Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Freecycle krijgt klap(je) van grote broer

freecycle_logo
Freecycle.org is een Amerikaanse non-profit in de staat Arizona die een online-community aanbied waarop lokale groepen gratis spullen kunnen delen met elkaar. Ze hebben 4 mensen in dienst en halen de meeste inkomsten uit donaties, sponsoring van bedrijven en reclame op de website. Dat ze nu plots andere groepen met dezelfde visie en filosofie aanpakken is hoogst vreemd te noemen. Verder weet wikipedia ons te vertellen dat de oprichter en CEO in het jaar 2012 een salaris van zo’n 61,875 Amerikaanse dollars opstreek…

Ondertussen hoeven we ze ook al niet meer voor te stellen: De weggeefpagina’s op Facebook zoals Ik Geef Weg- Regio Brugge en Freecycle Brugge.  Delen is hip, en of het nu op het net is, in de weggeefwinkel of (zoals zoveel honderden Bruggelingen afgelopen zondag nog) op Geefpleinen. Ironisch genoeg blijkt nu dat “The Freecycle Network” (de originele Freecycle non-profit) de term “Freecycle” heeft geregistreerd als handelsmerk en nu de stekker trekt uit verschillende pagina’s op Facebook die de naam Freecycle in zich dragen. Zo veranderde ook Freecycle Brugge, naar analogie met verschillende andere pagina’s, in “De Geef Van Brugge.”

Via een droge juridische waarschuwing aan de moderatoren van verschillende freecyclepagina’s werd de directe verwijdering van de groepen geëist.  Zo’n 60.000 leden van de Vlaamse Freecyclegroepen op Facebook moeten nu hun favoriete stek om spullen weg te geven missen.
Bij de beheerders van de (meeste) Vlaamse weggeefgroepen bleven ze echter niet bij de pakken zitten:
“Hoewel we als beheerders beseffen dat dit juridisch hun goed recht is, blijven we met verstomming geslagen dat een platform dat zichzelf net als missie stelt om zaken te delen via de kracht van een sterke community, heel dit systeem onderuit haalt zonder ook maar de minste vorm van communicatie. 

Daarom maken we een gezamenlijke doorstart onder de nieuwe (voorlopige) naam De Geef Van Gent, -Leuven, -Aalst, etc. We blijven geloven in de toekomst van de deeleconomie, en zullen er alles aan doen om uit onze as te herrijzen. De Vlaamse weggeefgroepen blijven bestaan.”

freecycletoestandenfacebookOok Freecycle Brugge veranderde zijn naam dus naar “De Geef Van”.
“Het feit dat Freecycle Gent, toch wel het krachtigste Belgische voorbeeld van Freecycle plots volledig verdween, maakte de ernst van de waarschuwingen meteen duidelijk.” reageren de beheerders.
Toch is het maar de vraag of een naamsverandering van de pagina voldoende zal blijken.  De groep is immers opgericht onder de naam Freecycle en deze is dan ook nog steeds in de url terug te vinden.

Gisteren sloot “De Geef Van Brugge” zich ook aan bij de groep beheerders van Vlaamse weggeefpagina’s. “Het is belangrijk om zo’n plotse wendingen met elkaar te kunnen bespreken en aan te pakken, voor zover dit mogelijk is.” klinkt het.

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.