Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Campagne werpt vruchten af: Warrelnetten worden verboden

In april van dit jaar kon je op deze site nog lezen (lees artikel hier) over de toen pas gestarte campagne warrelniet.  Deze campagne werpt nu zijn vruchten af.  Vlaams minister van natuur en landbouw Joke Schauvliege (CD&V) ontving vandaag Tom Waes  en de mensen van de warrel-niet campagne op haar kabinet.  Tom Waes is reeds enkele jaren de peter van Sea Shepherd België die met Natuurpunt en Blueshark de campagne opstartten.
Samen herinnerden zij de minister aan het feit dat de Europese unie al 13 jaar lang van z’n lidstaten eist dat ze het gebruik van niet-selectieve netten verbieden.    Tot op heden werd in België hier geen gevolg aan gegeven.  Daar brengt de minister nu verandering in.  Nog voor het voorjaar van 2015 zal er een Vlaams verbod op het gebruik van warrelnetten komen.  De warrel-niet coalitie wees er verder nog op dat het verbod zal moeten gehandhaafd worden door middel van controle’s.
Ieder jaar sterven tientallen bruinvissen in deze warrelnetten.  Ze raken verstrikt en verdrinken.  Met dit verbod komen we alweer een stap dichter bij een betere bescherming van het leven in de noordzee.

bronnen:https://www.facebook.com/WARRELNIET.be, deredactie.be
foto:http://www.lookfordiagnosis.com/mesh_info.php?term=Porpoises&lang=1

1 thought on “Campagne werpt vruchten af: Warrelnetten worden verboden”

 1. https://yahoo.skynet.be/nieuws/politiek/artikel/1100373/verbod-op-warrelnetten-goedgekeurd

  Verbod op warrelnetten goedgekeurd
  (Belga) Het zat er al enkele weken aan te komen, maar vandaag/vrijdag heeft de Vlaamse regering op voorstel van minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege effectief het verbod op warrelnetten en kieuwnetten goedgekeurd. Dat verbod moet bepaalde zeezoogdieren, met name bruinvissen, beter beschermen.
  Een warrelnet wordt evenwijdig aan de kust opgesteld, is 50 tot 100 meter lang en wordt verankerd met ankers en betonblokken. Het centrale net vormt een “zak” waarin de vissen verstrikt kunnen geraken. Vandaar de naam warrelnet. Maar de netten verstrikken niet alleen de vissen waarvoor ze bedoeld zijn. Ook beschermde diersoorten zoals de bruinvis zijn de pineut. Bruinvissen zijn een beschermde dolfijnsoort. En aangezien ze zoogdieren zijn, verdrinken ze door de warrelnetten.
  Onder meer op aandringen van N-VA-parlementslid Wilfried Vandaele zit een verbod op warrelnetten al een tijdje in de pijplijn. Onlangs overhandigden vier natuurverenigingen nog een petitie tegen het recreatieve gebruik van kieuw- en warrelnetten met 22.000 handtekeningen aan minister Schauvliege. De actie kreeg de steun van tv-figuur Tom Waes.
  Natuurpunt, Sea Shepherd België, Blue Shark en Sea First België reageren nu tevreden dat het verbod door de regering is goedgekeurd. De natuurorganisaties hopen wel dat er voldoende zal gecontroleerd worden “om te vermijden dat het verbod een slag in het water wordt voor de bruinvis”.
  (Belga)

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.