Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Global strike for Future: 400 in Brugge, 30.000 in Brussel

Gisteren werd in 208 landen ter wereld, op 2.052 locaties, kwamen meer dan 1,4 miljoen kinderen, scholieren, studenten, werkenden en gepensioneerden op straat om samen doeltreffende maatregelen te eisen om klimaatsverandering tegen te gaan. In Brugge kwamen zo’n 400 mensen opdagen ondanks het regenweer en de 100-dagenviering van de zesdejaars. Er was opgeroepen door Youth For Climate om, na de lokale acties, in de namiddag naar Brussel af te zakken voor een grote klimaatmars. Zo’n 30.000 betogers vulden er de Brusselse boulevards.

De oproep voor deze wereldwijde stakingsdag voor het klimaat kwam van Greta Thunberg, de Zweedse 16-jarige klimaatactiviste die het voorbeeld was voor vele jongeren wereldwijd om actie te voeren voor het klimaat. Thunberg werd twee dagen voor de wereldwijde stakingsdag nog genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. De Noorse parlementsleden die haar nomineerden verklaren hun nominatie: “Als de klimaatverandering niet wordt gestopt, kan ze de belangrijkste oorzaak zijn van toekomstige oorlogen en conflicten”.

In Brugge werd om 9 uur een boom geplant in het Koning Albertpark. Een Lijsterbes werd er in de grond gestoken door Youth For Climate, Bos+ en Schepen van openbaar domein, Mercedes Van Volcem (open VLD). Deze laatste maakte gebruik van het moment om naar de bezorgheden van de jongeren van Youth For Climate te luisteren en om de beleidsplannen van de stad die impact hebben op het klimaat toe te lichten.
Na het planten van de streekeigen boom trok de betoging zich dan op gang. Aanvankelijk leek het alsof slechts een 100-tal mensen waen ingegaan op de oproep van Youth For Climate, maar ze werden al snel versterkt door een grote delegatie van de secundaire school Immaculata. “Onze leerlingen kregen van de school de gelegenheid om deel te nemen aan de betoging. Een behoorlijk deel van hen ging daarop in. De voorbije weken werden zij op school uitgebreid geïnformeerd over het huidige klimaatdebat. Wie hier mee opstapt is zich bewust van de inhoud en complexiteit van het verhaal!”, verduidelijkte leerkracht Lies Callemeyn aan het Brugs Handelsblad.

Niet enkel jongeren op de mars in Brussel.

In Brussel verzamelden rond 13u30 vele duizenden mensen aan het Noordstation om hun boodschap luid uit te roepen. Er waren delegaties van vakbonden, natuurverenigingen, actiegroepen,… maar vooral veel jongeren. Ondertussen is het beeld van de betogingen van Youth For Climate bekend: Vele kleurrijke borden met honderden originele boodschappen.
De betoging trok via de Kruidtuinlaan en Pachecolaan naar het centraal station waar klimmers van Greenpeace grote spandoeken hadden opgehangen met originele slogans die jongeren bedachten en ondertussen enige bekendheid genieten waaronder “Winter is not coming” en “the dinosaurs thought they had time too”.Op het einde van de optocht waren nog speeches van Anuna De Wever en de Waalse Adélaïde Charlier waarin zij opnieuw politici oproepen om nu eindelijk werk te maken van die klimaatmaatregelen. “Al 10 weken komen we op straat, maar ze hebben het nog niet begrepen” klonk het bij die laatste.

Global Strike For Future is de zoveelste veldslag die de jongeren en de klimaatbeweging in het algemeen binnenhalen. Maar de oorlog is nog niet gewonnen. Het lijkt er inderdaad op dat de heren en dames politici nog steeds geen versnelling hoger hebben geschakeld in de strijd tegen klimaatsverandering. Dat terwijl er toch een groot en vastberaden draagvlak voor is. De klimaatbeweging laat niet los. Er zijn enkele grote betogingen gepland waaronder Right(s) Now! van Hart Boven Hard en Tam Tam: Een optocht voor een leefbaar klimaat en sociale rechten voor iedereen. Deze vindt plaats op zondag 12 mei. Hou al vast de datum vrij!
Ook Youth For Climate is niet van plan om los te laten en is vastberaden om door te gaan met hun acties tot aan de verkiezingen.

