Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

“Een droom van een stad”, niet het zoveelste boek over Brugge

Onlangs verscheen “Een droom van een stad” van Eric Van Hove (66). In dit 176 bladzijden tellenden boek neemt de Bruggeling ons als stadsgids mee op een tocht door de rand van de stad en laat het al zoveel beschreven ei van Brugge lekker links liggen. Hij staat stil bij markante woningen en wat miskende architecten en stedenbouwkundigen er achterlieten. Maar hij kijkt ook naar de toekomst: welke rol zal klimaatsverandering hebben op het leven in onze stad? Hoe kan Brugge verder haar haven duurzaam uitbouwen en hoe zorgen we dat het massatoerisme de leefbaarheid niet aantast? Hierbij durft de auteur stevig van leer te trekken tegen één van die toekomstprojecten: het project “stadsvaart” wordt door de auteur immers herschapen in project “stadsmoord”.

Verfrissend! Een boek over onze stad die niet over de historische binnenstad handelt, maar over de randgemeentes die op 1 januari 2021 al weer 50 jaar zullen zijn ingelijfd in de “grote” stad Brugge.
Van Hove vertrekt vanuit 14 staties en komt uit op 50 markante bouwwerken die ook op een overzichtskaart worden weergegeven zodat de Bruggeling ook effectief uitgenodigd wordt om deze te ontdekken. De vzw archipel organiseert zelfs geleide fietstochten langs een aantal van deze locaties. Voor al wie interesse heeft in moderne en hedendaagse architectuur is dit boek dus een echte aanrader.

Voor wie een kritische kijk op de geschiedenis én de toekomst van Brugge weet te appreciëren is het mooi geïllustreerde boek dan weer een echte must-read. De scherpe pen van Van Hove, die in de jaren ’70 mee aan de wieg stond van “De Lastige Bruggeling”, is desondanks (of misschien net dankzij?) een passage in het stadhuis als kabinetschef van Burgemeester Moenaert ten tijde van Brugge Europese Culturele Hoofdstad 2002, zeker nog niet afgestompt.

“Een droom van een stad” van Eric Van Hove is een publicatie van het Brugse Stadsarchief, telt 172 bladzijden, is rijkelijk geïllustreerd en knap vormgegeven en kost 19,95 euro. Vanaf 9 december verkrijgbaar in alle Brugse boekhandels.

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.