brugsalternatiefforum.be

Deeleconomie

Wikipedia leert ons het volgende: "De deeleconomie is een socio-economisch systeem waarin delen en collectief consumeren centraal staat. Het gaat om gezamenlijk creatie, productie, distributie, handel en consumptie van goederen en diensten. Informatietechnologie is vaak de katalysator die individuen, vzw's en overheden van informatie voorziet die het delen en hergebruik van overcapaciteit mogelijk maakt. "

Weggeefwinkel

Heb jij nog ongebruikte kleren, schoenen, huisraad, speelgoed, electro,... die in goede staat zijn, maar die je zelf niet meer gebruikt? Dan kan je ze een 2e leven geven door ze naar de Weggeefwinkel te brengen. 2 keer per maand kunnen mensen die jouw spullen kunnen gebruiken deze ophalen tijdens een weggeefmoment. 
De vrijwilligers van de Weggeefwinkel herverdelen zo'n 60 ton goederen per jaar!

Gistelsesteenweg 223, 8200 Sint-Andries

Iedere 2e woensdag en iedere 3e zaterdag van de maand
van 14u tot 17u

facebook.com/WeggeefWinkelBrugge

iets tekort?

Ontbreekt er hier een bedrijf, initiatief of organisatie? 
Laat het ons weten!

contact

Gedeelde mobiliteit

We hebben er voor gekozen om deelinitiatieven die actief zijn in de mobiliteitssector in te delen in de categorie "wonen en mobiliteit".

wonen en mobiliteit

Eco-Living

vzw Eco Living is een organisatie die ecosociaal leven promoot en in de praktijk omzet. Vrijwilligers zijn er op een sociale manier bezig met ecologische projecten. Er is een ruilbibliotheek, kaarsenatelier, voedseloverschotten worden er verdeeld,...In de Ecosociale winkel kan de alternatieve munt 'de eco' verdiend en uitgegeven worden.

Langestraat 70 bis, 8000 Brugge

Iedere dinsdag en woensdag
van 14u tot 20u

facebook.com/ecolivingbrugge

ecolivingbrugge.blogspot.com/

Peerby

Leen gratis of tegen betaling spullen (uit) bij jouw buren. 
Het systeem is zeer simpel: Account aanmaken, materiaal zoeken of aanbieden en een afspraak maken...
Dit kan zowel via de website als via de app voor Android.

peerby.com

Peerby App voor Android

Too Good To Go

De app die voedselverspilling wil aanpakken. Lokale handelaren die voeding over hebben plaatsen een berichtje op de app. Jij kan deze gaan ophalen aan een verminderde prijs. 1 op de 10 Belgen registreerde zich reeds voor de app. 
Ook in Brugge vind je heel wat restaurants, buurtwinkels en supermarkten die overschotten op de app plaatsen. 

toogoodtogo.be

App voor Android

App voor apple

Sint Pieters Deelt

Sint Pieters is een Deel-gemeente!
Sint-Pieters Deelt is een platform voor verschillende activiteiten, georganiseerd door organisaties of burgers, rond het thema ‘delen’ en met als doelgroep de Sint-Pieternaar. 
Er wordt gebreid en genaaid, computers hersteld, samen gegeten, ruilbeurzen georganiseerd,...
www.sint-pietersdeelt.be

Ruilbibliotheken

Door middel van Boekenruilkasten kan je je leesplezier delen met anderen. Bovendien ontdek je weer andere boeken die je misschien op het eerste zicht niet zou gaan lezen. Het ruilen van een boek zorgt voor inspiratie en gemeenschap. 


In Brugge vind je in heel wat straten en op heel wat pleintjes een ruibibliotheek terug.  Sommige ruilkasten staan binnen. 


We hebben een lijstje opgesteld van (bijna)alle ruilbibliotheekjes op het Brugse grondgebied.Naar de lijst met Ruilbibliotheken