Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

De Waarheid achter de video 'Racisme in Brugge'

Op zaterdag 23 augustus 2014 bevind ik mij op een terras in Brugge. Toen een klant zijn tas koffie tegen de grond keilde heb ik mijn videocamera bovengehaald en ben beginnen registreren. Zowel de betrokkene, zijn partner en andere aanwezigen hebben gezien dat ik aan het filmen was en hebben daartegen geen bezwaar gemaakt.
Het is een verslag geworden van iemand die problemen heeft met mensen van een andere origine vandaar de titel: “Racisme in Brugge”.

Net zoals met mijn vorige 104 documentaires heb ik die video op mijn pagina’s op de videosites VIMEO  en YOUTUBE geplaatst, nodig om van daaruit te kunnen delen op mijn BLOG en mijn internet accounts LinkedIt, google+, twitter en facebook.
Op deze blog verzamel ik artikels en video’s over transitie, burgerjournalistiek, klimaat, democratie,…

De maandag na de feiten stel ik tot mijn verbijstering vast dat ik een ‘SCOOP’ gerealiseerd heb. Die scoop blijkt echter een journalistieke primeur die commotie veroorzaakt bij de politie die vindt dat hun privacy is geschonden.

Dat deze video zoveel media aandacht gekregen heeft is veroorzaakt door de politie zelf. Ik ben niet ingegaan op verzoeken van o.a. de nieuwsdiensten van TV zenders: VRT nieuws en Terzake , VTM en WTV/focus, noch van RADIO zenders: EEN-De Ochtend en VRT radio West-Vlaanderen. Daar zijn politie woordvoerders en privacy specialisten(?) te zien en te horen, die het over privacy hebben.
De politie heeft van een video die een geval van racisme in beeld brengt er een video over privacy van gemaakt via de mainstream media met als doel wetten gestemd te krijgen die hun moeten toelaten spycams te gebruiken en opname materiaal af te pakken wanneer ze door burgers gefilmd worden.

De privacywet heeft aan betrokken personen enkele rechten, in dit geval de gefilmde, enkele specifieke rechten. Deze rechten zijn slechts beperkt van toepassing als er sprake is van journalistiek, artistieke of literaire doeleinden. Mijn video is naast een journalistiek verslag ook een documentaire voor artistieke doeleinden. “Racisme in Brugge” zal namelijk een sequence zijn in mijn Video Essay 2014.

Ondertussen zijn er smarthphone-beelden van een politie interventie vertoond met als titels: “Gentse agenten raken ingesloten door menigte bij interventie” (VRT Het journaal 18/09 beeld vanaf 9min45sec) en “Agressie na controle op tram in Gent” (VTM nieuws 19/09 beeld vanaf 17min30sec)
Waarom zijn de titels niet: ‘Schending van de privacy politie’ ? Op de beelden wordt enkel politie in actie gefilmd. Het zijn opnames door jongeren met hun smartphones. Zijn die opnamen niet te zien op sociale media? Wordt hier de privacy van de politie niet geschonden? Krijgen die jongeren een uitnodiging voor een verhoor? Krijgen zij een dagvaarding in kort geding ?

In het verleden heb ik al documentaires gemaakt waarop politie ‘in actie’ te zien is en wisten dat ze gefilmd werden. Enkele voorbeelden:
Occupy Bruges 2011A clothing giveaway action by Occupy Bruges ,
Wij willen een eerlijke kans op werk ,Close dolfinarium in Bruges en DIfilm 17-02-13 .

Op vrijdag 5 september heb ik mij om 09.30 uur aangeboden op het politiekantoor, dienst intern toezicht, voor een verhoor van een persoon die een misdaad ten laste wordt gelegd. Het is een verhoor dat valt onder categorie III: verdachten van feiten strafbaar met gevangenisstraf van 1jaar of meer. Het verhoor duurt 3uur in een ruimte zoals je die in de beste politiefilms ziet(inbegrepen het doorkijkvenster op muurgrootte).

Op woensdag 10 september wordt mij door een onvriendelijke gerechtsdeurwaarder een dagvaarding in kort geding bezorgt. Op mijn vraag wat dit voor mij betekent, krijg ik enkel als antwoord:
‘Ewwel, da je vo de rechtbank moe kommen é ‘.

Op vrijdag 19 september meld ik mij om 09.00 uur bij de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, waar ik te horen krijg dat de zaak wordt uitgesteld naar de zitting van 03/10/2014.

Op de zitting van 3 oktober heeft de tegenpartij uitstel gevraagd om de besluiten van mijn advocaat te evalueren….

wordt vervolgd…

4 thoughts on “De Waarheid achter de video 'Racisme in Brugge'”

  1. Binnenkort is een fotografisch geheugen een strafbaar feit. Men zou je koppeken moeten opensnijden en dat talent tenietdoen of je wegstoppen natuurlijk.

  2. @ Didier
    In een rechtbank heb je niets te zoeken. Je hebt helemaal geen contract noch met politie, noch met deurwaarders, noch met rechters.
    Als je meer wil weten, kan je mij contacteren.

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.