Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Brugse blogger krijgt gelijk in beroep

Didier Eeckhout kan een zucht van opluchting slaken: In het Gentse Hof Van Beroep kreeg hij de vrijspraak voor het schenden van de privacy van twee politie-agenten.

De feiten dateren van 2014: Didier Eeckhout zit op een terras in de Smedenstraat en is er getuige van een racistisch incident tussen een klant en de eigenaar van het etablissement, een man van buitenlandse origine.  Didier filmt alles en blijft filmen wanneer twee, door de eigenaar opgebelde, politieagenten aankomen. De agenten willen dat Didier stopt met filmen, wat hij weigert.
Didier plaatst het filmpje op zijn Blog en de agenten dienen een klacht in wegens schending van de privacy.  Aanvankelijk krijgen de agenten gelijk en Didier moet het filmpje van het internet halen.  Didier weigert opnieuw totdat een rechter in kort geding hem een dwangsom van 1.250 euro oplegt per dag dat het filmpje online blijft.

Didier heeft altijd beweerd dat het filmpje zeker niet de bedoeling had om de agenten te viseren, integendeel. De interventie van de agenten was een schoolvoorbeeld van hoe een situatie in dergelijke gevallen kan worden ontmijnd.  Didier ging in beroep tegen de uitspraak van de Brugse rechter en krijgt nu dus gelijk van de rechter in beroep.  Zelfs de procureur-generaal in beroep ging akkoord: “De interventie mocht online geplaatst worden, doch moesten de gezichten van de agenten onherkenbaar gemaakt worden.”

Voorgaande berichten over de rechtzaak tegen Didier kan je hier lezen.

 

1 thought on “Brugse blogger krijgt gelijk in beroep”

 1. Didier krijgt gelijk in Beroep, toch niet volledig zoals ik het besluit lees,

  Ja, het besluit van de rechters in Gent is rationeel en aanvaardbaar en menselijk voor beide partijen,
  Ja, moeten we nu hoera roepen? Lang leve Didier en het rechtvaardige gerecht?
  Mogen we hierbij enkele kritische nootjes plaatsen als: Kon deze hele affaire niet beter opgelost worden? Kon men dit niet in alle stilte met bemiddelaar regelen, Direct na de ‘zware feiten: het gemaakte en online gezette filmpje? Kon de politie niet via haar dienst communicatie met Didier samen zitten en afspreken dat het filmpje mag, maar dat de agenten onzichtbaar gemaakt moeten worden?

  Zoals het nu gegaan is , is er toch veel verbetering mogelijk, zeker bij de werking/creativiteit van het Brugse gerecht en politie. Een goede dienst Bemiddeling zou zeker geen overbodige luxe zijn in zulke zaken toch?
  Opdat gewone burgers als Didier zich niet blauw moeten betalen aan advocaten, zijn huis niet moest overhoop gehaald moet worden en zijn materiaal niet moest in beslag genomen worden, en dit hele procedurele jarenlange circus niet hoeft, want dit kost allemaal veel GELD EN TIJD, dat voor betere zaken kan dienen toch?

  De enige echte winnaars zijn de advocaten die weer veel geld gewonnen hebben met dit stormpje in een mini-glaasje water,. Laat ons hopen dat dit een duurzaam precedent is waardoor volgende Didiers’ veel miserie en geld bespaard mag worden..
  Tine Devroye

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.