Migratie zet onze sociale zekerheid onder druk. Of toch dat is wat veel mensen ons proberen wijsmaken. Beter dan als een loslopend rund die stelling na te zeggen, kan je beter eens kijken naar de werkelijke cijfers.

Je vindt cijfers over migratie op de site van Binnenlandse Zaken (klik). Daar zie je dat net niet de helft van de migranten Europees zijn(zij het EU of niet), en slechts 38% komt uit Afrika en Azië. Dus potentiële “probleemmigranten”, het is maar een kleine groep. Filter hier nog landen uit als China, India (na Syrië grootste leverancier van migranten), Nepal, … En je komt uit op maar één derde.

Dan: de sociale zekerheid staat op de helling door migratie. Ah ja? Dit artikel van De Morgen (klikken bitch) behandelt die stelling van Bart De Zever; dikke dikke nee. Erkende vluchtelingen kosten ons €172 miljoen. Dat zijn natuurlijk enkel de vluchtelingen, daar zitten niet alle migranten in. Dus tijd om dat eens te bekijken. Volgens deze factcheck van de Knack (klikken, je weet het) zijn 30% van de leefloners van niet-Belgische origine. Wat sneu dat ik geen betere cijfers vond, want je bent al van niet-Belgische origine als je een niet-Belgische ouder hebt, dat maakt je nu niet per sé een migrant. Deze cijfers zijn volgens het artikel niet het meest up-to-date, ma bon let’s roll with it.

30% van 1,1 miljard (het totaal dat aan leeflonen wordt besteed) is 330 miljoen. Op een totaal van €91,4 miljard is dat 0,361%. Dus binnen die 13,07% van je loon vervalt dat in het verwaarloosbare. Heb je een het mediaanloon van €3.100, dan is dat net geen €1,47. Zelfs als je dit maal tien doet, dan nog staat het systeem niet op imploderen.

Nu, dat zijn de kosten. Hier wordt geen rekening gehouden met hetgeen migranten bijdragen. Er zijn 757.587 werkende migranten in België (41,8% van 1.812.409 migranten in totaal). Als die allemaal €436 bijdragen per jáár, dan dragen ze al meer bij dan wat ze kosten aan leeflonen. Iemand met een mediaanloon van €3.100, die betaalt – I kid you not – €437,58 aan sociale lasten per maand. Dus de overige 11 maanden zijn gewoon geld binnen voor de RSZ. En akkoord, niet elke migrant haalt dat mediaanloon, maar een brutoloon van €1.700 (geen riant loon) is al voldoende om ruim die €436 op jaarbasis bij te dragen. Dus: netto brengen migranten juist geld binnen voor de sociale zekerheid.

Hoewel dit volgens mij al een vrij volledige beschouwing is, moet ik eerlijk zeggen dat in deze berekening nog steeds niet alles gezegd is. Dit gaat enkel over de uitgavenkant, maar om het volledige plaatje te kunnen zien, moeten we ook even kijken naar de inkomstenkant. Het is namelijk zo, dat onze bijdragen niet de ganse pot dekken. Het VBO heeft een artikel geschreven over de financiële structuur van de sociale zekerheid, met een lekker overzichtelijke taartdiagram (love those bitches). Slechts 71,3% van de pot komt uit sociale bijdragen. De rest komt uit toelagen van de overheid, alternatieve financiering (geld van accijnzen en BTW) en uit “andere bronnen”. Alleszins, het is ook belastinggeld, en dus betalen wij dat onrechtstreeks ook. In bovenstaande berekening heb ik ook de werkgeversbijdrage die werkgevers betalen voor werknemers niet meegerekend, wat ook een factor is; zonder die migrant die werkt is er ook geen werkgeversbijdrage (maar die betaalt hij niet zelf, dus laat ik die even naast me liggen).

Cijfers:
– Aantal migranten (en nog info) (klikken zal je) 
– Werkzaamheid onder migranten (en ook nog info) (click)

Dat ging enkel over de financiële kant. Een ander groot probleem als je alles op één hoop smijt, is dat je vergeet te kijken naar de bijdrage die migranten leveren aan onze maatschappij.

Mijn moeder is een migrante. Zij is erg slim en oefent een doorgedreven gespecialiseerde job uit, ik weet zelfs niet precies wat ze echt doet, maar het is een specialisatie binnen urbanisme, wat op haar beurt onder architectuur valt. Ze zijn geloof ik met z’n drieën die haar job doen in België, door die specialisatie en de meertaligheid. Zij werkt en betaalt dus ook sociale bijdragen, maar daarnaast doet ze, samen met haar collega’s, iets waar we allen nood aan hebben: ziekenhuizen bouwen.

Zonder deze migrante, zou haar werkgever die expertise elders moeten gaan zoeken, bijvoorbeeld bij een bureau in het buitenland. Dat zou trager werken en meer kosten, en die doekoe moet van ergens komen, aka belastingen.

En ja, dit is slechts één geval, dat wil niet zeggen dat er onder andere migranten geen (potentiële) risicogroepen zijn. Die zijn er zeer zeker. Maar een beetje nuance mag ook wel.

Meer artikelen in deze categorie

3 Comments

 1. Waarom zich verschuilen achter..Snor..??

  Er zijn idd twee soorten migranten: de gewenste, goed opgeleide, lees: makkelijk integreerbare, nuttige, die geen Last zijn , die een positieve bijdrage leveren op vele gebieden, vooral op het ‘economische ‘: lees financieel zelfredzaam, ZEKER in een land met ZOVEEL schulden is dit niet zomaar een akkefietje.
  en dan de niet zo welkome, ‘nuttige’, eerder ongewenste laag opgeleiden, met heel andere cultuur en waarden, nog niet echt mee met rechten van bv vrouwen .

  Tine,

  tine devroye
 2. Hoezo verschuilen? Wie mij kent, kent mij als Snor, ik zou me juist verschuilen als ik mijn echte voornaam zou gebruiken, want die kennen veel mensen niet.

  En wat je zegt klopt, maar dat zijn geen algemene zaken, of iemand heir is om te werken of om te profiteren, of dat ze vrouwenrechten respecteren, dat zijn individuele kwesties.

  Snor Neel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.