Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Hoe kan besturen beter?

“Maar vraag me niet om een fb-pagina over dieren leuk te vinden, ik heb zelf geen huisdieren en geen affiniteit met de beestjes, ik concentreer me liever op het welzijn van mensen.” SOETE, Ann, nva-lid, gemeenteraadslid Brugge. BH-blad 2december KW-2016

ben-met-hondOk , geen wereldschokkende uitspraak, ik kan dat best begrijpen dat er mensen zijn die niet houden van dieren en zich enkel focussen op andere zaken dan dieren. En dat je er dan geen houdt als waakhond of muizenverdelger en mishandelt en verwaarloost, zoveel te beter. Ook als politicus mag dit zeker gezegd worden. Toch vind ik het wel vreemd dat haar partijgenoot, minister Weyts, het beleid heeft over dierenwelzijn. Hij zou op z’n minst wat affiniteit mogen hebben dacht ik. Ik zag deze eens tijdens een ministerieel gesprek en volgens hem is het nog niet erg zolang kweekhonden nog niet doodziek zijn.. Ook anderen zoals schepen in Brugge, bevoegd voor dierenwelzijn kan men niet verdenken van overdreven affiniteit. En dat vind ik wel zeer jammer en erg zelfs. Een verkozen politicus heeft de plicht zijn beleidsdomein au serieux te nemen en er ook zelf met kennis, kunde en hart voor te zorgen, of dat nu werkgelegenheid is, economie, natuur of dierenwelzijn.  Maar ja, als er zelfs een minister voor natuur EN landbouw mogelijk is in Vlaanderen, zoals nu Schauvlieghe onder haar hoede heeft, kan je zien dat dit soms perverse uitkomsten geeft, want natuur en landbouw kunnen jammer genoeg  meestal niet tegelijk door dezelfde deur.

Wat is dan de oplossing? Politici zouden moeten  kunnen zelf kiezen wat ze willen doen. Wat je graag doet doe je beter , wat je goed kent doe je beter. Waarom dan zomaar de postjes laten verdelen door één of andere met meer macht ?  Politiek moet het welzijn van burgers dienen, dat is de essentie. Daarom ben ik voor een beter kies-systeem, dat niet vertrekt van politieke partijen en politici die lukraak verkozen worden en dan achteraf beslist wordt wie wat mag doen. Beter zou zijn dat men beleidsdomeinen (werk/justitie/economie..) opstelt, en politici dan zelf bij hun eigen keuze hun naam zetten. En dan mag de burger kiezen wie hij/zij als beste hiervoor wil.  Dit kan enkel de kwaliteit van het politieke bestuur verbeteren, wat toch iedereen ten goede komt?

3 thoughts on “Hoe kan besturen beter?”

    1. Nu ja, i kzou toch op zn minst twijfelen aan hun capaciteiten.. want is er nu al een begroting? En hoeveel is er al bespaart, zoals moest van Europa?
      http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/westvlaanderen/1.2852871
      En hier kan je ook eens lezen, van een politieker (niet noodzakelijk mijn favoriet) die ook zegt dat partijpolitiek niet goed is op gemeentelijk vlak.. en het anders wil.. en dat voor een ouwe krokodil… En moeten we ons niet afvragen of het op ander gebied: Vlaams/Nationaal ook niet anders/beter kan dan?

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.