Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Brugse student dient wetsvoorstel in voor “groene ruimte 2.0”

Vandaag diende de Brugse student groenmanagement en ondernemer Louis De Jaeger (24) een officieel wetsvoorstel in bij het officiëel portaal van de Vlaamse overheid. Met “groene ruimte 2.0” wil hij dat er een wettelijk kader komt voor een beetje meer verwildering in de openbare plantsoenen en groenzones.

Gemilimeterde grasperken langs de weg, in stadsparken, op rotondes en terreinen van overheidsbedrijven,.. Ze moeten in Louis De Jaeger z’n plan plaats maken voor graslanden, bloemenweides, struiken en bomen. Daarnaast moet werk gemaakt worden van een bloeiplan, waarbij binnen één en dezelfde vierkante kilometer in elke periode bloeiende planten moeten aanwezig zijn.  Een derde pijler van z’n plan houdt een lockdown voor alle groenzone’s in: er mag geen groen meer verdwijnen tenzij het gecompenseerd wordt.

De jonge student deed onderzoek bij een 60-tal Vlaamse groendiensten, die zijn niet slecht bezig maar een globale visie ontbreekt volgens De Jaegher. Een wettelijk kader zou dit kunnen oplossen.  “Het is zeer onlogisch dat groendiensten zouden blijven perkplanten in de grond stoppen om ze er enkele maanden later weer uit te halen, te doden, en er weer nieuwe in te stoppen voor alweer slechts enkele maanden. Of dat we verder zouden inzetten op grasstroken die nauwelijks gebruikt worden, om de week af te maaien, terwijl er tonnen diesel en belastinggeld kunnen bespaard worden door een ecologisch alternatief te installeren die ook nuttige bijen en hommels ten dienste zijn.”

De Bruggeling is al niet meer aan z’n proefstuk toe. Eerder dit jaar startte probeerde hij reeds mensen bewust te maken van het probleem. Hij verklaarde de oorlog aan het gazon en vroeg ook het koningshuis in een open brief om de vele vierkante kilometers gras op hun domeinen ecologisch te gaan beheren.

Bronnen: KW, De Morgen, Het nieuws van West-Vlaanderen

2 thoughts on “Brugse student dient wetsvoorstel in voor “groene ruimte 2.0””

  1. Ik vind dit wel een zeer goed initiatief van deze man, dit wetsvoorstel, maar hoop dat het ook in vruchtbare bodem valt. Zal dit voorstel als een zaadje zijn dat toch ergens kan vrucht schieten? Politiekers moeten er voor open staan en dit ook in Beleid invoeren. Ik zie de grootste stap nu enkel dat de stad verplicht is door Europa geen pesticiden meer te gebruiken tegen ‘Onkruid. Enkel bij verplichting, wetten volgt men een meer ecologisch beleid hier in Brugge.
    Dit bewijst dat onze leiders zeer ouderwets, conventioneel denken, en eerder uit ouderwetse boerengrond voortkomen?
    Enkel met echte frisse wind– letterlijk en figuurlijk, zullen gezonde hersencellen weer geactiveerd worden. Daarmee wil ik zeggen dat er hier , zoals in betere steden, een goede bovenlaag moet komen van beleidsvoerders, niet enkel één bioloog, maar mensen die opgeleid zijn in Ecologie: verbanden kunnen leggen , relaties, kortom het grotere plaatje zien En toepassen in hun beleid.
    Mensen die ook durven buitenkomen, vanachter hun veilige bureau, eens meegaan met natuurgidsen in de stad,
    in interactie gaan en de burger niet enkel zien als lastige BEMOEIAL. Ik zie geen enkele politieker die dit nu al doet, behalve één witte raaf die pas meedoet met de verkiezingen.
    Terwijl in andere steden men zelfs PArticipatiewandelingen doet! Dus politici, ja , het stadsbestuur die samen met burgers gaat wandelen in de stad en zo met eigen ogen de Realiteit ziet, niet enkel eens vluchtig langsrijdt met de auto dus..
    Ik wil niet klinken als een oude zuurpruim maar ik denk dat er veel meer nodig is om verbetering op dit gebied te geven dan een wetvoorstel of brief aan de koning. Zeker in ons Brugge.
    Dan kijk ik met jaloerse (groene ogen naar boven, Nederland.
    Daar is er veel meer interactie tussen de burgers en het lokaal bestuur. Professionele tuincentra mogen er parken aanleggen, ook de hier zeer verwaarloosde stukjes wegranden mogen er blijvende waardevolle begroeiing krijgen, en worden zelfs onderhouden door de burgers-vrijwilligers. Dus zomaar zeggen dat ze te weinig personeel hebben, dat er geen geld is voor een goed groenbeleid is ook al geen Excuus voor een slecht groenbeleid!
    Ook hier kan burgerparticipatie in de praktijk een mooie aanvulling zijn en niet enkel maar met een ideeën bus voor iedereen op een website die ‘maak Brugge mee’ noemt.
    Ten eerste moet men de ogen niet sluiten voor terechte kritiek en de problemen willen zien, want deze worden hier toch maar genegeerd, mensen die kritiek hebben worden beschouwd als ondeskundigen, lastige burgers die zich niet moeten moeien.
    In het openbaar zal men natuurlijk wel mooiere praat verkopen.. Tja, rustig mondgesnoerd Brugge is opgebouwd met vele laagjes ‘schone schijn, en stof, zo fijn…
    Vroeger ging er nog iemand mee die iets van planten kende met de arbeiders, nu door besparingen is dit zelfs niet meer zo, en kennen ze zelfs het verschil niet tussen een roos en kamperfoelie. Ik heb zelf een mooie klimroos tegen de gevel die niemand kwaad doet of last bezorgt, integendeel, vele mensen nemen er foto’s van. De groendienstwerkers zeiden dat ‘ik er last mee zou krijgen’.. Elke keer dat ze hier snoeien hou ik mijn hart vast dat ze hem nog willen laten staan en niet ook afsnoeien..

