Enkele dagen geleden raakte bekend dat de Brugse gemeenteraad vanaf het einde van deze maand live zal te volgen zijn via een livestream op de website van de stad. Zo wil de stad de politiek weer dichter bij de burger brengen. De livestream zal er ook achteraf te bekijken zijn zodat iedereen passages uit de stream kan herbekijken. Navraag bij gemeenteraadsvoorzitter Annick Lambrecht (sp.a) leert ons dat het woordelijk verslag, waarin alle gebeurtenissen letterlijk worden genoteerd, niet langer zal worden uitgeschreven. “De livestream vervangt het woordelijk verslag” klinkt het.
“Mensen zien zo waar we mee bezig zijn, maar krijgen ook misschien eigen ideeën die ze aan de politiek kunnen doorspelen. Zo kan een nog beter beleid worden gevoerd.” Annick Lambrecht
“Mensen zien zo waar we mee bezig zijn, maar krijgen ook misschien eigen ideeën die ze aan de politiek kunnen doorspelen. Zo kan een nog beter beleid worden gevoerd.”
Mensen die de zitting van de gemeenteraad willen volgen hoeven niet langer naar het stadhuis. Vanuit de luie zetel thuis zal je binnenkort dus ook de raad kunnen volgen. Fantastisch nieuws voor burgers en middenveldorganisaties die zo de voortgang van bepaalde dossiers makkelijker kunnen volgen. Ook de OCMW-raden zullen via de website te volgen zijn.“Mensen zien zo waar we mee bezig zijn, maar krijgen ook misschien eigen ideeën die ze aan de politiek kunnen doorspelen. Zo kan een nog beter beleid worden gevoerd. De gemeente- en OCMW-raad moet echt open zijn voor iedereen en niet samenkomen achter gesloten deuren”, verklaarde Lambrecht aan Focus-WTV.
Dat de livestream een goede zaak is staat buiten kijf. Verschillende partijen ijverden hier in het verleden reeds voor. Jammer genoeg betekent de komst ervan ook het verdwijnen van het woordelijk verslag. Dit wordt, van zodra de stadsdiensten het hebben uitgeschreven, gepubliceerd. Spijtig genoeg is hier reeds lange tijd een vertraging van enkele maanden op de verslagen. het laatst verschenen verslag dateert momenteel van oktober 2018. We vroegen mevrouw Lambrecht hoe dit komt. “Het uitschrijven van een woordelijk verslag is een erg arbeidsintensief werk dat uiterst zorgvuldig moet gebeuren. Dit is een taak die bij onze diensten niet met de hoogste prioriteit wordt uitgevoerd, en daarom zijn die verslagen niet onmiddellijk beschikbaar. Juist daarom komt er livestream, om de nood aan een sneller verslag te kunnen inlossen.” laat de voorzitter ons weten. Burgers en raadsleden die een bepaalde passage wilden opvragen konden dit wel doen bij de secretarie. Dan werd deze passage met prioriteit uitgeschreven en binnen enkele werkdagen bezorgd.
“De achterstallige verslagen zullen nog worden gepubliceerd van zodra ze klaar zijn, daarna zal het woordelijk verslag niet meer worden uitgeschreven. De video vervangt dat.” besluit Lambrecht. Spijtig, want een passage terug vinden in een video is een pak moeilijker dan in een tekst. Ondergetekende zit in ieder geval komende dinsdag aan het scherm gekluisterd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.