Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Bange blanke vlaming

Deze morgen lees ik op de voorpagina van mijn krant; ”Helft Vlamingen houdt niet van migranten.” Als ik zoiets lees dan krijg ik altijd een gevoel van schaamte over mij heen. Ik word beschaamd in de mens op zich, want de helft dat is veel. Dat zijn ook mijn vrienden en kennissen, mijn buren, mijn collega’s, misschien wel ik zelf.  

De studiedienst van de Vlaamse regering vroeg Vlamingen tussen 18 en 85 jaar naar de samenstelling van hun ideale buurt. 45 procent antwoordde in een buurt te willen wonen met alleen personen van Belgische afkomst. 45 procent van mijn buren zullen zeer tevreden zijn want in onze straat is bleekheid troef. Ik vind zo’n idee bijna onvoorstelbaar. Het is juist een verrijking om samen te mogen leven met mensen van verschillende culturen, verschillende afkomst. Een buurt met enkel Belgen, dat is gewoonweg saai. Je luistert toch ook niet enkel naar Vlaamse muziek en je eet toch meer dan alleen maar Vlaamse producten, zet je koffie maar aan de kant… En toch merk ik het steeds meer rondom mij heen, veel mensen hebben moeite om op een goeie manier om te gaan met een multiculturele samenleving. Tegenwoordig is niemand meer racistisch, want bijna iedereen begint met de zin; ”Ik ben geen racist,  maar…” en dan volgt meestal: ”Ze moeten zich aanpassen.” Dat doet mij huiveren, aanpassen of oprotten? Wat is dat aanpassen, Hoe doe je dat je aanpassen? Zoals je een kledingstuk aanpast? Je bedekt je met een masker, een uniform, zodat je past in de puzzel van de normen? Hoe doe je dat? En hoe doe je dat in een land waar je niet eens welkom bent. Ik vraag mij dat af, want hoewel ik hier geboren en getogen ben, een rasechte Vlaming als het ware, ben ik zelf niet echt aangepast volgens de normen. En ja ik spreek de taal, ik ken de gebruiken en cultuur van dit gebied, ik ben op de hoogte van wetten en regels, maar toch vind ik het niet gemakkelijk om mijn plaats te vinden in de systematische samenleving. Ik kan mij levendig voorstellen hoe moeilijk het moet zijn om als migrant hier je draai te vinden. En ja die mensen moeten de taal leren en onze regels, wetten en gebruiken leren omdat je dat gewoonweg praktisch nodig hebt om hier te kunnen leven, maar dat heeft niets te maken met aanpassen. Als we zeggen dat ”ze zich moeten aanpassen” wil dat zeggen dat wij moeite hebben om om te gaan met een andere cultuur, andere gebruiken,… Dat is normaal toch zullen we een manier moeten vinden om daarmee om te gaan, om elkaar te begrijpen en tegemoet te komen.De Wereld is klein geworden en eigenlijk kunnen we het ons niet veroorloven om onze samenleving te laten ondermijnen door stammenoorlogen. We zullen serieus moeten samenwerken als we kijken naar de toekomst met de bijhorende problemen en uitdagingen op wereldvlak.

2 thoughts on “Bange blanke vlaming”

