Een hele week lezingen en workshops voor het klimaat

Een hele week lezingen en workshops voor het klimaat

Wie de voorbije weken langs het Minnewater in Brugge passeerde kan er onmogelijk naast gekeken hebben: De Drijvende School van architect NLé , één van de kunstwerken van de triënnale voor moderne kunst en architectuur.
Een school is geen school zonder lessen, leraars & leerlingen. Daarom vroeg de stad aan het Brugs Klimaatpodium om er een ganse week workshops en lezingen te geven… Het thema van de triënnale, ‘Liquid city’ of ‘vloeibare stad’, sluit immers naadloos aan bij het thema van de klimaatverandering, waar het Klimaatpodium een halt aan wil toeroepen. Een verandering van het klimaat zou immers een dramatische stijging van de zeespiegel met zich mee kunnen meebrengen met vele letterlijke ‘Liquid City’s’ als gevolg…

Het programma dat Klimaatpodium samen met de themacoördinatoren heeft samen gesprokkeld is ronduit ambitieus: Er zijn zo’n 20 sessies en dus 20X49 of 980 plaatsen die ingevuld kunnen worden. De school is immers maar toegankelijk voor 50 personen.  De week is opgedeeld in 5 themadagen:
Op maandag 2 juli is er de themadag Ecosysteem met onder andere lezingen en workshops van Anke Desender van Natuurpunt CVN. en Lieselot Boone van Natuurcentrum Beisbroek.
Op dinsdag 3 juli is het thema Wonen aan de beurt. Dan mag je sessies verwachten over collectieve woonvormen, samentuinen,… Ook de documentairefilm ‘Plannen voor Plaats’ van Nick Balthazar en de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck komt aan bod.
Op vrijdag 6 juli gaat het over Mobiliteit. Ondermeer professor Kobe Boussauw komt z’n lezing over duurzame mobiliteit brengen. Een aanrader!
Na het weekend wordt lustig doorgedaan met, op maandag 9 juli, het thema Voeding. Onder meer Peter Clerckx verteld over voedseloverschotten, Jens Mouton van Boer bas over duurzame boerderijen maar ook een workshop over geneeskrachtige kruiden  en een lezing van Hannelore Tyskens van Vredeseilanden over ethisch winkelen staan op het programma.
Op dinsdag 10 juli komt het thema Energie aan bod. Dan spreekt Johnny Gaelens over energieneutraliteit op Antarctica, Bram Pauwels van Beavent over de transitie naar volledig klimaatneutrale energiewinning en Jan De Pauw over energiecoöperaties.  De week sluiten we af met een lezing van Anthony Marechal en Cedric Depuydt van Coopstroom, de lokale energiecoöperatieve die ontstond vanuit het Brugs Klimaatpodium.

Alle sessies zijn gratis, doch wegens de beperkte capaciteit is inschrijven aangeraden. Inschrijven en het volledige programma bekijken kan via de speciaal hiervoor gelanceerde website www.burgeracademie.be .

 

 

 

Delen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.