Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Het klimaat, energie en ijspistes en zo…

Vanaf 1 december is Lima, de hoofdstad van Peru, het decor van de ondertussen twintigste jaarlijkse klimaatconferentie van de verenigde naties.  De hele wereld zal dan toekijken hoe de wereldleiders een concepttekst zullen samenstellen voor een toekomstig klimaatplan dat vanaf 2020 het oude plan zou moeten vervangen.  Dit verdrag zou volgend jaar in Parijs moeten worden ondertekend.  De conferentie deze winter is dus van groot belang voor een verdere evolutie naar een akkoord.
Ongeveer op hetzelfde moment  als de klimaattop in Lima wordt in Brugge de ijspiste op de markt geopend en gaat het ijssculpturenfestival op het stationsplein z’n tweede week in.

De organisatoren van beide evenementen gaan er prat op dat zij de afgelopen jaren ernstige inspanningen deden om hun energieverbruik in te perken.  En ook de stad is van plan om, onder meer door het vroeger uitschakelen van de kerstverlichting, energie te besparen.   Iets wat we natuurlijk alleen kunnen toejuichen.  De vraag is of deze inspanningen voldoende zijn en er niet moet worden ingezet op een uitdoofbeleid voor zo’n energieverslindende evenementen.

Cijfers over winter-evenementen zijn zeer moeilijk te vinden of te verifiëren. In Aarschot wordt jaarlijks een ijspiste geplaatst.  De plaatselijke afdeling van de  partij Groen!  rekende uit dat er 87.000 tot 130.000kWh wordt verbruikt.  Voldoende om het energieverbruik van 28 tot 43 gezinnen een jaar lang te dekken.
In Genk schat men het verbruik op het equivalent van 5 huisgezinnen. In Aalst schatte men vorig jaar de kosten voor het verbruik van de ijspiste tussen de 15.000 en 18.000 €.

Ik begrijp zeer goed dat dergelijke initiatieven voor de stad Brugge op toeristisch vlak een topper zijn.
Maar vroeg of laat komt er een moment waarop we als samenleving zullen moeten beslissen:  Ofwel gaan we voor korte termijndenken met alle gevolgen van dien, ofwel werken we nu aan een toekomst die klimaatneutraal is.
En zou het dan niet leuk zijn als Brugge één van de voortrekkers zou zijn? Zou het niet super zijn om in een stad te wonen die actief gaat voor duurzaamheid?  Ik denk het wel.
En is er geen beter moment dan NU om eraan te beginnen?

afbeelding: transitionely.wordpress.com

 

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.