Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Dumpsterdiving in Brugge

‘Oscar the Grouch’, toch wereldwijd de bekendste dumpsterdiver

Iedere dag wordt in de doorsnee supermarkt kilo’s voedsel zomaar weggegooid. Meestal enkel omdat de vervaldatum verstreken is, maar dikwijls ook gewoon omdat de verpakking beschadigd is, of omdat er plaats gemaakt moet worden voor nieuwe producten.

In de meeste gevallen komt het voedsel in de vuilnisbak terecht en dat terwijl het nog perfect eetbaar is. Op een doordeweekse avond ontmoet ik Patrick die al sinds jaar en dag z’n ronde van de supermarkt-containers doet. Hij haalt er uit wat nog eetbaar is en laat het hem, en vele van z’n vrienden, smaken. Patrick nodigt me uit om eens mee te gaan…En zo gebeurt het dat ik op een al even doordeweekse avond plotseling met mijn neus boven een container hang.

Lekker ruiken doet het niet, maar stinken is een groot woord. “Nu, in de winter valt het inderdaad mee”, weet Patrick me te vertellen, “maar in de zomer…” In het flauwe schijnsel van de zaklamp zie ik hem grijnzen terwijl hij even z’n hoofd uit de container steekt. Ik denk dat ik me er wel iets bij kan voorstellen.

We zijn zo’n kwartier geleden in zuidelijke richting vertrokken uit Brugge, hebben de wagen geparkeerd langs de grote baan, en zijn te voet de parking van het warenhuis opgegaan. Ondanks de aanwezigheid van een vrachtwagen die nog goederen aan het lossen is loopt Patrick recht op z’n doel af. Het is een container die zo’n meter boven de grond uitsteekt. “Onder de grond zit nog zo’n 2 meter container” weet Patrick. Hij wijst naar boven terwijl hij me toefluistert om wat rekening te houden met de camera die links hangt. “Gewoon niet met je gezicht er recht naar toe kijken…” Ik was even vergeten dat we bezig zijn met iets die, volgens de letter van de wet, illegaal is. Meenemen wat een ander weggooit is nog steeds verboden in dit land.

Steven “Muffinman” De Geynst in volle actie (foto: Anja Hermans-dewereldmorgen.be)

Zo kan ook ‘Muffinman’ bevestigen. Steven De Geynst heeft z’n bijnaam te danken aan het feit dat de man in Gent veroordeeld werd voor het stelen van weggegooide muffins uit de container van een supermarkt. Later werd hij vrijgesproken voor de diefstal omdat hij kon aantonen dat hij reeds zeven jaar een mondelinge overeenkomst had met de supermarkt dat hij vervallen producten mocht meenemen, waar de supermarkt achteraf op terug kwam. Op basis van twijfel sprak de rechter uiteindelijk de ‘Muffinman’ vrij.

Patrick laat het allemaal niet aan z’n hart komen en verdwijnt helemaal in de container. Met behulp van z’n zaklamp controleert hij stuk voor stuk de plastiek zakken en af en toe haalt hij er iets uit. Even moeten we stoppen want de vrachtwagen maakt aanstalten om te vertrekken. Terwijl ik me verstop achter de container trekt Patrick gewoon het deksel toe. De lichten van de vrachtwagen passeren me rakelings en wanneer de kust weer veilig is trek ik het deksel van de container weer open.

Patrick heeft z’n werkzaamheden ondertussen hervat. Hij heeft zelf een plastiek zak meegebracht en steekt er allerhande producten in. Vooral in de kaasafdeling is er veel weggeworpen vandaag. Zo toont hij me een tiental schaaltjes met kaas, alles hoogstens één of twee dagen over tijd. Verder gaan nog twee pakken ‘chocoprince’ en wat ‘côte d’or’-repen onverbiddelijk de zak in.

We wandelen terug naar de wagen met een (volgens Patrick) karige buit. We rijden terug naar Brugge en wanneer ik Patrick terug op onze afspreekplaats afzet, bekijken we de goed gevulde zak nog eens. Ik bereken dat voor zo’n gevulde zak je in de winkel toch al snel 25 tot 30 euro neertelt… “Niet slecht toch, voor een uurtje werk?”.

Maar het gaat Patrick niet enkel om het gratis eten. Hij ziet het meenemen en herverdelen van weggeworpen voedsel als een aanklacht tegen de consumptiemaatschappij. “Het is toch gek dat we wereldwijd zo’n 1,3 miljard ton eten per jaar weggooien en er ondertussen mensen dood gaan van de honger? Het meeste voedsel dat wordt weggesmeten is nog perfect goed voor consumptie. De ‘best-voor-datum’ die op de producten staat is meestal te kort berekend. In de meeste gevallen is het product weken later nog te gebruiken. Eens ruiken en je gezond verstand gebruiken doet wonderen.”

De volgende ochtend lees ik in de krant dat Minister van Financiën Koen Geens ervoor zal zorgen dat er geen btw meer betaald hoeft te worden op voedsel dat wordt weggeschonken aan bijvoorbeeld de Voedselbanken.
Laten we hopen dat deze maatregel er voor kan zorgen dat er minder eten afval wordt.

1 thought on “Dumpsterdiving in Brugge”

  1. BTW betalen op voedsel die je weggeeft aan voedselbanken. Wat een corrupte maatschappij. Daar zie ik geen gezond verstand in.

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.