In mei 2018 plaatsten zo’n 20.000 Vlamingen proefbuisjes aan hun gevel. Gedurende de ganse maand werd door middel van die proefbuisjes de NO²-concentratie gemeten. Daarvan zijn nu de resultaten binnen en die zien er niet bepaald geruststellend uit. In een derde van de Vlaamse gemeentes wordt het Europese maximum overschreden. En hoe zou het in Brugge zijn gesteld?

In Vlaanderen woont de meerderheid van de mensen in straten met weinig verkeerspollutie. Maar de verschillen van straat tot straat zijn zeer groot en bovendien blijven al die Vlamingen niet de ganse dag voor hun deur zitten. Daarom is het ook interessant om te zien hoe de situatie is onderweg naar het werk, aan de schoolpoort, waar je werkt, sport,…
Veel hangt af van de bebouwing in de straat, de hoeveelheid gemotoriseerd verkeer en de doorstroom ervan.

Brugge

Wat onmiddellijk opvalt wanneer we de kaart van Brugge er bij nemen is het aantal gele, rode en paarse meetpunten in de Brugse Binnenstad. Eén van de punten, aan de Hoefijzerlaan kleurt zelfs zwart.  De rand van de stad en de deelgemeentes kleuren dan weer groen, met uitzondering van Zeebrugge waar de haven (letterlijk) roet in het eten gooit.
Oorzaak van de slechte luchtkwaliteit in de binnenstad is wat wetenschappers het Street-canyoneffect noemen. Dit zijn relatief smalle straten met hoge bebouwing en weinig groen. Hier blijven de schadelijke uitlaatgassen van wagens, bussen en vrachtwagens hangen. Brugge kent heel wat van die straten en moet in de rangschikking van steden waar dit fenomeen op de kaart af te lezen valt enkel Aalst voor zich dulden.
Antwerpen en Gent komen respectievelijk op de 3e en 6e plaats.
‘Die volgorde is opmerkelijk, zegt Filip Meysman. ‘Je zou verwachten dat Antwerpen en Gent die lijst aanvoeren. 37 procent van de metingen in Aalst vallen binnen een street canyon. Ook de vele punten met sterk verhoogde concentraties in Brugge vallen op (32,7 procent). Vermoedelijk gaat het daar over “historische” street canyons, waar verontreinigde lucht in de smalle middeleeuwse straten blijft hangen.’


Bekijk het onderzoek

 

 

 

Meer artikelen in deze categorie

7 Comments

 1. Eindelijk een wetenschappelijke bevestiging voor een reeds lang vastgesteld vermoeden/vrees van vele Bruggelingen … hopelijk helpt het ook een aantal ‘non-believende politici’ om letterlijk wat langer met respect bij de bomen stil te staan bij de her-aanleg van de zovele straten en pleinen in en rond Brugge??? Laat ons niet naïef zijn … de schamele her-aangeplante boompjes (kom maar kijken hier in de Graaf de Muelenaerelaan op Sint-Jozef) OF de talrijke schandalig onprofessioneel gesnoeide bomen (waardoor de bomen kapot gaan) zijn een lapmiddel die het probleem van de luchtkwaliteit in Brugge NIET zullen oplossen! Hoop doet leven: het is nu aan jullie, beleidsmakers !!!!

