Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Heeft het Brugse stadsbestuur ambities als programmator op dancefestival?

Er zijn zo van die dagen dat een mens een krant openslaat en vervolgens stijl achterovervalt.  Afgelopen vrijdag was het weer van dat. Op de regionale pagina’s van het nieuwsblad mochten we vernemen dat het Brugse stadsbestuur het dancefestival Elements een vergunning geeft voor een nieuwe editie op een (naast andere) toch wel zeer opvallende voorwaarde: Het festival moet de  MuSick-stage waar hardcore-muziek staat geprogrammeerd achterwege laten.  In de plaats hiervan mogen andere stages komen maar hardcore mag niet meer op de affiche staan omdat vooral fans van dit genre veel drugs zouden gebruiken.
Ikzelf ben nu niet bepaald een grote fan van het genre, maar een volledig subgenre gaan stigmatiseren op basis van niet objectief aan te tonen argumenten… dat maakt me ronduit kwaad.

Misschien moet het stadsbestuur dan maar ineens de volledige programmatie van Elements op zich gaan nemen, zodat alles mooi in het plaatje van het beleid past?  Dan kunnen ze als mede-organisator van Feest in’t Park er ook maar voor zorgen dat dit festival géén reggae-acts programmeert, want iedereen weet toch dat die allemaal hele bossen marihuana gebruiken?

Uiteraard wil ook ik niet dat iedereen na dat festival stijf van de coke of ander spul de wagen instapt en is het maar normaal dat de politie hierop controleert.  Net zoals het normaal is dat de stad de organisatoren aanspoort om zo veel mogelijk de drugsproblematiek in de perken te houden. Samen met partners als de jeugdraad, de sleutel, jongeren adviescentrum,… kan er heel wat preventiewerk verricht worden.  Maar een dergelijke inmenging in de artistieke vrijheid? tssss…

De organisatoren van het festival, dat vorig jaar 5 kaarsjes mocht uitblazen, doen nu een rondvraag bij hun publiek.  Er liggen nu drie opties op tafel:  Ofwel laten ze de Musick-stage vallen, of ze verhuizen het hele boeltje naar een andere gemeente, ofwel wordt het festival stopgezet.  Mee discussiëren kan op de facebook-pagina van Elements en via twitter met de hashtag #EFL15.

Voor de liefhebbers… zo ging het er aan toe op de MuSick-stage in 2013…

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.