Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Gedaan met dwangvoeding en pelsfokkerij

Tegen eind 2023 moeten de 17 pelsdierkwekerijen en één producent van foie gras in Vlaanderen de deuren sluiten. Dat staat sinds vandaag te lezen op knack.be. De Vlaamse regering keurde een ontwerp van decreet dat minister van dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) indiende goed.

Het voorstel moet nu nog worden goedgekeurd in het Vlaams parlement maar dit zou slechts een formaliteit mogen zijn. Vlaanderen komt in deze materie een beetje achter op de andere gewesten waar eerder al een verbod op pelsdierkwekerijen kwam. Wallonië verbood het kweken enkel voor een pels reeds in 2015, het Brussels Hoofdstedelijk gewest volgde in 2017, al was het verbod voor beide gewesten eerder symbolisch aangezien er geen kwekerijen zijn gelegen.

Pelsdieren

In Vlaanderen worden enkel nertsen gekweekt op pelsdierhouderijen. Van de 17 kwekerijen in België zijn er 5 in West-Vlaanderen. In de streek rond Brugge zijn er kwekers gevestigd in Sijsele (32.400) en Moerkerke (15.000).
Animal Rights maakte in 2016 in het Oost-Vlaamse Laarne onderstaand filmpje waarin duidelijk wordt in welke omstandigheden de dieren leven en aan hun einde komen.

Dwangvoeding

Door het verbod op dwangvoeding zal ook het enige bedrijf in België die Foie Gras produceert zijn deuren moeten sluiten tegen 31 december 2023. Dit bedrijf is gelegen in Bekegem, tussen Jabbeke en Gistel.
Voor de productie van foie gras worden ganzen en eten onder dwang gevoederd door een soort trechter in de hals te steken. De lever van een niet vetgemeste gans weegt ongeveer 100 gram. Ganzenlever van gemeste vogels kan een gewicht bereiken van ruim 1 kg.

Men wil de bedrijven aanmoedigen hun activiteiten te staken nog voor 2023. Dit door de aanmoedigingspremie te laten zakken. Hoe later het bedrijf sluit, hoe lager de aanmoedigingspremie.
“We hebben 30 jaar gewerkt aan het opbouwen van know-how. Dat kun je eigenlijk met geen geld meer vergoeden” zei Filip Callemeyn, bedrijfsleider van Bekegemse Foie Gras hierover aan Radio 2 toen deze zomer voor het eerst sprake was van een verbod.


reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.