Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Daar zijn die energieverslindende ijssculpturen terug…

foto: hln.be

Daar zijn ze weer… Het ijssculpturenfestival dat reeds jaren wordt georganiseerd aan de voorzijde van het station komt na een jaar afwezigheid terug naar Brugge. Vorig jaar ging het festival niet door, maar verhuisde organisator Francis Vandendorpe het evenement naar Hasselt. Dit jaar waren er twee organisatoren die graag het evenement terug in Brugge wilden organiseren, daarvan bleek Alexander Deman, die ook instaat voor de zandsculpturen in Oostende, volgens Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a), over de beste papieren te beschikken.  Blijkbaar gaat het dan vooral om een financiële kwestie waarbij de ene wel en de andere niet bereid is om diep in de zakken te tasten voor het gebruik van het stationsplein. Jammer genoeg wordt over het energie-kostenplaatje met geen woord gerept.

Contradictie

Het hoeft niet te verbazen dat het heel wat energie kost om een tent, ook al is het een  extra-geïsoleerd exemplaar, op een temperatuur van -6° C te houden. Het verbaast me dan ook mateloos dat onze stad nog steeds geen waardige en duurzame vervanger voor dit familie-evenement heeft gevonden.

op de thermokaart kan je zien hoeveel warmteverlies gebouwen hebben.

Deze week lanceerde de stad nog een nieuwe website waarop de burger kan kijken hoe hij z’n steentje kan bijdragen om Brugge klimaatvriendelijker te maken…  Op de website kan je onder andere een thermokaart raadplegen. Hierop kan de Bruggeling ontdekken of z’n dak voldoende is geïsoleerd.  De beelden waarmee deze kaart werd gemaakt zijn afkomstig van een vliegtuig die op 2 dagen in december 2016 boven onze stad vloog. Jammer genoeg vond het ijssculpturenfestival toen plaats in Hasselt i.p.v. Brugge, want dan zouden we gezien hebben hoe roodgloeiend de tenten op het stationsplein zouden zijn ingekleurd geweest.

Dat de Bruggelingen, en in het bijzonder de pandeigenaren, om een inspanning wordt verzocht vind ik een goede zaak, maar probeer dan toch ook in het eigen beleid een tandje bij te zetten.  De klimaatsverandering moet zo snel mogelijk een halt worden toegeroepen. De klimaat-doelstellingen die stad Brugge zichzelf oplegt (20% CO2 reductie tegen 2020, klimaatneutraal tegen 2050) zijn al niet bijster ambitieus, het zou de stad dan ook sieren om energieverslindende evenementen op haar grondgebied te verbieden of toch ten minste te onderwerpen aan een degelijke duurzaamheidstest. Misschien kunnen deze klimaatdoelstellingen dan wat aangescherpt worden en kunnen we een aantal jaren vroeger genieten van een klimaatneutrale stad.

 

5 thoughts on “Daar zijn die energieverslindende ijssculpturen terug…”

  1. Benieuwd hoe de groene ‘onafhankelijke’ op de sp.a lijst zich hierover in alle bochten zal wringen.

  2. Ik las wel dat de stroom via zonnepanelen zal verkregen worden? en dus wel degelijk aandacht voor de energie.. Probleem is nu niet zozeer meer dat de huizen niet goed geisoleerd zijn, misschien de oudere wel slechter door enkele ramen, enz.. MAAR mensen stoken gewoon wel teveel : tot boven 25 graden a 30 graden, is dat niet teveel? ook in openbare stedelijke plaatsen als bibliotheek.. vind ik het te warm. en daardoor te droge, slechte lucht.. (ook in ziekenhuizen kan men best wat letten op Redelijke warmte dacht ik.. DUs mss. stop tot 22 graden:genoeg? en dan dubbel betalen of zo??

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.