Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Daag jezelf uit… 40 dagen zonder vlees

Binnenkort,van 18 februari tot 4 april, is de campagne Dagen zonder Vlees er weer.  DZV wil dat zoveel mogelijk mensen zichzelf uitdagen om 40 dagen lang wat minder of helemaal geen vlees en vis te eten.  Waarom? Omdat onze voedingsgewoontes een enorme impact hebben op onze leefomgeving en het milieu.

Ecologische Voetafdruk
Per dag dat je geen vlees of vis eet bespaar je zo’n 11 vierkante meter op je ecologische voetafdruk.  De ecologische voetafdruk is een getal dat weergeeft hoeveel biologisch productieve grond- en wateroppervlakte je in dat jaar gebruikt om je consumptieniveau te kunnen handhaven en de afvalproductie hiervan te kunnen verwerken.

IBC containerWater
Per dag dat je geen vlees of vis eet bespaar je ook 1000 liter water.  Een kubieke meter water dus, zoals er in het vat dat hiernaast is afgebeeld, kan.

Broeikasgassen
Vleesconsumptie zorgt voor een immense uitstoot van broeikasgassen.  Vooral koeien en andere herkauwers als geiten en schapen zorgen voor een uitstoot van methaan.  Per dag zonder vlees of vis bespaar je dus 2kg broeikasgas.  Dit komt ongeveer overeen met zo’n 15 km met de auto rijden.

Dierlijke voeding stoot niet alleen enorm veel broeikasgassen uit. Het is ook een erg inefficiënte manier van voeding.

Vleesconsumptie is inefficiënt
Voor 1 kg rundsvlees heb je 9kg soja of graan nodig.  Dat wil ook zeggen: heel veel grond en water. En in een wereld die een explosieve groei kent van het aantal mensen kunnen we elke vierkante kilometer maar beter goed benutten zodat er ook voldoende plaats overblijft voor de natuur.

Doe dus vooral mee!
Voor velen is 40 dagen zonder vlees een echte uitdaging.  Maar zoals je kon lezen hierboven is élke dag dat je geen vlees hebt gegeten een cadeau voor onze planeet. Langer dan 40 dagen mag dus ook, hé… Schrijf je in op de pagina dagenzondervlees.be en hou je eigen agenda bij. Zo krijg je op een teller te zien wat jou inspanning teweegbrengt.  Ook op BAF kan je de gezamenlijke teller van alle deelnemers volgen. En op de website van EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) kan je een schat aan vegetarische en veganistische recepten vinden.

Bron: http://www.dagenzondervlees.be/
http://www.klimaat.be/nl-be/dagelijkse-acties/thuis/koken

 

 

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.