  Gretel Geerts
 2. ‘niet gelovende politici’ zou ik liever vervangen door politici die liever hun kop in het (fijnstof) zand steken en rekenen op onze ONWETENDHEID en NAIVITEIT, want waar zijn hier de officiële meetpunten? Op de algemene website zie ik 20 meetpunten van Antwerpen)-stad en 19 van GEnt -stad..
  Waar zijn die van Brugge? Neen, dit is een democratisch geheten werking onwaardig: van openbaarheid kan dus geen sprake zijn want daarvoor moet men al serieus onderzoek voeren, wat hier totaal ontbreekt.
  Zoals het onderzoek aangeeft verschilt de meting van straat tot straat , dus wat men in een kleine gemeente als Moerkerke meet(ja daar kan je eentje vinden), is zeker niet hetzelfde als de drukke Ring van Brugge.
  Ja, op dat vlak is er nog werk aan de winkel voor deze stad. Hallo dienst leefmilieu? Ik stuurde een mail i.v.m. informatie maar vooralsnog geen antwoord gekregen, wel van Vlaams bestuur..
  Ook inderdaad mag het groenbeleid heel wat beter. Professionelere UITVOERING , niet enkel beheer op PApier maar in de praktijk: zie Nederland; daar mogen professionele tuinmakers meehelpen aan de plantsoenen, hier is het huilen met de ‘groene pet op; een plantsoen hier gelijkt meer op een pattatenveld dan een mooi aangelegd bloemperk. Mooie bloemperken in Minnewaterpark zijn weg..
  Zie ook Astridpark : is doorkijk park geworden: te drastische snoei bij de al zo droge zomers ,zo krijgen planten GEEN RESERVE, geen RUIMTE zelfs GEEN WATER: zie bomen aan katelijnepoort: jonge bomen zijn allen dood: waar vroeger mooie sterke struiken stonden(zoals ook elders bv aan Kruispoort: ook al weg), en ook vlinderstruiken MET VLINDERs, maar ja dat moet weg want is slechte ‘exoot(tja, als het hier warmer wordt, zullen enkel deze overleven! liever deze dan Niks toch???)… Tja, beleidsmakers: laat ons hopen dat het BETERE worden, en Kies verstandig(er).. tja, ook hele zwanenfamilie van 8 mooie dieren : allen dood, ik zeg het hier maar eens want van journalisten mag dit niet in de gazet staan..(censuur??) niet enkel door blauwalgen (wat ook door beleidsmakers kan verbeterd worden) , ook door slechte zorg want ik heb dit zelf opgemerkt, maar men heeft te laat ingegrepen. Tja, zie Katelijne-eiland: daar wil men de mooie wilde natuur wegdoen, voor lelijke vervuilende auto-(ea) parking! Neen, men heeft hier nog niks begrepen van respect voor burgers, laat staan voor wat mooie wilde planten (onkruid) laat staan voor een goed gezond Ecologisch beleid.

  Devroye Tine
 3. En ik had Jarenlang vele merels aan mijn huis, die er broedden, en die zelfs mijn deuntje konden nafluiten. Nu Geen meer: vanwege de droogte en ook virus denk ik. Ik zette een schaaltje water voor hen buiten, zoals Natuurpunt aanbeveelde op hun website. Ik kreeg toen een inspecteur van leefmilieu Brugge aan de deur dat dit niet mocht, en volgende keer zou ik boete krijgen! En ik moet hierbij zeggen : het was onmenselijk warm die dag: 37 graden gemeten!!
  Ik vind dit een angst en pest-cultuur , terwijl de Stad zelf een zeer gebrekkig beleid voert, en volgens mij zelfs onmenselijk en hard. Ik hoop echt op veel beter , want mijn stad verdient beter , anders moet ik wel verhuizen, het bestuur is maar tijdelijk, maar ik hoop dat mijn merels eens terug komen.

  Devroye Tine
 4. Heb nog even naar de kaart gekeken… Waar de drie rode bollen en drie oranje te zien zijn , st jacobs-straat, heb ik nog op een bureau gewerkt… Ik werk graag met venster open, — voor de frisse lucht.. Maar daar was dit dus een zeer cynische Klucht..
  Gelukkig dat ik mijn Intuïtieve nog laatste stukje gezonde neus/hersenen gevolgd ben, ik voelde me er echt Versuft, zal Ook wel aan die lucht gelegen hebben, Nu ben ik daar wel Weg , wel jammer voor deze die er nog zijn natuurlijk))
  Courage, en .. wees moedig en staak eens en Eis betere Lucht!
  tja, Brugge en moedige mensen, is als zoeken naar het laatste beetje goeie lucht hé, zou ouwe Griekse filosoof ook zeggen, die met die lamp..
  Tine Devroye

  Devroye Tine
 5. Ook hier zijn alle merels die er altijd zijn afwezig. Ik heb expres druiven laten hangen voor de vogels, maar dit jaar kwam niemand ze claimen…. Veel merels zijn idd gevallen voor dat virus. Maar er zijn over het algemeen zeer weinig vogels, op kauwen en eksters na, ik schat door teveel katten (in elke straat lopen er een paar, hoeveel nesten maken nog kans?) en spuiten van gif waardoor een tekort aan insecten. De overheid moet daar dringend iets aan doen, in combinatie met een totaalstop oude bomen kappen en meer groene gordels aanleggen, overal waar mogelijk bomen bijplanten.

  Mieke Franquet
  1. Ja, het kan zeker nog beter, ik zie ook nog mensen met pesticiden hun achtertuin sproeien, .. als het al geen openbare plaats is??, waar ZEKER NIet mag gesproeid worden! (ook niet door stadspersoneel!) achteruitgang insecten is dramatisch, bijen(wilde).. zou helft al weg zijn en in massa totaal..maar moeilijk te meten(zie Duits onderzoek) door achteruitgang leefgebieden zeker: zes hectare per dag Weg; terwijl men hier enkel kijkt naar het kleine ‘geboortebosje bij Beisbroek(halve hectare?): is eerder ‘sterfbos want men plant er wel op geboortedag heel plezant vele boompjes met de kindjes, maar slechts één op vijf zal daar kunnen uitgroeien
   ,Ja, katten zijn er veel, ik vind dat mensen niet meer dan één kat zouden mogen houden , vier is toch zeker teveel. Ook meer Struiken met bessen, is goed voor bloemen ,insecten ook vogels die moeten kunnen schuilen, broeden.. Soms is één goede struik (lijsterbes bv)veel beter dan een boom (grote populier)

