brugsalternatiefforum.be

Een tuin is beter dan muren

Een tuin is beter dan muren

Zorg voor psychische zieken : een tuin is beter dan muren.

Ik wil graag nog eens iets schrijven over een artikel uit de Standaard, van vier, vijf februari, voor het alweer een nieuwe weekendkrant wordt. Over de pleidooi die Lucas Joos en Bart Reynders houden voor een cultuuromslag in de psychiatrie. Ook hier in het Brugse hebben we veel ziekenhuizen en kan de zorg voor psychisch zieken nog beter.

Misschien is onze zorg voor psychisch zieken wel beter dan in bv. USA, maar toch kan het nog beter, zoals in Noorwegen.

Lucas en Bart werken in Zoersel, Bethanienhuis PZ. Ze proberen een menselijker beleid te voeren met minder dwang en meer vrijheid. Respect voor de patiënt die in crisis verkeert, overleggen en nabijheid geven. Een acute psychose kenmerkt zich met onvoorspelbaar gedrag, soms agressie, verbroken contact met de realiteit en omgeving. De therapie bestaat uit terug contact leggen, een veilige plaats geven waar men zich weer beter kan voelen.

Er bestaat in Vlaanderen een cultuur waarin elke afdeling van de psychiatrie een isolatiekamer heeft. Lucas en Bart gebruiken slechts in uiterste nood deze kamer.  De bestaande kamers zijn omgebouwd tot plaatsen met een tuintje, als appartementen. Zo kunnen de mensen vrij bewegen, bezoek krijgen, zelfstandig blijven en zoveel mogelijk doen wat ze willen.  Ook blijft er steeds een verpleegkundige bij de patiënt. Als voorbeeld dient Noorwegen, waar het een beroepsfout is om iemand in crisis alleen te laten. Op een andere afdeling hebben ze de relatie zorggevers en patiënten verbeterd door het verpleeglokaal af te schaffen en zo weinig mogelijk te vergaderen, een minimum aan regels te houden en te kiezen voor luisteren, respect tonen en niet de kaart trekken van bemeesteren, dominante dwang.

Er zijn goede resultaten, de agressie vermindert, de nood aan isolatie vermindert, patiënten zijn meer tevreden en kiezen meer vrijwilliger voor opname.

Natuurlijk wordt er wel met deze methode meer geëist van het personeel. Ook moet de infrastructuur hierbij aangepast worden aan deze nieuwe cultuur: huiselijkheid en rust moeten een criterium worden, niet enkel permanente controle. Ook het budget kan beter want 6% is niet veel van het totale budget gezondheid, terwijl er maar liefst 35 % invaliditeit is door psychische oorzaken!

Met drie zelfdodingen per dag staan we in de top drie van Europa, terwijl het budget een derde lager is dan in de buurlanden. Het Vlaamse suïcidecijfer ligt ongeveer 1,5 keer hoger dan het EU-gemiddelde. Opvallend is dat België het zeer slecht doet in vergelijking met de buurlanden: 14.2 in vergelijking met 12.3 in Frankrijk, 9.2 in Duitsland en 8.2 in Nederland. Het zeer lage budget zal er toch wel iets mee te maken hebben, met onze slechte score toch?

Investeringen in geestelijke zorg verdienen zichzelf terug, want ziekte geeft toch economisch verlies en als die periode verkort kan worden door betere zorg is dit alweer een besparing. Nu is een juridische-instrumenteel-technische logica dominant uit een verlangen tot controle. Dit is zeer problematisch  om een sfeer te scheppen waarbij er vertrouwen kan opgebouwd worden, men meer op gevoel durft werken, doordachte risico’s wil nemen en de zieke niet te vlug met dwangmaatregelen  wil beteugelen.

Een andere VISIE is nodig, ook juridisch, humane zorg is de toekomst voor de psychiatrie. Er moeten meer middelen komen om dit haalbaar te maken, in alle ziekenhuizen, inclusieve zorg.

Een vrouw uit Nederland doet haar verhaal over haar depressie, psychose en behandeling. Zegt dat ze het wel niet goed vindt dat mensen die angstig  en eenzaam zijn gewoon in een isoleercel alleen opgesloten worden, terwijl ze geen gevaar vormen voor de omgeving.

Ik kan dan ook terecht concluderen dat we blij mogen zijn dat er nog mensen bestaan als Lucas en Bart die niet enkel in woorden maar ook  in daden de situatie verbeteren op de werkvloer, in weerwil en weer’kunde van de overheid die in echte hulp schandalig tekort schiet!

 

2 Responses to Een tuin is beter dan muren

  • Een heel mooi artikel Tine!

    • bedankt, Mijanou 🙂 Toevallig zag ik gisteren nog iets dat ik opgenomen had, over de zorg in Engeland.. heel interessante documentaire, hoe de psychische zorg er vermindert van overheidswege, en er daardoor meer plotse sterfgevallen zijn omdat mensen zelfs niet aan een plaats geraken in een ziekenhuis.. wegens psychische noodtoestanden. En daar is er nog twee keer meer budget dan hier. Maar daar wordt dus ook op bespaard, ook al belooft de overheid beterschap.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.