Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Een lokale munt om Brugge Eco-socialer te maken

Wordt het een fysieke munt? Of eerder een virtuele? En welke naam krijgt de munt? Allemaal zaken waar nog grondig over nagedacht dient te worden…

Peter Clerckx (54) heeft een droom. Een droom die hij graag werkelijkheid wil zien worden. Door middel van een gemeenschapsmunt wil hij Brugge vooruit helpen op zowel ecologisch als sociaal vlak. Op dinsdag 28 februari 2018 stelde hij die droom voor in zaal Daverlo voor een 60-tal mensen. Voor wie niet aanwezig kon zijn is er nog een vervolg gepland op 13 maart waar concreter zal worden gedacht over hoe deze munt zou kunnen worden geïmplementeerd.

Een munt waarmee je producten of diensten kan aankopen of aanbieden die het leefmilieu en de gemeenschap ten goede komen. Dat is in het kort het idee waarmee Peter hoopt een grote groep Bruggelingen te enthousiasmeren voor de “Eco’s” zoals hij ze noemt. Hij benadrukt echter dat die naam zeker niet vastligt: “Wanneer de munt gedragen wordt door de gemeenschap, zal het ook aan de gemeenschap zijn om te beslissen hoe deze munt zal heten.”

Er werden een aantal doelstellingen en eigenschappen voor deze community-currency vooropgesteld.
De munt zal moeten gedragen worden door de lokale gemeenschap op co-creatieve wijze: alle deelnemers moeten invloed kunnen hebben op het proces en het resultaat.  Verder zal de munt dienen om sociale, ecologische en economische duurzaamheid te bevorderen: verbinding tussen mensen creëren, recyclage en hergebruik van goederen aanmoedigen, de korte keten en circulaire alternatieve economie stimuleren.

Wie wil meedenken en meewerken of meer wil te weten komen over het muntsysteem is welkom op 13 maart om 19u in het Vorming Plus-huis, Sint-Pieterskerklaan 5, Brugge.  Inschrijven kan via deze link maar is niet verplicht.

 

 

Contact the Author

4 thoughts on “Een lokale munt om Brugge Eco-socialer te maken”

  1. NIET 15 maart MAAR: Op 13 maart om 19 uur komen we samen bij vormingplus (Sint Pieterskerklaan 5) met wie verder wil meeluisteren, -denken, inspireren, bondgenoot wil zijn

  2. Of dat Brugge socialer en ecologischer zal maken is erg te betwijfelen. De Brixton Pound, een lokale munt in een zwarte wijk van Londen heeft de lokale bevolking uit Brixton weggejaagd en van Brixton een Yuppie wijk gemaakt waar woningen onbetaalbaar zijn. Brugge gaat al jaren de kant op van sociale uitsluiting van de kansarmen en minder rijken. Mogen alleen de mensen met grotere inkomens ‘sociaal’ en ‘ecologisch’ genoemd worden omdat zij tenslotte de enige zijn die al die ‘groene’ maatregelen kunnen betalen?

Geef een reactie



Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.