Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Boekbespreking: Nooit Meer Slachten

Op 5 augustus 2013 werd de eerste kweekvlees-hamburger ter wereld geserveerd tijdens een persconferentie in Londen. De Nederlandse professor Mark Post had ze ontwikkeld in z’n laboratorium en dus had geen enkel dier het leven moeten laten voor dit stuk vlees. In “Nooit Meer Slachten” gaat de Amerikaan Paul Shapiro op een culinaire zoektocht naar kweekvlees, labmelk en in vitro-eieren. Veel mensen kunnen vlees blijkbaar niet laten en als we vlees als bron van eiwitten willen blijven consumeren is kweekvlees misschien wel de oplossing… Door een steigende wereldbevolking schiet de vraag naar vlees immers de hoogte in en de planeet kan nu eigenlijk de onefficiënte en vervuilende manier van vleesproductie -door het kweken van dieren- al niet aan. Maar zal de consument bereid zijn om vlees uit een petrischaaltje in z’n bord te leggen, en het ook nog eens met smaak willen verorberen?

Deze vraag is een rode draad doorheen het boek. Verschillende startups zijn op de kweekvlees-kar gesprongen en miljoenen euro’s werden reeds gespendeerd aan het onderzoek. En dat terwijl er eigenlijk nog geen gram kweekvlees werd verkocht, laat staan dat de zekerheid bestaat dat mensen wel dit “frankenstein-voedsel”, zoals sommigen het noemen, zullen willen eten of dat de overheid bereid zal zijn om kweekvlees toe te laten voor menselijke consumptie ondanks druk van een sterke veeteeltlobby… Allemaal vragen die in het boek worden gesteld en waar niemand voorlopig een antwoord op kan geven, maar het weerhoudt de onderzoekers er niet van om naarstig verder te timmeren aan de weg van het kweekvlees.

De zogenaamde cellulaire landbouw wil vlees gaan produceren die minstens even lekker, maar goedkoper, gezonder en vooral ethischer is dan vlees die afkomstig is van de traditionele landbouw. Hoewel steeds meer mensen hun eiwitten uit plantaardige voeding halen en veganisme, vegetarisme en flexitarisme (mensen die voornamelijk vegetarisch eten maar soms nog eens dierlijke producten) aan een grote opmars bezig is, stijgt de wereldwijde consumptie van vlees nog steeds met astronomische cijfers: 40% in de laatste 40 jaar en 20% in de laatste 10 jaar. Vooral in niet-westerse landen is de stijging het hoogst wat niet abnormaal is door een (gelukkig) steeds groter wordende levensstandaard. Met alle gevolgen van dien op het vlak van dierenrechten en klimaat, de veeteelt is immers één van de grootste oorzaken voor klimaatsverandering. Maar ook naar milieuverontreiniging toe is de veeteelt één van de grootste boosdoeners, denk maar aan de waterkwaliteit die vorig jaar in Vlaanderen achteruit ging door overbemesting.
Als je weet dat we nu met zo’n 7,7 miljard mensen zijn op dez planeet, en verwacht wordt dat we in 2050 met 10 miljard zullen zijn, hoef je geen Einstein te heten om te beseffen dat er iets zal moeten veranderen als we al die mensen een bron van eiwitten willen aanbieden…

Auteur Paul Shapiro (trouwens vooral niet te verwarren met de Amerikaanse Alt-right spreker en auteur Ben Shapiro) is een echte believer als het op kweekvlees aankomt, ook al twijfelt hij even wanneer hij voor het eerst een stukje kweekvlees krijgt aangeboden… Aangezien hij al jaren veganist is vindt hij het toch vreemd om vlees in z’n mond te hebben, ook al heeft er geen enkel dier voor geleden… In het boek neemt hij je mee naar verschillende bedrijven die op het punt staan om slachtvrij vlees of dierenleed-loze melk en eieren op de markt te brengen. De techniek is iedere keer dezelfde: er worden dierlijke cellen via een pijnloze punctie van een levend dier afgenomen. Met een serum worden deze cellen gevoed zodat spiermassa ontstaat… et voila: Vlees! Het is een techniek die reeds lang in de medische wereld wordt gebruikt die, as we speak, steeds verder wordt verbeterd.

Shapiro voorspelt dat het eerste kweekvlees op de markt er over enkele jaren kan zijn, maar daarvoor moeten eerst nog een hoop horden genomen worden… Zoals reeds besproken is er de vraag of mensen het uberhaupt willen proberen. Verder is de prijs ook een probleem… Als je weet dat die hamburger van Mark Post in 2014 200.000 euro kostte, begrijp je wel dat de weg naar slachtvrij vlees op de markt nog veraf is. Maar ook hieraan wordt gewerkt, en de tientallen bedrijven die inzetten op kweekvlees, zijn ervan overtuigd dat ze het zullen waarmaken: goedkoper, gezonder (doordat ze zelf kunnen kiezen hoeveel vet het vlees bevat) en volledig vrij van dierenleed.

“Nooit meer slachten” is een aanrader voor iedereen die dieren een warm hart toedraagt maar denkt de smaak van vlees niet te kunnen missen… Maar ook voor mensen die het liever plantaardig houden, er zijn trouwens nu al zeer veel plantaardige bronnen van eiwitten die de smaak en textuur van vlees benaderen, denk maar aan de producten van De Vegetarische Slager (dat onlangs werd overgenomen door foodgigant Unilever) en het Amerikaanse Beyond Meat.
Ook voor mensen die sceptisch staan tegenover gen-technologie en biotech in het algemeen is dit boek een aanrader.
In België is dierenrechtenvereniging Gaia ook mee in het kweekvlees-verhaal. Zij promoten het boek van Shapiro onder meer via een website: kweekvlees.be

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.