    Van stadsdienstpersoneel (die liever anoniem blijven) kreeg ik ook al te horen dat het groenbeleid nog ‘erger is dan de vorige legislatuur: nog rigider, meer pure vernietiging, alles dat wild is aanzien als ongewenst onkruid, hardere snoei.. ook in praktijk te zien: vele struiken weg, ook bloemperken (Minnewater)weg. Dus van vooruitgang is er zeker geen sprake, wel integendeel!
    Terwijl men in andere steden al vooruitkijkt en bijvoorbeeld oude riolen wil laten vollopen voor gebruik bij droge perioden, heeft men hier nog helemaal geen plannen (<wateropslagplaatsen)voor een volgende droogteperiode van maanden zonder regenwater. Nee, het is hier nog puur ouderwets 'boerenbuiten-denken, alhoewel zelfs vele boeren al ecologischer omgaan met hun grond. Brugge denkt nog vooral oppervlakkig en in korte-termijn, er is geen visie, geen samenhangend democratisch ecologisch milieu- beleid.
    Nee, ik zie het hier nog niet vlug gebeuren, die ecologische omslag, behalve als er ook een volledige omslag zou zijn bij het stadsbestuur, alhoewel ik niets liever zou willen natuurlijk . Een natuurgids wordt hier ook als minderwaardiger aanschouwd dan een stadsgids, terwijl ik het eerste wel veel moeilijker vind: natuur is altijd anders, en een onuitputtelijke bron van verwondering, kennis.., zeker als je het dan ook nog ecologisch wil benaderen en ook nog wat lokale geschiedenis er bij betrekt.

    Op hoop van beter, wie weet, ik kan het nu niet meer zien doorheen mijn fijnstof-beslagen glazen bol,
    Is er (beter) leven, na de zoveelste verkiezingen.. mogelijk? zelfs voor ons Brave Brugge?
    Laat ons nog een schietgebed richten tot de Groene Maria van de Goeden Wil(g, in Begijnhof te zien, of Maria van nog niet volledig hopeloze groene verzaakte zaken?
    In de stad van onze Guido Gezelle, natuurdichter bij uitstek moet er toch ergens een verlichte ziel blijven rondlopen . Zo, ik heb toch alweer mijn hartje kunnen luchten..
    Tine Devroye, natuurgids

    .

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.