brugsalternatiefforum.be

Bye Bye Grass: hoe luiheid het klimaat kan helpen redden

Bye Bye Grass: hoe luiheid het klimaat kan helpen redden

Gisteren werd in Brussel in het atomium de campagne Bye Bye Grass voorgesteld. De campagne roept mensen op om in plaats van iedere week het gras af te rijden, dat maar om de 3 a 4 weken of zelfs helemaal niet meer te doen. Ook het planten van een boom in je tuin is een stap in de goede richting. Maar ook het openbaar groen moet worden aangepakt, desnoods guerrilla-gewijs! “Make Europe wild again!” is de slogan waarmee de oorlog aan de afgelijnde grasperkjes wordt verklaard. De actie gaat uit van Bruggeling Louis De Jaeger en word gesteund door bekende Vlamingen als Herr Seele, Dirk Draulans, Bartel Van Riet en Steven Vromman.

Vele mensen zien er tegen op: Vanaf maart of april iedere week het gras afrijden tot het oktober wordt… pfff. De campagne Bye Bye Grass is voor die mensen een godsgeschenk. Louis De Jaeger: “Een mens doet zoveel moeite voor iets wat niet nodig is. Dat is één van de hoofdboodschappen van Bye Bye Grass: Een mens mag gerust een beetje luier zijn. Daarmee red je bovendien het klimaat.” Het resultaat van die luiheid is een klimaatrobuuste omgeving. De natuur wil groeien en wij, als mens, houden dit eigenlijk tegen. Zo wil een grasveld een bloemenveld worden en een struik een boom. Doordat wij dus de natuur in een infaniel stadium houden kan deze zichzelf niet verdedigen. Vorige zomer is daarvan een goed voorbeeld. Er worden miljoenen euro’s gespendeerd aan bekalking, bemesting, pesticiden, snoeien en maaien en bij het minste buxusmotje of de minste droogte is alles om zeep, klinkt het bij Bye Bye Grass.

Meer verwildering dus om de veerkracht van de natuur terug te geven. De klimaatsverandering is immers reeds voelbaar en dus moeten we ons er tegen beschermen. Maar waar zit die winst voor het klimaat dan precies wanneer ik ervoor kies om (een deel) van mijn tuin te laten verwilderen? Het antwoord is simpel: Grasland dat slechts één of twee keer gemaaid wordt heeft een veel grotere CO² captatie dan een “pelouze”. Bomen houden dan weer zeer veel water vast in de grond en zijn ook natuurlijke CO² opvangers. Bovendien vangen bomen veel zonlicht op met hun bladeren. Dit zonlicht raakt dan niet tot op de bodem waar de warmte wordt opgeslagen en dus ook weer afgegeven. Bomen zijn dus eigenlijk een beetje de thermostaat van ons leefmilieu. Zeker in stedelijke omgeving waar zeer veel verharding aanwezig is kunnen bomen voor verkoeling zorgen.

Klimaatsverandering heeft ook z’n impact op de biodiversiteit. Naast vervuiling is klimaatsverandering de grootste boosdoener. Biotopen en bij gevolg ook diersoorten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Als bepaalde diersoorten verdwijnen dreigt de ganse voedselpiramide in te storten en zullen andere diersoorten het ook weer moeilijk krijgen.
Wilde bijen, honingbijen, hommels zorgen voor 80% van de voedselvoorziening in Europa. Hun waarde voor de landbouw werd in 2013 door de Europese commissie geschat op 22 miljard euro. Grasland met bloemen is een must voor de bijtjes. Laat die grasmaaier dus maar in het tuinhuisje staan.

Aan de slag dus… euh, ik bedoel: blijf gerust in uw tuinstoel zitten en laat het gras maar groeien. We delen hieronder graag nog eens de tips van Bye Bye Grass. Deze tips (en nog zo veel meer) vindt je terug op hun website: byebyegrass.eu

Privé
0) Maai minder! Eén keer per maand is meer dan genoeg!
1) Zet minstens één vierkante meter af met 4 stokjes, laat het gras maar groeien en deel het resultaat op de #ByeByeGrass-teller op byebyegrass.eu
2) Maak een speelparadijs voor je kinderen! 
3) Laat de buitenste rand van je gazon groeien
3) Plant minstens één boom in je voortuin, twee in je achtertuin!
4) Kan je het niet laten wekelijks te maaien? Maai dan iedere week een vierde!
5) Plant inheemse bloemen tussen het gazon
6) Zaai zadenmengels van inheemse planten 
7) Maak alles in je tuin eetbaar! 
Publiek
1) Word een Guerilla-gardener en plant&zaai er op los!
2) Eis politici meer kleur op straat met onze standaardbrief
3) Richt een comité op en organiseer acties in je buurt

2 Responses to Bye Bye Grass: hoe luiheid het klimaat kan helpen redden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.