Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Hoe bereid ben jij om een auto te delen?

In Brugge beschikt 88% van de bevolking in het gezin over een eigen auto(*). En dat terwijl een eigen auto zeer vaak stil staat, wordt gebruikt voor verplaatsingen waarvoor een ander voertuig meer is geschikt en bovendien ook nog eens handenvol geld kost. Deelauto’s zouden een antwoord kunnen zijn op dit probleem. Eén gedeelde wagen vervangt al gauw vijf tot tien privéwagens. Hoe bereid ben jij om een auto te delen?

Op autodelen.net vind je alle info over autodelen in Vlaanderen. Op deze site leren we ook dat Brugge reeds zo’n 12 autodeelprojecten kent.  In Brugge zijn momenteel Cambio, Caramigo en Cozycar actief. Steeds meer mensen zijn echter bereid om in deze projecten te stappen en ook lokale overheden weten het autodelen te waarderen. Zo zitten er twee projecten van Coopstroom in de pijplijn waarbij duurzaam opgeladen elektrische dienstwagens buiten de uren zouden kunnen gebruikt worden door burgers via een deelplatform.

De voordelen van autodelen zijn legio. Er is niet enkel het uitsparen van ruimte die momenteel wordt ingepalmd door stilstaande auto’s zoals onderstaande video van partago aantoont, je kan er ook handenvol geld mee uitsparen. Van de 5000 € die een gemiddeld Vlaams gezin aan autogebruik uitgeeft zou je tussen 1000 en 3000 € kunnen uitsparen door te gaan autodelen.  En uiteraard is er ook een positieve impact op het leefmilieu: Wanneer je je autogebruik moet gaan plannen ben je minder geneigd om “even snel de wagen” te nemen voor een verplaatsing die je ook te voet,met de fiets of openbaar vervoer zou kunnen doen.

De KU Leuven doet momenteel een onderzoek naar de bereidheid van de Vlaming om deel te nemen aan autodeelprojecten onder meer via een online enquête.

[button size=”md” type=”primary” href=”https://kuleuven.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_9pm34bqj513N2CN”]Deelnemen aan de enquête[/button]

Wie graag meer wil weten over autodelen is welkom op een infosessie op 21 november 2018 bij Vormingplus waar Thomas Devogelare, vrijwilliger bij autodelen.net, op al je vragen zal proberen antwoorden.

(*)Cijfers: Statistiek Vlaanderen

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.