Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Bomen redden aan de gemeenteraad

bomenbeewegKom op 26 januari om 18u naar het stadhuis om je ongenoegen te uiten over het geplande kappen van de 65 gezonde Elzen van de Beeweg in Sint-Kruis.  Deze oproep werd gelanceerd door Groen vzw, Bomen Brugge en een aantal bewoners van de Beeweg.

Het stadsbestuur organiseerde in 2015 een rondvraag bij 40 bewoners, waaruit toen bleek dat een meerderheid voor de kap van de Zwarte Elzen was.
Traditiegetrouw liggen de wortels die het voetpad beschadigen, de bladeren die in de zomer het licht wegnemen en in de herfst ook nog eens afvallen, aan de basis van de overlast.
Het schepencollege verleende daarop een kapvergunning.  “Een representatief deel van de bewoners is ondervraagd en zowat tachtig procent bleek effectief voorstander van het kappen van de bomen. Er werd dan ook een vergunning verleend” verklaarde Burgemeester Landuyt in juni 2015 aan Het Laatste Nieuws.

Opvallend detail
Opvallend detail in de plannen van de stad:  De 65 Elzen zullen worden gekapt en zullen vervangen worden door het aanplanten van Japanse Kerselaars.  Vreemd genoeg werden deze Elzen 13 jaar geleden aangeplant na het kappen van…. Japanse Kerselaars.  Die werden weggedaan omwille van… het groenafval die zij produceerden.
Dat er 65 inheemse bomen moeten plaatsmaken voor bomen die hier van nature niet voorkomen, daar ziet de stad ook geen graten in.
Protest
De vzw Groen diende een klacht in bij de provincie, maar deze werd onontvankelijk verklaard.  Daarnaast organiseerden  enkele bewoners  een petitie die reeds 300 handtekeningen telt.  Ook werd er klacht ingediend bij de stedelijke ombudsdienst omdat de rondvraag die het stadsbestuur organiseerde zou zijn gemanipuleerd.  Daarop vroeg de ombudsman om de werken on hold te zetten tot hij zijn onderzoek hiernaar heeft afgerond.
Ook de Brugse milieuraad bracht op 9 dec. 2015 een negatief advies uit over het kappen van de 65 gezonde Elzen.
Voor de gemeenteraad van december werd al actie gevoerd.  De actievoerders vroegen de gemeenteraadsleden om te interpelleren over de kwestie.  Omdat de beslissing nog omkeerbaar is wordt dus nu weer actie gevoerd.

Dinsdag 26 januari 2016 om 18u. aan het stadhuis.
Afspraak om 17u20 aan het pleintje in de Beeweg recht tegenover de school voor wie per fiets in groep wil rijden.

 

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.