3 thoughts on “Global strike for Future: 400 in Brugge, 30.000 in Brussel”

 1. Dag iedreen,
  Gisteren las ik in het brugs handelsblad van ‘onze Gentse ‘Low Budget-man, (ja die is er ook nog steeds) dat er nog steeds een RECHTSZAAK bezig is , ja hier in België, tegen de staat die verplichtingen niet nakomt (eisen van EU)
  Jij kan ook nog meedoen: zelfs gratis))
  zie:
  https://www.klimaatzaak.be

  (pleiten zou eind 2020 zijn..

 2. dit zijn alle ‘bezorgde burgers en ambassadeurs van de Zaak:
  Hier en daar toch wel bekend(in media ea ) bij de ‘gewone burgers als ik.. ook voor u denk ik,

  Serge de Gheldere –
  Ignace Schops –
  Johan Van Den Bosch –
  Lambert Schoenmaekers –
  Dirk De Clippeleir –
  Tom Lenaerts –
  Francesca Vanthielen –
  Nic Balthazar –
  Stijn Meuris –
  Koen Vanmechelen –
  Tom Brookes
  Sihame El Kaouakibi (sociaal ondernemer)
  – Stan Van Samang (zanger) –
  Saartje Vandendriessche (tv-presentatrice) –
  Stijn Devillé (toneelschrijver en regisseur) –
  Griet Op De Beeck (schrijfster) –
  Peter Tom Jones (ingenieur urbanist) –
  Michel Genet (politiek directeur) –
  Wannes Capelle (zanger) –
  Tine Hens (journalist) –
  Tomas Wyns (onderzoeker) –
  Jonathan Holslag (onderzoeker)
  – Kamagurka (artiest) –
  Alexia Leysen (toneelschrijfster en activiste) –
  Jef Neve (pianist) –
  Jeroen Olyslaegers (schrijver) –
  Joost Callens (ondernemer) –
  Stefan Grosjean (ondernemer) –
  David Van Reybroeck (schrijver) –
  Anuna De Wever (Youth for Climate) –
  Kyra Gantois (Youth for Climate) –
  François de Borchgrave (stichter KOIS).

 3. Al deze acties, ontsproten aan een klein meisje ergens in Zweden, Greta. Zie en hoor hier haar speech.
  Zie hier haar toch opmerkelijke toespraak op TEDS:

  https://www.ted.com/talks/greta_thunberg_the_disarming_case_to_act_right_now_on_climate?language=nl

  Greta: krijgt ze de nobelprijs Vrede als Jongste winnares? (op 11 oktober zullen we het zien.. en geloven)
  Er zijn er die eerder wantrouwig staan tegenover zulke jonge wijsneuzen en zelfs beweren dat zulke jongeren die de wereld rondreizen en wereldleiders ontmoeten eerder zelfs aanstekers zijn van conflicten.
  Zo zie je maar dat men vele uiteenlopende meningen kan hebben..
  iemand vertelde me dit:
  . “Ook de eerste Golfoorlog is met dergelijke getuigenis begonnen en ik ken ook dergelijke ‘misbruiken’ van ‘slimme’ kinderen voor de camera, bv. In Egypte waar daarmee een erg bloeddorstig dictatoriaal regime vrij spel kreeg, gesteund door de internationale gemeenschap,
  of Afghanistan waar Malala Yousafai ook voor de UN mocht spreken en daarop een jarenlange oorlog startte die de hele regio ontwrichtte, uiteindelijk enkel gigantische winsten voor olie- en wapenbedrijven achterlatend. “
  tja, of die pubers de lont ontstekers zijn in die conflicten, ik denk het eerder niet, al de emotionele getuigenissen kunnen burgers wel beroeren..maar idd als GELD op het spel staat en hogere’ belangen, ..

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.