brugsalternatiefforum.be
Er waait een ecosociale wind door Brugge…

Er waait een ecosociale wind door Brugge…

In de Langestraat, – 70 bis, naast de ‘oude bambino’ – staat er soms een doos weggeefspulletjes op de vensterbank. “Neem maar mee!” Een uitnodigend bord zegt dat er verse soep te krijgen is, en dat je gewoon mag binnenlopen om een kijkje te nemen.
In de inkom staan restjes verf om verder te verdelen, als verf ‘doorgeefluik’. Iedereen kan vrijblijvend restjes verf brengen of meenemen. Met de kerstperiode stond er zelfs kerstversiering, paasversiering is binnenkort beschikbaar, beide mogen het hele jaar door binnengebracht worden.

Bij het binnenkomen valt de grote ruilbibliotheek op, daar kunnen boeken evenwaardig geruild of voor een prikje meegenomen worden. Boeken kunnen hier een tweede (of derde, vierde,..) leven krijgen. Boekenwurmen die graag rondsnuffelen tijdens het sorteren, zijn steeds welkom.

Om de hoek staat een rek kruidenierswaren, en verderop zitten een paar mensen gezellig te keuvelen terwijl ze restjes was uit opgebrande theelichtjes recupereren.

Het is de ecosociale winkel. Sinds december 2018 actief in de Langestraat, na een verhuis uit de voormalige W2-gebouwen aan de Hoefijzerlaan.
Ecosociaal? Een samentrekking van de woorden ecologisch en sociaal. Op een sociale manier bezig zijn met ecologische projecten, want samen staan we sterk. Het werkt verbindend om een nieuw leven te geven aan zaken die anders bij de afvalberg terecht zouden komen.

De gemeenschapsmunt ecos zag midden 2018 het levenslicht dankzij de constante bezieling van Peter Clerckx en de vele enthousiaste vrijwilligers van vzw ECOliving.
In de ecosociale winkel kunnen de ecos verdiend en uitgegeven worden. Ecos zijn erg makkelijk te verdienen, soms met een minimum aan inspanning. Ten eerste door mee te helpen in de winkel met de verschillende projecten. Daarmee kan 60 ecos per uur verdiend worden.
Verder kunnen ecos verdiend worden door bepaalde zaken binnen te brengen die anders afval zouden zijn; in de winkel krijgen ze een nieuw leven. Kapotte paraplu’s worden uiteen gehaald en met de stof kan een boodschappentas gemaakt worden. De resten metaal worden gerecycleerd. Iedereen heeft wel al bij stormweer kapotte paraplu’s zien liggen, dus neem ze mee, breng ze binnen, verdien ecos en geef ze ook weer uit aan gerecycleerde theelichtjes of net over datum zijnde voedseloverschotten. De voedingswaren zijn enkel droge voeding, waar in principe niet meteen iets aan komt. Vaak zijn ze nog maar net over datum, THT – ten minste houdbaar tot-, en mits een controle van de smaak en de geur veilig te consumeren.

Met de binnengebrachte kaarsresten worden nieuwe kaarsen gemaakt. Theelichtjes worden helemaal gerecycleerd: enkel de wieken worden nieuw aangekocht. De theelichtjes en kaarsen zijn aan te kopen met ecos, er is ook een waarde in euro’s aan gegeven. Theelichtjes kosten 1 ecos of 10 eurocent per stuk.

Een actie die al media-aandacht kreeg is ‘De peuk er in!’. Bij het binnenbrengen van een liter opgeraapte sigarettenpeuken kan er 30 ecos verdiend worden. Het is de bedoeling dat de peuken niet via de riool in het ecosysteem terecht komen en zo het waterleven verder vervuilen. Recipiënten kunnen bij de ecoswinkel opgehaald worden. Of het meter/peterschap kan opgenomen worden om blikken in de buurt te beheren, bijvoorbeeld op de vensterbank, zodat voorbijgangers hun peuk in de asbak kunnen deponeren en niet meer op straat. Alle beetjes helpen!

Een heel assortiment glazen, tassen en borden staat klaar om uit te lenen voor evenementen, inclusief levering met vrachtfiets en de afwas gedaan door de enthousiaste vrijwilligers van ecos. In ruil wordt een vrijwillige donatie gevraagd, bijvoorbeeld het budget dat voorhanden en waarmee anders wegwerpbordjes zouden aangekocht worden. Als de afvalberg maar kleiner kan gemaakt worden.

De nadruk ligt op het sociale, het is dus vooral heel gezellig in de ecoswinkel, met veel ruimte voor ideeën en groei. Een kopje koffie, een kommetje soep, verrassingen uit de voedseloverschotten, verbazing en meeleven met anderen. Laat ons de ecosociale wind verspreiden als een olievlek!

Binnenbrengen ( in ruil voor ecos):
defecte keukenapparaten 15 ecos/toestel. Met de fiets geleverd 30 ecos/toestel.
herbruikbare potten (van ijscrème e.d.) 1 ecos/stuk
tassen, glazen, borden, …. 1 ecos/stuk
glazen flessen met hersluitbare dop 3 ecos/stuk
emmers, blauwe bakken van mosselen, 3 ecos/stuk (meenemen is 1 ecos/stuk)
Potten van tabak, koffie,… met volume +- 1/4 of 1/2 liter 1 ecos/stuk
Accu boormachine’s (mag stuk zijn) 15 ecos/stuk
Sigarettenpeuken 30 ecos/halve liter (vooral op rapen in parken omdat deze daar nooit worden verwijderd, gifstoffen afgeven en zo in de maag van dieren terecht komen)
Stukgewaaide paraplu’s (verzamel ze uit de straat na een regen/winddag). 5 ecos/stuk.
Kaarsresten (was) aan 10 ecos per kilo.

Binnenbrengen zonder ecos:
Verfresten en andere verwante producten.
Gebruikte (propere) verpakkingen zoals zakken, bobbelfolie, aardappelzakken (netzakjes)…
Resten van zeep, douchegel, shampoo, scheerzeep, detergent, wasmiddel, …
Restjes wolKroon- en andere-kurken.
PVC doppen van drankflessen en kartons.Uitgebrande theelichtjes..binnenbanden van auto en fiets.
PVC opblaas voorwerpen (matrassen, pringkasteel, boot, …)
Parasol en stof van oude zonnewering.BatterijenOude slaapzakken (mag stuk zijn)
Stuk gewaaide tenten
GSM (mag stuk zijn)
Keukenresten voor in de compostvaten (je kan hiervoor 5 liter emmers (of groter) met deksel meekrijgen)
Koffiecups nespresso en senseo
De zure vloeistof van ingemaakte groenten zoals augurken uit bokaal, wordt hergebruikt als azijn.

Wie wenst dat er iets (boeken, koffiecups, kaars- of verfresten, kroonkurken, …) wordt opgehaald kan dit melden aan Peter per sms, per e-mail of mondeling bij ECOliving.

Praktisch:
Elke dinsdag en woensdag doorlopend van 14u tot 20u in de Langestraat 70bis
ecolivingbrugge@gmail.com
Peter Clerckx: 0488/518661
Ook te vinden op Facebook, maar vooral in real life, ter plekke.             

foto credits: Jan Travers

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.