Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Crowdfunders gezocht voor docu Mapuche-indianen

Drie jonge twintigers uit Damme, Brugge en Chili zijn op zoek naar 11.000 euro om een documentaire te maken over de strijd voor meer autonomie en land voor de Mapuche-indianen in Chili.
Via www.gofundme.com/mapuchedocu kan je je duurverdiende centjes kwijt om deze mensen te steunen in hun droom om deze documentaire te maken. Deze zou vertoond worden in het VRT-
Programma Vranckx.


kaartjemapuche
De Mapuche leven in een gebied in het zuiden van Chili en Argentinië.  Onder het voormalige regime van Pinochet in Chili werden ze zwaar gediscrimineerd, tegenwoordig zijn ze vooral het slachtoffer van de neo-liberale koers die deze twee landen varen.  Natuurlijke rijkdommen in het leefgebied van de Mapuche-gemeenschappen worden door multinationale bedrijven geplunderd met gezondheidsproblemen en het verlies van land als voornaamste gevolgen.
Verschillende organisaties strijden voor meer rechten voor de inheemse bevolking.  Vooral het terugkrijgen van land is belangrijk, landbouw is immers van groot belang in de Mapuche-cultuur.
Via het organiseren van betogingen en bijeenkomsten proberen deze organisaties meer zeggenschap te krijgen voor de inheemse bevolking.
145952_marcha_mapucheDeze betogingen worden niet zelden de kop ingedrukt door extreem geweld vanwege de Chileense politie.  Dankzij een anti-terrorismewet die nog stamt vanuit de Pinochet-tijd is het ook makkelijk om Mapuche buitensporig zwaar te straffen maar schendt ook hun recht van verdediging onder meer door het toelaten van anonieme getuigenissen bij berechting.
In 2013 vroeg de VN nog aan de Chileense overheid om zaken in het gronddispuut met de Mapuche niet langer onder deze wet te laten vallen.
In juni van dit jaar raakte bekend dat de Chileense overheid van plan is om aan een aantal eisen van de Mapuche tegemoet te komen, waaronder het teruggeven van land.

Volg dit project via  hun facebookpagina en steun het project via www.gofundme.com/mapuchedocu

foto’s: korke.com, mapuche.nl,lavozkallejera.blogspot.com
Bronnen: www.gofundme.com/mapuchedocuwww.mo.bewww.mapuche.nlhln.bederedactie.be 

 

Contact the Author

reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.