Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Een GPS-spel waarmee je Brugge & de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen ontdekt

In 2015 bereikten de 193 landen die deel uit maken van de Verenigde naties een akkoord over 17 doelstellingen: De Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Deze ambitieuze doelstellingen moeten worden bereikt tegen 2030 en behandelen verschillende thema’s zoals armoedebestrijding, gendergelijkheid, klimaat en milieu,… In Brugge, maar ook in Kortrijk en Oostende, kan je nu via een leuk GPS-spel deze doelstellingen ontdekken.

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

In 2000 werde de millenniumdoelstellingen vastgelegd. Die doelstellingen moesten extreme armoede, ongelijkheid, ziekte en honger bestrijden.  Een klein deel van de doelstellingen werd gehaald: zo werd het aantal mensen gehalveerd die moeten rondkomen met minder dan de kritieke armoedegrens van 1,25 dollar per dag. Ook het aantal mensen dat geen toegang heeft tot schoon drinkbaar water werd gehalveerd. Maar de andere doelstellingen werden niet gehaald.

Daarom werden in 2015 dus nieuwe doelstellingen vastgelegd: De Sustainable Development Goals (SDG’s, zie kader). Deze worden dus weer vastgelegd voor een periode van 15 jaar. Een veel gehoorde kritiek op dergelijke doelstellingen van de Verenigde Naties is dat deze niet politiek bindend zijn. Landen die ze hebben ondertekend kunnen toch beslissingen nemen die ingaan tegen de vooropgestelde doelstellingen zonder dat hier een sanctie tegenover staat. Vele niet gouvermentele organisaties (NGO’s) wereldwijd proberen daarom de druk op de overheid te vergroten om werk te maken van deze doelstellingen.

GPS Spel

Het GPS-spel, Missie 2030, neemt je mee door heen de stad. Onderweg ontdek je de stad op een originele manier.
Je neemt het in teams tegen elkaar op. Je beantwoordt vragen en voert opdrachten uit met behulp van een tablet . Het spel is een aanrader voor mensen die op zoek zijn naar een activiteit als teambuilding, voor verenigingen,… Het is geschikt voor 8 tot 30 personen en je betaalt slechts 50 euro per groep.
Dit spel is een initiatief van Iedereen Mondiaal. Met hun workshops willen ze de bevolking van West-Vlaanderen op een ontspannende en laagdrempelige manier onderdompelen in mondiale thema’s. Iedereen Mondiaal biedt nog verschillende andere workshops aan zoals een creatieve workshop met kledij of chocoladeproeverij. Neem zeker eens een kijkje op hun website!

1 thought on “Een GPS-spel waarmee je Brugge & de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen ontdekt”

  1. allemaal heeel erg leuk , maar is dit niet beetje Brood en ..SPELEN .. niet langer godsdienst als Afleiding voor problemen..maar spellekes en Cultuur als Zoethouderkes.. tis hier Brugge en tis ier goe..
    Brugge is GEbuisd op vlak van CO2: moet nog veel beter, of beter: zorgen voor minder broeikasgassen! ook energie moet nog zuiniger in openbare gebouwen: zoals bv bibliotheek : veel te WARM..

    maar men zou beter ERNSTIG ZIJN EN GOED BELEID VOEREN ZODAT DIE DOELEN BEREIKT WORDEN!! ik hoorde vorige burgemeester met gemakzuchtige Boedha smile nog zeggen dat 2O5O als datum voor klimaatdoelen kort genoeg dichtbij is om dat te halen!
    ZIE HIER: nog ter inspiratie voor woensdag Klimaat -Mars::

    SDG 13: Klimaatactie[bewerken]
    Neem dringend actie om klimaatverandering en haar impact te bestrijden[bewerken]
    Ieder land op ieder continent heeft te maken met klimaatverandering. De opwarming van de aarde heeft nu al invloed op het dagelijks leven en het inkomen van miljoenen mensen wereldwijd en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. SDG 13
    SDG 14: Leven in het water[bewerken]
    Behoud en maak duurzaam gebruik van de oceanen, de zeeën en maritieme hulpbronnen[bewerken]
    Oceanen zijn met hun temperatuur, hun stromingen en hun onderzeese leven de motor van mondiale systemen die de aarde bewoonbaar maken voor mensen. Ze bedekken drie kwart van het aardoppervlak. Ons drinkwater, ons weer, klimaat, de kusten, veel van ons eten en zelfs de lucht die we inademen zijn afhankelijk van de zee. SDG 14
    SDG 15: Leven op het land[bewerken]
    Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen, beheer bossen duurzaam, bestrijd woenstijnvorming en landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe[bewerken]
    Bossen bedekken 30 procent van het landoppervlak van de aarde. Naast dat ze belangrijk zijn voor de voedselveiligheid en het bieden van onderdak, zijn ze ook essentieel voor het vechten tegen klimaatverandering, het beschermen van de biodiversiteit en vormen ze het leefgebied van inheemse bevolkingsgroepen. We verliezen jaarlijks 13 miljoen hectare bos, terwijl de landaantasting zorgt voor woestijnvorming van 3,6 miljard hectare aan land. SDG 15

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.