Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

‘Feed the hungry’ in Zeebrugge

‘Het vluchtelingenprobleem’ blijft een thema waar politici en commentatoren zich op profileren, het verhit de gemoederen op allerhande sociale media.
Al te vaak wordt daarbij ‘over het hoofd gezien’ dat het hier eigenlijk vooral gaat om een problematische situatie voor de vluchtelingen zelf.
Het is daarom hoopgevend dat tal van burgers en organisaties zich inzetten om toch tegemoet te komen aan de basisbehoeften van mensen op de vlucht.
Ook in Brugge slaan mensen de handen in elkaar om 2 keer per week een voedzame en lekkere maaltijd te bereiden en uit te delen aan de vluchtelingen aan de Stella Mariskerk in Zeebrugge.

 

voedselzeebrugge
Een voedselbedeling eerder dit jaar aan de Stella Maris kerk in Zeebrugge. foto: de morgen.be

In januari en februari van dit jaar haalde de Stella Mariskerk in Zeebrugge het nationale nieuws.
Er waren vluchtelingen gesignaleerd en die kregen ook nog eens voedsel en onderdak van de pastoor en inwoners van de stad. Onze burgemeester was in alle staten, vooral toen Caritas en het bisdom deze pastoor steunden.
Mr Landuyt kreeg visioenen over tentenkampen op zijn grondgebied, niet van werkkrachten voor de uitbreiding van de haven maar van mensen onderweg! Daar wou hij meteen paal en perk aan stellen met een ‘kordate aanpak’. Mensen werden van de straat geplukt, hun schaarse bezittingen: slaapzakken en andere werden met de vuilniswagen weggevoerd.

Het bisdom diende een klacht in bij het Comité-P dat nu nog steeds ‘in behandeling’ is.

Omwonenden probeerden te redden wat er te redden viel en hielpen de pastoor met voedselverschaffing en elementaire steun. Vluchtelingen kunnen nog steeds een ontbijt en een avondmaal krijgen aan de kerk en gelimiteerd gebruik maken van sanitaire voorzieningen.

Volxkeuken Vegalicious helpt sedert februari mee door elke maandag en woensdag vanaf 15u maaltijden te bereiden en ze te bezorgen aan de ongeveer 30 vluchtelingen die zich daar rond 18 u verzamelen.
Helpende handen zijn steeds welkom!

ivbovluchtelingenzeebrugge
Arbeiders van ivbo kregen opdracht spullen van vluchtelingen in de perswagen te gooien.

Gisteren kon ik me vrijmaken om dat ook te doen.
Er is zeker geen nood aan voedsel.. Vegalicious heeft dan ook al een lange ervaring en een netwerk voor het ophalen van voedseloverschotten.
Groenten snijden en in potten roeren geeft onmiddellijk een goede sfeer om bij te praten.
Iemand die net terug kwam van een vluchtelingenkamp in Noord-Griekenland, vol verhalen over de gruwelijke situatie aan ‘de poorten van Europa’ gaf me weer een inkijk in de manier waarop het ‘verlichte’ Europa omgaat met mensen op de vlucht. Het is geen verkwikkend beeld…
We waren ongeveer op tijd (iets na 18u) aan de kerk en in een mum van tijd konden we in het portaal van de kerk aan de bedeling beginnen.
Tentenkampen en een onoverzichtelijke toestroom van ‘overlastbezorgende vluchtelingen’ heb ik niet gezien en bij navraag blijken die er ook niet te zijn. Ook de politie blijft weg waardoor de sfeer gemoedelijk is.
De rijst met seitan in een groentensaus en de begeleidende salade vond gretig aftrek.
Organisatorisch loopt alles routineus, de samenwerking met de pastoor en andere mensen en organisaties verloopt makkelijk en gemoedelijk omdat we allemaal hetzelfde doel hebben.
Nog even bijpraten maar dan moet iedereen het weer zelf uitzoeken..
Intussen wakkerde de wind weer aan, en aan de regen lijkt geen einde te komen. Wij in een auto op weg naar een warm huis, zij de koude  avond in..

Na de afwas, op weg naar huis in de bus begon de buschauffeur te blaffen tegen een ‘vreemdeling’ die wat moeite had om zijn buskaart te vinden.
‘Wat komen jullie hier ook zoeken, roetmoppen..’
Ik probeerde me te beheersen en zei alleen ‘We zouden blij moeten zijn dat we zelf geen duizenden kilometers hoeven te lopen en zoeken naar een plaats waar we gerespecteerd worden als mens. Misschien kunnen we gewoon een beetje menselijk zijn voor mensen die dat wel moeten..’

 

Wie wil helpen kan terecht in de Zandberg elke maandag en woensdag vanaf 15u (Zandberg 8 in Assebroek)
meer info: vluchtelingen.zeebrugge@gmail.com

 

 

Contact the Author

4 thoughts on “‘Feed the hungry’ in Zeebrugge”

  1. “Al te vaak wordt daarbij ‘over het hoofd gezien’ dat het hier eigenlijk vooral gaat om een problematische situatie voor de vluchtelingen zelf.”

    Spijkers met koppen.

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.