Lokaal, Sociaal en Ecologisch!
103250162_10220834901415398_6094992158239816568_o

Black Lives Matter ontvangen op stadhuis, ondanks verbod toch Corona-proof-protest op ’t Zand

Na de grote bijeenkomst in Brussel, waarbij het afgelopen zondag onmogelijk bleek om de social-distancing maatregelen te respecteren en waarbij op het einde een aantal mensen het nodig vond om te rellen en plunderen, werd de reeds verleende vergunning voor de betoging op dinsdag 9 juni door Black Live Matters Brugge ingetrokken door burgemeester Dirk De fauw (CD&V). Naar eigen zeggen omdat er geruchten waren dat relschoppers uit Antwerpen en Brussel wel eens konden afzakken naar Brugge om hier de betoging te verstoren. Een deligatie van BLM werd dan maar ontvangen op het stadhuis. Zo wou de burgemeester aantonen dat ook het Brugse stadsbestuur de bekommernissen rond racisme in onze maatschappij deelt.

Toen George Floyd z’n laatste woorden “I Can’t Breathe” uitriep had de man slechts één doel: Leven. Wereldwijd roepen mensen momenteel hetzelfde: ik kan niet ademen… Waar we allen samen op hopen? ADEM!
Want het verstikkende racisme is niet een louter Amerikaans probleem.
Call me Mami, een organisatie van Brugse jongeren van Afrikaanse origine vond het nodig om ook in Brugge een protest op poten te zetten en werd al snel gesteund door de culturele vzw DO, beter gekend als Damp-oord. Er werd gepland om reeds met een aantal vrijwilligers vanaf ’s ochtends aanwezig te zijn op ’t Zand om markeringen aan te brengen die konden helpen bij het naleven van de corona-maatregelen.

Ontvangst en rouwregister

Maar zo ver kwam het dus niet, aangezien het stadsbestuur maandag beslistte dat het protest niet kon doorgaan. Dirk De fauw verklaarde hierover aan Vrt: “Sommige mensen wilden misbruik maken van de betoging om politiegeweld uit te lokken. Dit kan niet in een manifestatie die erop gericht is om geweld tegen te gaan. In samenspraak met de organisatoren hebben we beslist om het niet te laten doorgaan, maar we kijken voor een alternatief.”
Dat alternatief werd een ontvangst op het stadhuis en een rouwregister voor George Floyd in datzelfde stadhuis. Bovendien werd met de vertegenwoordigers van de BLM-beweging in Brugge een tweede afspraak gemaakt om verder stappen te bespreken die het stadsbestuur wil zetten om discriminatie en racisme tegen te gaan.

Ondertussen op ’t Zand

Ondertussen bleek dat enkele tientallen activisten van BLM een ontvangst op het stadhuis onvoldoende vond om haar stem te laten horen en verzamelden zij ondanks het verbod toch op ’t Zand.

Wannes Loosveldt van Do vzw vertelt het op de facebook-pagina van het Event zoals hij het ervaardde:
“Tijdens het overleg kreeg de korpschef bericht dat er toch een kleine optocht bezig was. Een 100 tal jongeren kwam samen op ’t Zand en wou zich richting het stadhuis begeven. De korpschef en burgemeester vroegen de initiële initiatiefnemers van BlackLivesMatter Brugge om de manifestanten toe te spreken met de boodschap de optocht af te blazen. Op deze vraag werd door de groep niet ingegaan. Het antwoord luidde: “Wij krijgen de kans om onze stem hierbinnen te laten horen. Maar al wie buiten staat heeft ook een stem en die moet gehoord worden. Het is niet aan ons om die mensen buiten halt toe te roepen.” De groep kon van de korpschef en burgemeester verkrijgen dat het vredevol protest gedoogd werd. Na het overleg in het stadhuis werd de groep jongeren begeleid naar de manifestatie. Daar spraken ze de manifestanten toe.
De initiatief nemers waren geëmotioneerd van het tafereel dat ze aantroffen op ’t Zand. Tal van manifestanten van verschillende etniciteit hadden er zich verzameld. De sfeer was vredevol, van de gevreesde spanning was geen spoor. Daarenboven stonden de protestvoerders op veilige afstand zoals voorgeschreven in de COVID-19 maatregelen. Het mag gezegd dat de groep naar het einde van de manifestatie toch dichter bij elkaar kwam. Dit staat symbool voor de verenigende kracht van de beweging.”

https://www.facebook.com/marleen.pollet.10/videos/10220834902895435/

En nu?

De vertegenwoordigers die naar het stadhuis kwamen hadden een concreet eisenpakket bij, waar het stadsbestuur op het eerste zicht wel oren naar leek te hebben.
De beweging wil een nieuwe datum voor een publiek protest omdat het zo belangrijk is dat iedereen z’n stem kan laten horen. Verder willen ze dat het gesprek met het stadsbestuur wordt verdergezet en dat concrete stappen tegen racisme worden gezet. Men wil ook uitgenodigd worden op het schepencollege om er de voltallige bestuursequipe te kunnen toespreken. BLM-Brugge ervaart naar eigen zeggen dat het, buiten de toenadering van de burgemeester, verdacht stil blijft vanuit het college.
Een nieuwe datum voor het verderzetten van het gesprek met de burgemeester werd alvast vastgelegd op 9 juli.


Foto’s & Video: CC Marleen Pollet

 

2 thoughts on “Black Lives Matter ontvangen op stadhuis, ondanks verbod toch Corona-proof-protest op ’t Zand”

 1. Belangrijk zal het tweede gesprek in juli ek worden.
  Ik had ook graag het eisenpakket gekend van de beweging.
  Kan dit worden medegedeeld?
  Ik vroeg alvast op het komende berek (commissie), eind juni ’20, als voorbereiding op de GR
  het diversiteitsplan te presenteren (ook het regenboogactieplan) aan de gemeenteraadsleden.
  Is belangrijk vertrekpunt ivm aanpak discriminatie en racisme en is belangrijk om te weten
  hoe Brugge hiermee wilt omgaan.

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.