Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Hondenliefhebbers willen meer losloopgebieden

In Vlaanderen zijn een 35-tal Hondenzones.  Op deze plaatsen kan je, anders dan in andere natuurgebieden, je hond vrij laten loslopen.   De meeste zones zijn te vinden in de provincie Antwerpen.  In West-Vlaanderen zijn er slechts 2. Eén in het Ryckevelde-bos in Sijsele en dit weekend werd er eentje geopend in het Ravenhofpark van Torhout.
Vele hondeneigenaars vinden dit te weinig. Zo zijn er verschillende facebook-actiegroepen opgericht, kregen politici een brief in de bus en sinds kort is er ook een raamaffiche die de eis meer kracht moet bijzetten. De cijfers spreken voor zich.  In Vlaanderen lopen per 100 inwoners zo’n 10 honden te kwispelen.  In Brugge zou het gaan om méér dan 11.000 gezinnen die een hond hebben.
De facebookgroep hondenzones off leash is opgericht om de beleidsmakers onder druk te zetten om snel werk te maken van meer nieuwe losloopgebieden die volgens de makers van de pagina dringend nodig zijn.  Verder zijn er nog hondjes willen losloop plaatsen en hondenrechten die ijveren voor meer ruimte voor honden.

Ook op lokaal politiek vlak zijn sommigen ervan overtuigd dat er meer ruimte moet komen waar honden en hun baasjes kunnen genieten van de vrijheid.
In de Brugse gemeenteraad van 17 september 2013 kwamen na een interpellatie van gemeenteraadslid Sammy Roelant (Groen) ook de andere oppositieraadsleden Eric Lagrou (N-VA) en Jean-Marie De Plancke (Open VLD) in actie om voor meer hondenruimte te ijveren.   Samen, dus over de partijgrenzen heen, riepen zij de Bruggelingen op om schepen van openbare werken en groen Philip Pierins (SPa) te bestoken met vriendelijk geformuleerde vragen voor meer hondenweiden.
Naar eigen zeggen heeft schepen Pierins een achttal e-mails ontvangen van Bruggelingen maar heeft hij ook contacten gehad met mensen die hun bedenkingen hebben bij de losloopgebieden.  Blijkbaar komen bij het stadsbestuur wel wat klachten binnen over wangedrag van sommige honden(eigenaren) op de losloopweide in Ryckevelde.   “Als er meer zones komen, moeten deze in het algemeen belang van de burger zijn en niet enkel voor de eigenaars van grote honden.  Veiligheid is een prioriteit en als deze in het gedrang komt zal moeten worden ingegrepen. ”
De schepen sluit de komst van een Brugse hondenzone niet uit en heeft opdracht gegeven aan de groendienst om bij een eventuele heraanleg van natuurgebieden de optie voor bijkomende plekken te onderzoeken. Hij hamert hierbij nogmaals op het veiligheidsaspect.  “Nieuwe zones moeten aan een aantal voorwaarden voldoen.  Zo mag er bijvoorbeeld geen speelterrein voor kinderen in de buurt zijn, want een loslopende hond is en blijft een gevaar”, aldus de schepen.

Op de facebookpagina honden off leash kan je de open brief en raamaffiche terugvinden.

 

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.