Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Hoe deelnemen aan #Justice4Mawda?

Op 23 en 24 november vindt in Bergen het proces over de dood van de 2-jarige Mawda Shawri. De Koerdische peuter kwam in 2018 om het leven nadat ze geraakt was door een politiekogel tijdens een achtervolging op de snelweg. Mawda was samen met haar ouders op weg naar een beter leven, op de vlucht voor het geweld in haar land. Een collectief verontwaardigde burgers voert momenteel (vooral online wegens corona) actie met de hashtag #Justice4Mawda en wordt daarbij gesteund door enkele internationale artiesten en bekende personen: Co-founder van Pink Floyd Roger Waters, regisseurs Mike Leigh en Ken Loach, Sonic Youth frontman Thurston Moore, Naom Chomsky.

een drama op de snelweg

17 mei 2018. Op de E42 snelweg tussen Charleroi en Bergen is een achtervolging aan de gang. De politie achtervolgd een bestelwagen waar 30 transmigranten in zitten. Eén ervan is Mawda. Het kind wordt geraakt door een kogel en sterft later alleen in het ziekenhuis. Haar ouders worden immers verdacht van mensensmokkel en zitten op dat moment vast.
Pas een dag later krijgen zij te horen dat hun dochter er niet meer is.

Het parket komt met verschillende verklaringen die ze later moeten aanpassen. Zo beweert men dat het kind uit het raam werd gehouden en stierf aan de gevolgen van een hoofdtrauma.

5 dagen later neemt het openbaar ministerie de communicatie in handen en verklaart dat een agent heeft geschoten met als doel de banden van het voertuig te raken en hierbij Mawda per ongeluk werd geraakt.
Toenmalig minister van Binnenlandse zaken was N-VA’er Jan Jambon. Hij verklaarde mee te leven met de slachtoffers, maar ook met de agenten die de strijd tegen mensensmokkel aangaan: “De politiediensten hebben hun werk gedaan, zij moeten daar elke dag tegen vechten.”

Uiteindelijk wordt de agent die vermoedelijk het schot lostte door de raadkamer doorverwezen naar de correctionele rechtbank van Bergen waar hij terechtstaat voor onopzettelijke doodslag. Ook de chauffeur van de bestelwagen en één van de inzittenden, die verdacht wordt van mensensmokkel, moeten zich voor de rechter verantwoorden voor kwaadwillige obstructie van het verkeer met de dood tot gevolg.

Het burgerplatform #Justice4Mawda en de ouders van Mawda hadden dat liever anders gezien: “Hij staat terecht voor onopzettelijke doodslag, maar schieten op eenbusje vol mensen doe je niet ‘per ongeluk’.” Het verzoek van de advocaat van de ouders om de aanklacht te verstrengen tot moord of slagen en verwondingen met de dood tot gevolg werd echter verworpen door de raadkamer.De activisten klagen niet enkel de gang van zaken aan in dit dossier. Deze zaak legt volgens hen meer bloot. Zij maken gewag van structureel disproportioneel geweld, straffeloosheid en zelfs racisme bij de Belgische Politie:”Mocht dat busje gevuld geweest zijn met blanke middenklassers zou de politie helemaal anders hebben gehandeld” klinkt het bij de actiegroep.

Gerechtigheid voor Mawda is volgens de actievoerders een belangrijke stap in de strijd tegen politiegeweld en structureel racisme bij de Belgische Politiediensten.
Hun campagne in de aanloop naar het proces wordt door heel wat bekende en minder bekende mensen gesteund. Naast de online campagne worden binnenkort ook nog fysieke (corona-proof) acties aangekondigt.

Wat kan jij doen?

1.Deel dit bericht, en de berichten van de kanalen van #Justice4Mawda met de hashtag op je social media. Volg de kanalen voor meer nieuws over de rechtzaak en eventuele geplande acties.

2.Pas je profielfoto op facebook aan met het kader van #Justice4Mawda.


Ga naar je eigen profiel op Facebook>klik op je profielfoto>kies voor “profielfoto bijwerken”>klik op “kader toevoegen”>zoek het kader van #Justce4Mawda d.m.v. het zoekveld in de linkerkolom.

2.Creatief aangelegd? Maak een collage, tekening of ander kunstwerk. Deel dit met de Hashtag #art4Mawda en stuur een kopie naar shirinrabi@gmail.com

3.Volg op donderdag 19 november de livestream “Mawda, wie is schuldig?” Georganiseerd door #Justice4Mawda en Kaaitheater

4.Doe zoals Roger Waters en

“Make a fuss…do not let them sweep the death of a child under a rug.”

Roger Waters
Contact the Author

1 thought on “Hoe deelnemen aan #Justice4Mawda?”

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.