 1. Theoretisch is zo’n multiculturele samenleving inderdaad mogelijk. Zelfs praktisch verwezenlijkbaar en zelfs op plaatsen of gebieden deels gelukt.
  Maar de realiteit geeft een heel ander beeld die niet strookt met de beweringen of verlangens ervan. En het is eerder het probleem dat jullie slag mensen -vuile uitdrukking maar kom- dat falen niet willen inzien al bijt het in de neus of het kruis.
  Als die multiculturele samenleving geslaagd zou zijn of kan slaan dan zouden we simpelweg niet meer met elk onze subculturen lijnrecht t.o.v. elkaar staan: Moslims haten hier en overal ter wereld nog diep de jood, joden haten nog diep palestijnen, turken komen ook niet altijd overeen met grieken of marokanen, marokanen voelen zich ondanks ze hier geboren en getogen nog steeds als het slachtoffer,.. Elk van de genoemde en niet genoemde groepen (moslims, orthodoxe joden, russen, roemenen, afghanen,…) die naar hier vluchten, leven of geboren worden blijft zich nog steeds afschermen in zogenaamde minderheidsgroepen en eisen zo goed als telkens de eigen of zelfs vreemde cultuur op als de dominante en een extremistische groep wil die zelfs in het “gastland” als regerende cultuur invoeren.
  En al wie dat zich uitspreekt tegen of nog maar over het gefaalde sociale experiment wordt als charlatan en racist afgeschilderd door een bende blinde multicul worshippers die pertinent de waarheid niet onder ogen willen zien. En vaak ver buiten dit thema erbij.
  Als ik in bv Afghanistan geboren word dan wordt ik daar niet enkel door mijn ouders maar mijn omgeving opgevoed naar plaatselijk gebruik en ofwel voel ik me goed bij die cultuur of manier van leven ofwel niet. Ofwel is het schikken en blijf je ofwel niet en dan wijk je uit naar een land/cultuur waar je je wel goed of beter kan voelen.
  Dus als ik uitwijk naar een andere cultuur breng ik mijn achtergrond mee en verrijk daarmee die cultuur door die waar mogelijk te integreren. Wat je echter niet doet is vluchten voor een cultuur die je niet zint en dan die toch trachten te leven in een andere cultuur of van die cultuur te eisen dat ze de uwe overnemen. Dat is wat er wereldwijd wel gebeurt. Moslims spannen de zichtbaarste kroon daarin: 99% van kinderen geboren in een van islamitische afkomst zijnde gezin krijgt geen andere keuze dan islamitische geloofs en cultuurovertuiging na te leven die niet strookt met diegene waarin je geboren wordt. Dat is geen multiculturisme, dat is isolationisme waarmee de ene de andere generatie in dwingt en waar ze zichzelf dus te pas en onpas met in de valse slachtofferrol plaatsen.
  En daarom is dat een grote illusie en raken die problemen niet opgelost. Temeer omdat we in onze eigen cultuur of deels geslaagde multicultuur al als gewoon mensen naast elkaar leven of op elkaars lip. Laat staan dat we als culturen kunnen en willen mengen om te verrijken. Kijk naar mensen die alternatief willen leven; samen met 20 een grote woonst delen, meer met de natuur in contact staan, gezond willen leven, die tegen GMO voedsel zijn,… die worden ook al als parasieten of gestoorde sekten bekeken…
  Racist is net als het woord terrorist: misbruikt in een laffe en ruggegraatloze trieste poging door media, politiek en dus publieke opinie om andere visies of meningen de mond te snoeren en denkprocessen in het gareel te krijgen of te houden.
  Dat is een groot deel van een ziekelijke legatie die we zullen nalaten aan onze kinderen. Blijkbaar staan we ook niet te trappelen om deze cirkel te doorbreken want de volgende verloren generatie staat al in de startblokken als de huidige nog niet goed bekomen is.

 2. Ik erger me vaak over aan het ‘debat over het al dan niet geslaagd zijn van ‘de’ multiculturele samenleving’. Alsof het een examen is waarop de samenleving al dan niet kan buizen (is een 2de zit al dan niet wenselijk), anders op naar een nieuw concept waar we dan al niet in zullen slagen.
  Multiculturaliteit is één van de weinige zekerheden in ons leven, en we kunnen er maar mee leren leven. Dit komt niet voort uit het naïeve altruisme van een linkse rat ofzo (al heb ik dat laatste nooit als een belediging ervaren…) Het is gewoon evolutie met een voorgeschiedenis van kolonisatie, neokolonisatie, transport en informatica.
  In tegenstelling tot die voortdurende evolutie, houden veel mensen zich vast aan een statisch wereldbeeld, en een al even statische identiteit.
  Misschien ligt de grootste culturele kloof wel tussen mensen die hun eigen cultuur als het belangrijkste element van hun identiteit, en cultuur al evenzeer als statisch beleven, en mensen met een open kijk op de wereld.
  Ik kan hier nog veel dieper op ingaan maar dit past niet binnen een reactie.
  De eerste groep, of het nu gaat om Vlaamsnationalisten of je buurvrouw, moslimfundamentalisten of de baas van Nestlé, ze maken een solidaire, open samenleving onmogelijk.
  Sven, je hebt blijkbaar wel oog voor veel van die dingen, en je reactie duidt op bezorgdheid voor de samenleving. Ik verschil geloof ik wel wat van mening met jou over de rol van de media hierin (ik vind dat die domonant culturen promoot).
  Als agnost deel ik uw verbijstering over fundamentalisme, maar dat doen ook veel moslims. Ze komen alleen niet aan bod in de media.(buiten een paar huisfilosofen en economen komen daar trouwens zeer weinig intellectuelen aan bod, ook al zo’n bedreigde ‘cultuur’..)
  Het wederzijdse wantrouwen is enorm groot. Wachten tot de andere ‘verandert’ werkt niet. Het is aan ons om bruggen te slaan.

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.