   Tine Devroye
 6. En wat is de reactie van onze burgerVader-burgemeester RL?
  Slaat hij mea culpa en belooft hij beterschap, betere lucht?
  Zal hij zijn pas ingevoerde dieselbussen vervangen door toch heel wat minder vervuilende voertuigen?
  Zal hij wat meer dan de Nul openbare luchtkwaliteit-meetpunten oprichten die dan op de algemene website te zien zullen zijn van Vlaanderen en land?
  Of nog progressiever, zoals hij zijn beleid voorstelt: zal hij de metingen ‘en plein public’ voorstellen, toonbaar maken op de straat zelf, in de vervuilde street-canyons zelf?
  Perfect mogelijk want er zijn al elektronische borden die bv. temperatuur aangeven e.d. op straat, of nog beter: op het grote elektronisch bord op zijn nieuwe Zand-plein?
  Ja, deze zaken gebeuren al in andere landen, steden, met ECHT progressief beleid: enkel zo kan je Iedereen sensibiliseren, wakker maken voor dit algemeen probleem: gezonde lucht voor iedereen. Enkel zeggen: iedereen heeft (minstens) één auto en moet er dus probleemloos mee kunnen rijden, is no longer how politics is Done,

  En dan ook iets DOEN voor betere luchtkwaliteit? Zoals nog heel wat minder verkeer, dat nog dagelijks, ja ook na het parkeerplan– in de straten naar centrum rijdt zoals de Ezelstraat, langerei, Langestraat.. De continue stroom blijft dagelijks, vanuit de invalswegen, de Ring , dat BEWIJZEN wel deze slechte resultaten!

  Wat is de enige opmerking van onze burgemeester? Met het nieuwe parkeerplan proberen we de auto al vaker uit het centrum te weren”. Het is de enige mogelijkheid” zegt hij er ook nog bij voor alle duidelijkheid (zie laatste nieuws één oktober)
  Ik heb het eens opgezocht– bij gebrek aan betere kritischer Brugse journalisten moet ik dit wel doen.. als burgerplicht,

  Het is zo dat het parkeerplan van start ging in februari 2017, en dat de metingen van curieuzeneuze gedaan werden in april/mei 2018, dus het parkeerplan is al meer dan een jaar in voege en TOCH is de lucht nog steeds slecht, misschien wel wat minder slecht maar toch te slecht om zomaar te zeggen dat er niks meer moet/kan aan gedaan worden toch, zoals RL beweert??

  Dus: iets meer, iets progressiever KAN dus niet voor deze zichzelf progressief noemende ervaring -rijke politieker/socialist.

  Ook Zeebrugge scoort natuurlijk slecht met alle vrachtverkeer/ bedrijven. Lezen dat -ook al een socialist- van Zeebrugge een ‘GREEN PORT ‘ wil maken, vol Bedrijvigheid , economie en dan nog volledig in evenwicht met de ‘groene belangen.. stemt me ook niet echt hoopvol maar eerder het tegendeel.

  Alles verkoopt men tegenwoordig als ‘groen, zelfs als Ecologisch., zelfs als men mooie wilde natuur wil vernietigen om er vervuilende parking van te maken. terwijl het tegendeel Realiteit is, en men er maar lustig op verder ecologisch achteruit boert.

  Tja, ik ga maar stoppen want ik lees ook al dat “luide roepers hier niet populair zijn'(zie laatste nieuws met Aspe die zijn volle vertrouwen geeft aan RL. Voor hem moeten er zelfs geen verkiezingen zijn en mag RL gewoon verder boeren’!); zie het lot van Hugo Claus, ook al geen sant in eigen streek/stad: kreeg dankzij Lappersfort toch nog dichterspad.., .. zelfs Guido Gezelle had het moeilijk als eenzame romantische dichter , ook al van Brugse afkomst.

  Burgemeester RL zal blij zijn als het 14 oktober is, en gelooft dat hij het dan wél goed zal doen. Ik geloof niet echt in een tweede ‘zit tijd voor politici die al hun hele leven aan politiek doen, al bij de 60 zijn en dan nog moeten beloven dat ze het dan nog wel eens beter zullen doen. Zeker niet als ik al zijn huidige ondermaatse reacties op de gebreken van deze stad lees..

  Tine Devroye

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.