Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Burgemeester Wim?

Wim Lybaert. Onze toekomstige burgemeester?

Dag beste lezer, (lezers mag ik hopen 😊)

Eens iets schrijven op de dag van de internationale dag van de Vrije Pers, ik voel me bevoorrecht tegenover burgers in minder vrije streken toch. Alhoewel die vrijheid nergens absoluut is.

Vandaag iets over waar ik de laatste dagen veel over zag verschijnen: stedelijk bestuur. Een artikel in de Standaard van Bart Somers, burgemeester van Mechelen en fiere eigenaar van winnaar wedstrijd beste burgemeester ter wereld dan nog ja. “Geef me een stad en ik verander de wereld.” Over de juist overleden B. Barber, bekende politicoloog van USA en pleitbezorger voor een internationaal parlement van burgemeesters.

Als burgemeesters zouden regeren , zou alles dan opgelost geraken? Socrates indachtig moeten we toch kritisch blijven. Zijn alle burgemeesters dan goede burgemeesters? En wat is er nodig om te mogen spreken van een goede burgemeester?

Een burgemeester zet zich in voor het belang van de stad, lees ik, voor de lokale politiek.  Elke inwoner zou zich moeten kunnen thuis voelen in eigen stad. Een burgemeester moet dit leven als samenleven mogelijk maken. Als ik Somers mag geloven grijpt deze anticiperend in op problemen zoals met Syrië strijders. Ook tegen kinderarmoede heeft hij al veel ondernomen. Somers houdt duidelijk van ‘zijn mensen, als een goede burgervader betaamt dus. Ook is hij creatief, zoekt nieuwe oplossingen, zoekt naar dingen die werken.

Een burgemeester denkt niet volgens partijideologie maar wil concrete problemen van reële mensen oplossen. Geen muren en loopgraven zoals in de nationale politiek , maar bruggen bouwen dus, bemiddelen, vrede stichten. Wereldsteden met mensen uit alle windstreken brengen nieuwe uitdagingen mee. De stad als ruimte voor emancipatie, vrijheid en rechtvaardigheid, zijn het slechts idealistische woorden? Dat ligt veelal aan wat het stadsbestuur er van bakt dus.  Opvang van vluchtelingen, hoe doen de steden het ?  Humanitaire verantwoordelijkheid. Kennis is tegenwoordig overal aanwezig, zelfs horizontaal en evenwaardig bij zowel rijk als arm, hogere status of lagere status.

Lokale politici zouden meer moeten coachen, mensen laten delen in hun macht, laten mee beslissen dus, participatieve democratie noemt dat. Dat is meer dan enkel een blaadje uitgeven dat ‘Inspraak’ gedoopt wordt. De input van onderuit, het middenveld wordt dat ook genoemd dacht ik, burgergroepen, verenigingen, vzw’s zijn soms beter onderlegd dan ambtenaren. Laten we die kennis gebruiken.

Mensen verbinden met elkaar, dat moet een burgemeester kunnen. Lokale besturen die goed werken hebben veel kennis ‘know-how’ dus op vele vlakken:: klimaatopwarming, migratie, kansengelijkheid, daar kan de stad het voortouw nemen.

Een wereldparlement van burgemeesters, kan dit onze ultieme hoop zijn voor alle burgers? Dan toch wel de goede burgemeesters kiezen a.u.b.… En dan zou het systeem al moeten veranderen zodat burgers rechtstreeks zelf hun burgemeester kunnen kiezen..

Dan lees ik het interview met Wim Lybaert, Bruggeling met groene vingers , toch zeker voor groenten, bekend van teevee, met nu “De moestuin volgens Wim” op vier. Deze levensgenieter zou graag burgemeester worden van Brugge , zijn geliefde stad. Heeft hij er het juiste karakter voor? Hij wil alvast wel veel verbeteren op het vlak van het klimaat. Hij ziet ook al dat verkeer , bussen en auto’s niet zitten in het Brugge met de kleine straatjes.

Het ritme van de seizoenen volgen doet me denken aan de Agalev-periode, Anders Gaan Leven?

Mag die zin weer uitgesproken worden zonder beticht te worden van geitenwollensokken?

Hij wil de oververmoeide mensen helpen, beter bekend als de ‘burn-outs’, via tuinieren.  Hij wil zelfs gevangenen helpen met zijn groene zaak. Ja, mij moet hij niet meer overtuigen van zijn goede bedoelingen , maar of dat genoeg is om een goede burgemeester te worden, of eerst nog verkozen te geraken, is een ander paar mouwen vrees ik 😊) Zeker in Brugge ,waar er weinig plaats is voor een gezonde dosis mensenliefde en naïviteit, maar meer voor intriges, macht , geld en status-netwerken.. of zal dat wel overal in de politiek zo zijn? In elk geval is aan politiek doen iets heel anders dan als sympathieke mens een televisieprogramma maken vrees ik. Ik vind het zelf heel jammer dat het niet anders kan, met minder arrogantie, bedrog, cynisme en narcisme en hoop echt dat er in de toekomst meer plaats is voor betere politiek met betere mensen, zoals ‘onze Wim 😊)

 

Contact the Author

1 thought on “Burgemeester Wim?”

  1. En toevallig zag ik deze uitzending op PANO, VRT: en daar is al een Tuinman actief geweest als burgemeester in Frome: Engeland! zie deze link: met andere burger-initiatieven voor een betere politiek’ of is dit woord al te negatief geladen.. en is het beter van ‘beleid of bestuur te spreken.. Nu heb ik ook gehoord dat Wim wel in zijn programma al eens een kip durft de nek omwringen.. Dus is misschien niet de beste om voor schepen van dierenwelzijn te dienen.. Tja, maar zou misschien toch hoedanook beter zijn dan deze nu?? (;)
    https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/pano/2017/pano-s2017a8/

Geef een reactieHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.