Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Brugge zet stap achteruit: straten pas autoluw om 13u

Het stadsbestuur liet vandaag via haar website weten de komende 2 weekends de tijdsspanne aan te passen waarin de belangrijkste Brugse winkelstraten autoluw zijn.  In plaats van om 10u zullen auto’s de toegang tot de straten ontzegd worden vanaf 13u.  Na deze 2 weekends zal de situatie worden geëvalueerd. De vele klachten van handelaars liggen aan de basis van deze beslissing.

autoluwe straat (foto:brugge.be)
autoluwe straat (foto:brugge.be)

De autoluwe winkelstraten werden pas in februari ingevoerd en nu, slechts drie maanden later, worden de regels alweer versoepeld. Begrijpelijk is dat vele handelaars en hun klanten hun mobiliteitsgedrag nog niet hebben aangepast op deze korte tijd. Dat er dan klachten komen van winkeliers die hun omzet zien dalen is te verstaan.  Maar dat het bestuur al na drie maanden een stap terug neemt is toch eerder opvallend.  Zeker omdat het autoluw maken van de winkelstraten een belangrijk deel van het nieuwe mobiliteitsplan is.

Er rijzen heel wat vragen in dit dossier: Is er in de eerste plaats wel goed nagedacht over het autoluw maken van de winkelstraten?  Is bestudeerd wat het beste tijdsvenster voor deze autovrije straten is?  Is er vooraf overleg geweest met de lokale handelaren?  Zijn de handelaren op de hoogte gebracht dat bedrijven als Bubble Post, City Depot, zelfstandige fietskoeriers,… een antwoord kunnen bieden op de problemen van levering en afhaling?  Was er voldoende tijd tussen het aankondigen en het invoeren van de autoluwe straten?  Hebben de aanhoudende werken in de geldmuntstraat en noordzandstraat geen grotere impact op de omzet en het ongenoegen bij de winkeliers dan de autoluwheid?

Sowieso is de kans zeer groot dat na deze 2 weekends de versoepeling van het verbod op gemotoriseerd verkeer stand zal houden, al was het maar omdat de verwarring anders compleet zal zijn. Dat de stad een gebrek aan ruggengraat en visie zal verweten worden, neemt onze burgemeester er ongetwijfeld met de glimlach bij…

 

 

 

1 thought on “Brugge zet stap achteruit: straten pas autoluw om 13u”

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.