Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Eerste prijs voor contrariteit gaat naar priester Maréchal

Deze week werd in De Werf in Brugge de eerste ‘prijs van schone contrariteit’ uitgereikt aan Fernand Maréchal omwille van zijn inzet voor de vele vluchtelingen en kansarmen in Zeebrugge, waarmee hij tegen het gezag ingaat. De prijs is een initiatief van de familie en vrienden van de vorig jaar overleden Rik Bevernage. Hij was de man achter het kunstencentrum De Werf en het hieraan verbonden jazz-label.

Pastoor Maréchal zou zichzelf niet zijn mocht hij zijn eigen rol minimaliseren en benadrukken dat de vele vrijwilligers met hem op het podium zouden moeten staan. In een interview op Focus verklaart de pastoor dat het momenteel redelijk kalm is in Zeebrugge: “Er blijft een groep van zo’n tien tot twintig vluchtelingen die dagelijks hulp komen vragen en ook zoveel kansarmen van Zeebrugge die ik regelmatig zie en probeer te helpen”.

Dat helpen van vluchtelingen is voor een aantal mensen een doorn in het oog. In de politiek beweren enkelen dat voedsel en kledij voorzien voor deze mensen in nood een aanzuigeffect zou hebben. Voormalig Brugs burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) en West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé waren die mening in ieder geval toebedeeld.
Maar niet iedereen is even hardvochtig: Vorige maand kondigde de nieuwe burgemeester van Brugge, Dirk De fauw (CD&V), nog een wijziging van het beleid inzake de problematiek met transitvluchtelingen in Zeebrugge aan. Hij wil dat er op een humane wijze omgegaan wordt met de vluchtelingen en kondigt een onafhankelijke juridisch infopunt aan. Hij heeft ook de politie gevraagd om niet langer vluchtelingen te arresteren tijdens de voedselbedelingen die in de kerk worden georganiseerd. Tijdens de voorbije gemeenteraad kwam hierop nog heel wat tegenkanting van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) en Pol Vandendriesche (N.VA).

Maar niet enkel de politiek kant zich tegen de hulp aan transmigranten. Er werden ook reeds doodsbedreigingen geuit aan de pastoor zijn adres en op 24 februari trok nog de “mars tegen illegaliteit” door de straten van Zeebrugge. Tijdens deze mars, die georganiseerd was door verschillende rechts-radicale groepen, werden 12 mensen aangehouden omdat ze probeerden de kerk van priester Marechal binnen te dringen.
Maréchal: “Er is een groep die tegen ons werk van barmhartigheid is, en daar tegen zal blijven. Iedereen zijn mening maar ik krijg ook veel steunbetuigingen van over de hele wereld.”

De ‘prijs voor schone contrariteit’ bestaat uit een som geld en een kunstwerk die ongetwijfeld een mooie plek zal krijgen op de schouw van de pastorie. Het is een gestileerde kraaienpoot. Deze staat symbool voor het dwarsliggen: hoe je een kraaienpoot ook gooit, hij landt altijd met een scherpe punt naar boven. Daarnaast verwijst ze ook naar het positief in het leven staan: De term kraaienpootjes verwijst immers ook naar de lachrimpeltjes die ontstaan ter hoogte van de ogen.

Rik Bevernage

(19 april 1954 – 6 maart 2018)

Medeoprichter van de Volkshogeschool, later Vorming Plus.

Hij volbracht zijn burgerdienst in het Masereelfonds, waarvan hij de Brugse afdeling en de provinciale werking uitbouwde.

In 1985 werd hij actief binnen het Theater 19 in de Werfstraat 108, dat hij ontwikkelde tot het Kunstencentrum De Werf, waarvan hij gedurende dertig jaar de leiding had.

Hij was in de jaren 1980 politiek actief in de strijd tegen de plaatsing van korte- en middellange-afstandsraketten.

Hij was bijzonder actief op het gebied van jazzmuziek. Hij richtte het jazzlabel W.E.R.F. op, dat als uitgever actief werd en stond aan de wieg van initiatieven zoals Jazz Lab series, de Flemish & Belgian Jazz Meetings en het Festival Jazz Brugge.

In december 2016 ging hij met pensioen bij De Werf en bij de afscheidsviering werd zijn beginnende broosheid vastgesteld. Hij vocht tegen de kanker, die hem uiteindelijk de baas werd.

tekst:Wikipedia, foto: Exit Magazine

2 thoughts on “Eerste prijs voor contrariteit gaat naar priester Maréchal”

  1. Dank voor de mooie tekst i.v.m. Prijs ‘schone Contrariteit’,
    Het mag zeker aan deze priester gegeven worden en de andere helpers.
    Maar het DEBAT blijft natuurlijk aanzwengelen, soms luid als er vele vluchtelingen zijn, soms minder luid als er wat minder vluchtelingen daar zijn.

    Als je de mens zou zijn die overvallen wordt door deze migranten .. zou je er dan nog zo positief of menslievend naar kijken..?
    Sommige partijen bekijken de zaak eenzijdig langs deze wijze, de liberalen zwijgen er ‘wijselijk of laffelijk over in het College, socialisten en groenen zien de zaak enkel vanuit empathie voor de vluchtelingen, de Zeebruggelingen blijven toch wat in de ‘kou staan met hun veiligheidsprobleem.

    Het blijft een feit dat er door sommige vluchtelingen zaken gedaan worden die niet zouden mogen. Daar moet politie zeker bij optreden , zoals voor elke burger.
    Dat onze nieuwe burgemeester meer menselijk is en de razzia’s niet meer zal laten doorgaan, is zeker goed. Hij zou ook een info-punt maken met gratis juridische info.
    We mogen ook niet vergeten dat vele vluchtelingen als ze zich laten registreren, ‘gratis bijstand krijgen in vorm van bijstand door ADVOCATEN.(pro-deo’s). die natuurlijk wel betaald worden door u en ik, de al dan niet brave ‘legale burgers. Dus zomaar aannemen dat dit zuiver een Altruïstische daad is van de burgemeester , neen dat zou ik niet zeggen, hij helpt er (ook) wel de collega-advocaten mee met wat Betaald werk natuurlijk.

    Daarmee is het probleem nog steeds niet opgelost: die mensen moeten in Zeebrugge in niet de beste omstandigheden leven, zonder veel voedsel en onderdak, nog steeds als illegalen op de vlucht, Plus de bewoners van Zeebrugge ondervinden toch wel reële overlast.
    Waarom kan men deze mensen niet naar Brussel brengen? Dat is toch niet zoooover? Want enkel daar kunnen vluchtelingen toch naartoe om zich te laten registreren en dan verder procedure af te wachten? Daar zou men dan Goede Opvang moeten regelen, of hen toch (vlugger) aan ‘tijdelijke papieren helpen, zodat ze dan ook officiële hulp via ocmw’s kunnen krijgen?
    Tine,

  2. Mijn wieg stond in Brugge.
    Stond ze niet in Brugge, dan was ík misschien vluchteling…dan had ik graag iemand als Fernand Maréchal ontmoet!
    Vic

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.