Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Cube of truth: beelden van dierenleed als campagnemiddel

Zaterdagmiddag werd reeds voor de derde keer in Brugge een zogenaamde ‘Cube of Truth’ gevormd op het Simon Stevinsplein. Hierbij gaan een aantal in het zwart geklede mensen met een Guy Fawkes-masker op een vierkant vormen in het straatbeeld. Ze tonen afschrikwekkende beelden van de behandeling van dieren in onze voedselindustrie. Spreken doen ze niet, ze vertegenwoordigen immers de anonieme dieren.
Mensen die meer uitleg willen of in dialoog willen gaan kunnen terecht bij mensen die rond het vierkant staan met brochures en graag bereid zijn om in te gaan op vragen en opmerkingen over hoe we een einde kunnen maken aan de exploitatie van dieren. 
Ze vallen niemand lastig en drukken mensen niet ongevraagd brochures in de hand.

Wereldwijde sensibilisering rond dierenrechten en veganisme

Anonymous fort he Voiceless is een internationale vereniging van lokale groepen die door middel van deze statische street-performance mensen willen sensibiliseren rond dierenrechten en veganisme
Zij bedachten een concept om op een min of meer kunstzinnige, vredevolle manier aandacht te vestigen op de manier waarop we levende wezens behandelen en doden louter voor consumptie terwijl we dat niet eens nodig hebben voor een gezond leven. De doordachte, gestructureerde opzet kan internationaal relatief eenvoudig worden georganiseerd door lokale groepen.
En dat gebeurde ook: In april 2016 werd de eerste Cube of truth gevormd in Melbourne, Australië. Tegen het einde van 2016 waren er reeds 200 groepen o.a. in Chicago, londen en Cape Town. Het volgende jaar waren er 300 groepen maar de grootste uitbreiding kwam er in 2018 toen de teller op 900 groepen kwam te staan en er blijven nog steeds nieuwe steden bijkomen die soms nieuwigheden introduceerden zoals een 24-uurs Cube in Berlijn.

24 hours of Truth in Berlijn.

Groeiend besef

Een deelnemer: ‘We merken een evolutie in de opmerkingen van het publiek. In het begin was er veel meer onbegrip. Nu hebben de meeste mensen al wat meer gehoord over dierenrechten en de nefaste impact op het milieu dat het eten van dierlijke producten met zich meebrengt. Er komt wel degelijk meer interesse voor een veganistische levenswijze.’

Er komen gelukkig ook steeds meer veganistische restaurants en winkels en op het internet is heel veel info te vinden over hoe lekker en gezond te koken zonder dierenleed en onnodige vergroting van je ecologische voetafdruk.
Ik kon deze middag dan ook besluiten met de aankoop van wat lekkere vegan chocolade in de grote chocoladewinkel op het plein..

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.