen die de handen uit de mouwen willen steken, die willen mee organiseren, een website willen bouwen, een nieuwsbrief
samenstellen, ook mensen die mee inzamelen of een inzamelpunt willen zijn (dit kan ook voor dingen zijn zoals kurken of uitgebrande theelichtjes).

Hoe kunnen mensen lid worden?

Momenteel is daar nog geen procedure voor. Je kan gewoon langskomen op zaterdag tussen 14 en 18 uur in de ECO living, Hoefijzerlaan 20, Brugge. (Vlakbij ’t Zand en naast de weggeefwinkel). Je zal je als vanzelf lid voelen. Je kan ons vragen om je e-mailadres op te nemen in onze mailgroep zodat je op de hoogte blijft van onze activiteiten.

Hebben jullie een website?

Momenteel redden we ons met een ons eco living blog

Dank voor de verduidelijkende antwoorden !

Dank voor de interesse & de vragen !

Geïnterviewde : Peter Clerckx
Interviewer : Andres Toye

meer info, interactie & actieve deelname via :
ecolivingbrugge.blogspot.be
brugsalternatiefforum.be
facebook.com/ProjectW2
facebook.com/WeggeefWinkelBrugge
facebook.com/vzwqYat
facebook.com/ecofablab

2 thoughts on “Interview ECO-living Brugge”

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.